Nastúpi Neymar v základnej zostave proti Realu Madrid? To je jedna z otázok, ktorá aktuálne zaujíma culés a veľa z nich má k tomuto problému negatívnu odpoveď. My sa teraz pozrieme na to, prečo to tak je.

Tata Martino má ťažkú úlohu. Určiť správnu jedenástku na El Clásico, je možno to najťažšie, čo musel doposiaľ, ako tréner Barcelony, riešiť. Barca musí bezpodmienečne vyhrať, ak si chce zachovať šancu na titul a vyvíjať tlak na Real Madrid – a to bez Neymara v základnej jedenástke. Prečo by mal ale Tata nechať Brazílčana, tak drahú letnú posilu, len na lavičke? Alebo nakoniec Martino podľahne tlaku a postaví Neymara hneď od začiatku?

Hlavne v posledných týždňoch vyzerá Neymar, ako nie príliš šťastný nákup. Po zranení sa mladá hviezda nedokáže dostať do dobrej formy. V roku 2014 Neymar strelil len jeden gól a pripísal si jednu asistenciu, v oboch prípadoch zasiahol do zápasu z lavičky. A to tu teraz nejdeme rozoberať jeho pochybný prestup, ktorý vrhol celý klub do zlého svetla. Neymar má ale veľmi zlé štatistiky na ihriskách súperov a netýka sa to len roku 2014. Mimo Camp Nou, strelil Ney v 9 zápasoch len jeden gól a prihral taktiež len na jeden. Presadil sa do siete Betisu a prihral v zápase s Rayom, ktoré patria medzi najhoršie mužstvá v La Lige. Neymar nastúpil v týchto zápasoch 7x v základnej jedenástke a Barca prehrala hneď 3x, raz remizovala a 3x vyhrala. Tieto čísla sú skutočne alarmujúce, rovnako, ako forma Barcelony v tých nevydarených stretnutiach.

Barcelona celkovo zaváhala vonku 6x a Neymar figuroval v štyroch týchto zápasoch (prehry s Bilbaom, Sociedadom, Valladolidom a remíza s Osasunou). Blaugranas v nich vystrelili celkovo 48x, na bránu ale smerovalo len 14 pokusov a úspešný bol len jeden, jediný. Neymarove štatistiky sú rovnako zlé; vystrelil len 7x, z toho šla len jedna strela na bránu. V zápase s Osasunou dokonca neohrozil bránu ani raz. V zostávajúcich dvoch zápasoch, kde Neymar nenastúpil, sa Barcelone darilo o čosi lepšie, keď v nich hráči 17x vystrelili a 6 pokusov šlo na bránu. Brazílčan nebol ani v zápasoch, kde mužstvo pod vedením Gerarda Martina, predviedlo veľké comebacky; proti Getafe (5:2) a so Sevillou (4:1).

Ďalšia vec, ktorá hovorí proti Brazílčanovi, je jeho neschopnosť vytvoriť smrtiace duo s Messim, niečo, v čo dúfalo veľa fanúšikov. La Pulga je najväčšou hviezdou Barcelony a rovnako najväčšou nádejou, byť rozhodujúcim mužom v Clásicu a pomôcť Barce k výhre. A Messiho forma prichádza v správny čas. Po tom, čo si doliečil svalové zranenie, strelil Argentínčan v roku 2014 už 17 gólov a prihral na ďalších 8, ale ani v jednom z nich nefiguruje Neymar.

Spolu s Messim by mal v útoku nastúpiť ideálne Pedro, ktorý má síce celkovo o niečo slabšie štatistiky ako Alexis Sánchez, na ihriskách súpera sa mu ale darí lepšie. Svojich 14 gólov má rozdelených presne napol, keď 7x skóroval na Camp Nou a 7x vonku, tiež k ním pridal aj tri asistencie. Čiľan mimo Camp Nou skóroval a asistoval v oboch prípadoch len dvakrát (celkovo má na konte 17 gólov a 7 prihrávok).

Tretí do partie by mal byť bezpochyby Cesc Fábregas. Bývalý kapitán Arsenalu skóroval vonku už 7x (viac gólov má na konte len Ronaldo) a pridal k ním aj 6 asistencií (tu ho predčí len kapitán Sevilly – Rakitič). Cesc má nielen najlepšie štatistiky mimo Camp Nou, ale aj spojenie Cesc – Iniesta – Xavi – Busquets, sa ukázalo v kľúčových zápasoch tejto sezóny, ako správna voľba. Tata by zrejme spravil veľkú chybu, ak by ho nechal sedieť.

Ako by ste si predstavovali zloženie útoku Vy? Mal by Neymar hrať od začiatku alebo byť ako žolík na lavičke.

spracovné zo stránky insidespanishfootball.com foto: insidespanishfootball.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.