Nebudem tu písať na úvod omáčky čo viete aj z wikipedie, brazílsky záložník hrajúci za LFC je spájaný s Barcelonou už dlhé mesiace médiami a omnoho intenzívnejšie fanúšikmi... Jeho kvality každý pozná preto sa v mojom komentári primárne zameriam na to, aký dopad by mal jeho príchod pre klub. Bol by to zbytočný alebo prospešný nákup?

1. Pretlak v zálohe

Iniesta, Rakitić, Busquets, Gomes, Suarez, Rafinha. A Coutinho. Avšak, kde by hrával, namiesto koho a je lepší na danej pozícií iný hráč? Tu treba zastaviť a porozmýšlať. Hráč nemôže príjsť do klubu, kde nemá svoje miesto na trávniku. Pri súčastnom, už vrytom, systéme Barcelony je príchod Coutinha vylúčený. A zbytočný. Už teraz čelíme v zápasoch nepríjemným brejkom a keby hral Coutinho, branilo by o ďaľšieho hráča menej. Smerom dopredu by to bolo podstatne lepšie ako bránenie, avšak nie som predvedčený, že výkony budú výrazne lepšie ako pri iných hráčov. Podla môjho názoru by sa trápil, resp. by to nebol najlepší Coutinho.

Andres Iniesta bude mať na konci tejto sezóny už 33 rokov. Zmluva mu končí budúcu sezónu (na porovnanie, Xavi odišiel vo veku 34 rokov). Nerád to píšem ale myslím si, že po ďaľšej sezóne (maximálne 18/19) z magického tria zostane už iba Sergio. Iniesta a Xavi sú rarita a my sme mohli byť radi, že sme ich dlhé roky sledovali a dokonca spolu v zostave ale aby si Barcelona zachovala svoju dominanciu, nemôže sa spoliehať na duo Rakitić - Gomes (Suarez D., Rafinha). Nepochybne majú kvalitu ale nemožno ich označiť za hráčov ako Iniesta, Xavi „keď sa nedarí, je tu Xavi/Iniesta“. Je preto potreba priviesť hráča, ktorý je z veľkej časti tak kreatívny ako 6/8. A presne tým Coutinho je. Avšak, ako som spomínal, kde by hrával? V prípade jeho príchodu je tak nutné zmeniť klasické 4-3-3 na inú formáciu. A to by vôbec nebolo zlé, s našimi hráčmi by sa zlepšilo útočenie aj bránenie.

Pri strate lopty získajú krajní obrancovia dostatok času na vrátenie sa, takisto sa pri začiatočnom pressingu lepšie prehustí priestor pred obrancami. Smerom dopredu možu hrať krajní obrancovia nebojácnejšie a Coutinho prinesie do predu myšlienky. Netvrdím, že Rakitić/Gomes nevytvárajú šance ale Coutinho/Iniesta majú viac futbalového umenia pri tvorení šancí. Pre MSN by sa prakticky nič nezmenilo, dostávali by však väčšiu podporu z krajov obrany. Podobným štýlom hrá aj Pep v City a aj napriek nedávnym výsledkom sa mi systém veľmi pozdáva a s ešte kvalitnejšími hráčmi (akých má Barcelona) by to bolo takmer dokonalé. Navyše by sa Barcelone otvorili ďaľšie možnosti taktiky.

2. Výmena - Turan / Coutinho

Do zálohy som ho nezaradil zámerne, nevie sa tam presadiť. Asi najčastejším názorom pri téme Coutinho je predaj Ardu pre jeho príchod. Turan sa v Barcelone po 6 mesiacoch chytil a od leta vždy keď nastúpi, podáva kvalitné výkony. Lenže nie v zálohe, ale na krídle. Dovolím si povedať, že lepší backup za Neymara k dispozicí nie je. Príchod Coutinha namiesto Turana by ďalej znamenalo, že by robil backup Neymarovi. Celkom zbytočné, nemyslíte? Čo sa týka penazí, 50 miliónov od Číny je pekných ale zbytočných. Financie na Coutinha budú vždy a kvalitnejšieho lavičkového hráča (Turan) nezoženieme.

3. Morálka

Prestup Coutinha do Barcelony by priniesol ďaľšieho juhoameričana a spoluhráča Neymara a Rafinhu z repre. Coutinho by sa cítil veľmi komfortne a navyše preferuje práve katalánsky veľlkoklub. Nálada v kabíne ovplyvňuje výkony na ihrisku, netreba sa obávať, že príchod Coutinha nezvýši morálku tímu.

Ja som jednoznačne za jeho príchod, avšak, ak príde, bude sa mu musieť tím prispôsobiť. Konieckoncov, na výber moc nemá. V žiadnom prípade Coutinho nemôže nahradiť Turana ale práve Iniestu. Či sa podarí presvedčiť Liverpool nám ukáže až čas. Bola by to však najlepšia voľba. Aký máte názor na možný príchod Coutinha, ste za, proti, ako to vidite s jeho prípadným zohratím sa s tímom? Alebo by ste radšej videli iného hráča, poprípade „hrať s tým, čo máme“. Napíšte váš názor do komentárov.

Komentáre

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.