Gerard Piqué poskytol rozhovor pre britský denník The Telegraph, v ktorom hovoril o dôležitosti Messiho pre mužstvo, o súčasnej situácii v Barce a tiež okomentoval aj správanie Josého Mourinha.

Rozhovor sa začal témou Neymar.

"Je skutočne mladý. Má veľkú túžbu dokázať to, že je pre Barcelonu ten pravý a že je jedným z najlepších hráčov sveta. Jeho kvalita, triky, góly, tímu toho dal veľa".

"Predtým to všetko bolo na Messim, všetci sa ho teda snažili zastaviť. Teraz máme ale iný spôsob. Ak Messi nemá deň, máme Neymara, Pedra, skvelého Alexisa, v útoku máme veľkú kvalitu a myslím si, že to je pre tím len a len dobre".

Ďalej sa rozhovor obrátil k Josému Mourinhovi a jeho vystupovaniu na verejnosti. Piqué o tom zaiste vie veľa porozprávať, keďže jeho slovným atakom musel čeliť či už ako hráč Manchestru United alebo teraz hráč Barcy.

"Keď Mourinha nemusíte trpieť ako vášho súpera, je zábavné počuť ho, čo rozpráva, ako "pracuje" po zápase. Jeho tlačovka po výhre nad City (1-0) bola zábavná. Má to tak rád. Všetci to vieme. A teraz je práve Pellegrini jedným z tých, ktorí ho v Anglicku musia trpieť".

Ďalej hovoril aj o utorňajšom zápase proti City.

"Pellegrini mal takúto hru rád vždy. Pamätám si, keď bol tu v Španielsku, či už s Málagou alebo Realom, vždy tak rád hral. Keď prišiel do City, tak som vedel, že skúsi hrať takým štýlom. Myslím, že majú mnoho kvalitných hračov ako napr. David Silva alebo Kun Aguero, tiež dokážu podržať loptu. Majú dobru sezónu".

Tiež hovoril aj o jeho prvých rokoch v Barce.

"Mojím snom bolo hrať za Barcu, ale v tom čase to s Barcou a La Masíou nebolo také ako to je v súčasnosti. Bolo veľmi náročné prebojovať sa do prvého tímu a myslel som si, že najlepšia možnosť bola opustiť Barcu a ísť do Anglicka".

O Gerada sa dokonca sprvu zaujímal aj Arsenal.

"Najskôr sa o mňa veľmi zaujímal Arsenal a mal som dokonca aj stretnutie s Arsénom Wengerom. Bol som veľmi blízko prestupu tam, ale rok predtým tam išiel Cesc Fábregas a Barca a Arsenal viedli medzi sebou malú vojnu a nechceli dopustiť to isté so mnou. Prišiel však Manchester United a nakoniec som išiel tam".

Dostal sa aj k jeho pôsobení v Manchestri United.

"Predtým, než som podpísal s United, sme mali večeru so Sirom Alexom Fergusonom a ja a moja rodina sme boli prekvapení, pretože bol trénerom United vyše 20 rokov a predsa si našiel čas, aby sa so mnou a mojou rodinou porozprával. Bol som len mladý chlapec, ktorý ešte nikdy nehral za profesionálny tím, ale on mal na mňa aj tak čas. Bolo pekné vidieť ho s nami na večeri. Ukazuje to veľa o ňom a o jeho práci v United".

Tam však musel bojovať o miesto v zostave s asi najlepším stopérskym duom tej doby, Nemanja Vidić - Rio Ferdinand. Na ihrisko sa tak dostával málokedy.

"V tých rokoch boli jedným z najlepších stopérskych párov na svete.Rozprávame o top hráčoch na tej pozícii a bolo skutočne ťažké dostať sa do hry. Spomínam si na ten rok, keď som išiel na hosťovanie do Zaragozy. Mal som dobrú sezónu a hral skutočne veľmi dobre. Keď som sa tam vrátil, Ferguson mi povedal- určite budeš hrať minimálne 25 zápasov, ale na konci sezóny tomu tak nebolo, tak som sa s ním o tom rozprával, no a vtedy prišla Barcelona. Bolo to najlepšie riešenie pre obidve strany".

Piqué hovoril aj o Guardiolovi.

"Je pravda, že v tom bode mojej kariéry bol pre mladého chlapca ako ja on ten najlepší. Keď som prišiel do Barcy, boli tam stopéri ako Puyol, Márquez či Martín Cáceres, čo bol kvalitný stopér, ktorý prestúpil z Villarealu. Takže som bol až štvrtou voľbou na stopéra, tak to pre mňa mohlo byť skutočne náročné pravidelne hrať v prvom tíme, takisto ako v United. Guardiola však od prvej minúty hovoril: "Budeš mať šancu hrať pre mňa a ak tak budeš hrať, dám ti dôveru, nemám s tým problém". A myslím, že môj štýl hry bol presne ten, ktorý hľadal. Chcel dvoch stopérov, ktorý by sa pokúšali rozohrávať loptu s úplného začiatku, od brankára a to mi veľmi pomohlo. To je to, čo chcem, ako ja rozumiem futbalu a on je jedným z najlepších futbalových trénerov, určite".

Piqué hovoril aj o Guardiolovom tajomstve, ktoré teraz aplikuje v Bayerne, čiže pressingu.

"Bol to jeden z kľúčových Guardiolových prvkov hry. Dokázali sme vybojovať loptu najpäť za 2 až 5 sekúnd. Možno sme sa pokúšali skórovať, potom sme loptu stratili, ale mali sme ju späť do 5 sekúnd a dostali sme šancu skórovať znova. Tak sa súper dostal do situácie, keď bránil stále. A pre nás, teda pre náš štýl hry, sme tak veľmi nemuseli brániť, pretože za 5 sekúnd mse loptu mali naspäť".

"Teraz je pre nás veľmi zložité hrať tak, ako napr. Atlético Madrid alebo Chelsea, čiže defenzívne. Nevieme tak hrať, pretože vo vzduchu sme slabí, pri rohoch alebo voľných kopoch. Ak má súper hráčov, ktorí majú 185 až 190 cm, sme mŕtvi, pretože sme skutočne malí. Nedokážeme dobre brániť tieto situácie. Bránime držaním lopty".

Vyzerá to tak, že ak by to záležalo len na Gerardovi, tak by v Barce ukončil kariéru.

"Aby som bol férový, tak áno. Barcelona je môj život. Môj starý otec bol viceprezident klubu. Ale nikdy nevieš. Sám seba si ešte neviem predstaviť v pozícii manažéra, pretože mám ešte len 27 rokov a som stále mladý. Je pravda, že ak by som si mohol vybrať, chcel by som byť v tomto klube navždy, ale takúto možnosť nemáte. Záleží to hlavne na vašich výkoch a po tom, ako ukončíte kariéru, tak na ďalších mnohých veciach".

Piqué hovoril aj o blížiacich sa MS v Brazílii a o tom, či môže La Roja tento turnaj vyhrať.

"Je to možné, ale bude to skutočne veľmi náročné. Južná Amerika nie je najlepším miestom, na to, byť favoritmi. Myslím si, že Španielsko nie je favorit. Je pravda, že na Brazílii je veľký tlak a neviem, ako dobre im to bude fungovať, keď hrajú doma a ten tlak na nich je skutočne obrovský. Myslím, že my máme dobrý tím, ktorý je stále motivovaný vyhrávať trofeje, ako však hovorím, bude to ťažké".

"Ak vyhráme, tak sa môžme stať najlepším tímom v histórii? Vyhrať dve ME a dve MS v rade...Nemyslím si však, že môžme myslieť na to, čo bude po skupinovej fáze. Máme skutočne ťažkú skupinu s Holandskom a Čile. Historicky je pre nás veľmi ťažké hrať proti juhoamerickým tímom. Veľa behajú, bojujú, keď chceme kontrolovať zápas. Takže Čile bude silný súper".

zdroj: telegraph.co.uk

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.