El Clásico je tu zas. Barcelona a Real sa znova pobijú o to, kto z nich je lepším tímom. Navyše vo vzduchu visí aj ligový titul a ak sa Barce nepodarí vyhrať, tak šanca na obhajobu bude minimálna, skoro nulová. Nádeje oboch strán spadajú, ako zvyčajne, na pleciach dvoch najlepších futbalistov sveta, Lionela Messiho a Cristiana Ronalda.

Leo a Cristiano nastúpia proti sebe v Clásicu už po 21. krát, odkedy sa CR7 presťahoval v lete 2009 z Manchestru United do Madridu. Ronaldo si ale svoje prvé Clásica príliš neužil. Portugalčan si tesne pred prvým Clásicom doliečil zranenie, ale ani jeho prítomnosť Madridu nebola nič platná, keď sa Barca radovala z víťazstva po góle Ibrahimoviča. Ani druhé meranie síl nedopadlo o nič lepšie, keď Real prehral na domácom štadióne po góloch Messiho a Pedra. Vraví sa, do tretice všetko dobré, a tak to aj bolo, ale nie pre portugalskú hviezdu. Real musel opäť zniesť potupnú prehru od Barcelony, keď prehral na Camp Nou 5:0 a nič mu nebol platný ani veľký stratég Mourinho. Messi vtedy síce neskóroval, prichystal ale dva góly pre Davida Villu.

Na jar sa ale Real už mohol tešiť. Hrala sa vtedy známa séria štyroch Clásic za sebou: V lige sa zrodila remíza, keď sa presadili obe hviezdy z pokutových kopov a Real sa aspoň čiastočne pomstil Barcelone vo finále Copa del Rey, kde v nastavenom čase rozhodol o titule práve Ronaldo. Barca si ale chuť napravila už o týždeň, keď v rovnako dôležitom semifinále Ligy Majstrov, Messi dvoma gólmi zariadil víťazstvo v Madride. Na Camp Nou sa v odvete zrodila remíza a Barca postúpila do finále, kde sa nakoniec radovala z trofeje, po výhre nad United.

Na začiatku ďalšej sezóny sa oba celky stretli v súboji o Supercopu a Barca tu znova zatienila Madrid, rovnako ako Messi zatienil Ronalda. Dvojzápas skončil celkovým výsledkom 5:4 a Messi strelil hneď tri góly svojho tímu a na ostatné dva prihral. David VIlla vtedy novinárom povedal vetu: „Raz v budúcnosti, keď sa budem pozerať na Messiho fotky, kde pri ňom stojím, budem môcť hrdo povedať: Hral som s Lionelom Messi.“ Ronaldo sa presadil raz, v odvete na Camp Nou a začal vtedy svoju streleck=u šnúru, v hlavnom meste Katalánska.

Aj z decembrového Clásica odchádzala Barcelona ako víťaz, na výhre 3:1 na Bernabéu sa Messi podieľal jednou asistenciou. Na jar 2012 sa ale veci postupne začali otáčať. Barca sa s Realom strela znova v CdR. Prvý zápas síce otváral gólom CR7, Barca ale vďaka gólom Puyola a Abidala (na ktorý prihral Messi) otočila skóre. V odvete na Camp Nou sa zrodila remíza 2:2 a jedným presným zásahom sa na nej podieľal aj Ronaldo.

Zlom nastal v lige. Ronaldo strelil rozhodujúci gól na 2:1 a Real sa na konci sezóny radoval z ligovéhp titulu, po rekordnej 100 bodovej sezóne. Barca získala Copu a tak sa na začiatku ďalšej sezóny opäť oba tímy streli v boji o Superpohár. Celkové skóre bolo 5:5, ale Real získal trofej vďaka väčšiemu počtu gólov na ihrisku súpera. Messi aj Ronaldo strelili v oboch zápasoch po góle, ich bilancia bola teda vyrovnaná.

Rovnako vyrovnané bolo aj jesenné Clásico, ktoré skončilo 2:2 a góly tu dávali len dve najväčšie hviezdy. „Myslím, že by malo byť zakázané rozhodovať o tom, kto z nich je najlepší na svete,“ povedal po zápase Mourinho. „Oni totiž pochádzajú z nejakej úplne inej planéty.“

V roku 2013 sa giganti znova stretli v Copa del Rey, a aj keď Messi v prvom zápase asistoval na gól Cescovi a Barca remizovala v Madride 1:1. Posledný sa smial Ronaldo, ktorý na Camp Nou predviedol skvelý výkon a dvoma gólmi sa podieľal na výhre 3:1. „Pre mňa je najlepší na svete Ronaldo,“ povedal po zápase Sergio Ramos. „Vždy dokáže rozhodovať vo veľkých zápasoch.“

Barca prehrala aj druhé Clásico v lige, keď Ronaldo síce začínal len na lavičke, ale v druhom polčase výrazne svojmu tímu pomohol k výhre 2:1. Barca ale nakoniec nemusela smútiť, pretože vyhrala ligový titul a dorovnala 100 bodový rekord Realu z predchádzajúcej sezóny.

Barca nedokázala vyhrať Clásico 5x za sebou, ale konečne sa jej to podarilo minulú jeseň, už pod vedením Gerarda Martina. Na Camp Nou sa Messi ani Ronaldo gólovo nepresadili, keď za Barcu skórovali Neymar a Alexis, za Real na konci zápasu korigoval výsledok Jesé, po nahrávke od Portugalčana.

Keď sa na to všetko pozrieme, tak vidíme, že Ronaldo rozhodol finále Copa del Rey, semifinále pohára, dôležitý zápas v La Lige a prispel aj k zisku Supercopy. Messi zas rozhodol o postupe v Lige Majstrov, štvrťfinále Copy, v podstate sám zabezpečil Barce Superpohár a dôležitú úlohu hral aj v ligových stretnutiach, vrátane výhry 5:0, na ktorej sa podieľal asistenciami. „Nikto nie je komplexnejší ako Messi,“ povedal Guardiola po tomto zápase. „Leo je najlepší vo všetkom.“

Aj keď Cristiano potrebuje na strelenie gólov o niečo menej minút ako Messi, Argentínčan jednoznačne vedie v počte asistencií, pomerom 8:1. Obaja strelili od roku 2009 v Clásicu 12 gólov, Messi ale na ne potreboval menej striel. Aj keď sú obaja nepochybne geniálni futbalisti, predsa len je na tom o niečo lepšie Messi a hlavným protagonistom El Clásic je teda on.

zdroj a foto: goal.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.