FIFA, riadiaci orgán svetového futbalu, podnikol právne kroky proti aktuálnemu majstrovi Španielska FC Barcelona ako aj proti Španielskej futbalovej federácii (RFEF) za porušenie pravidiel ohľadne prestupov a registrácie hráčov, ktorí ešte nedovŕšili 18 rokov. Barcelona dostala zákaz registrovať nových hráčov v dvoch po sebe idúcich prestupových obdobiach čiže 14 mesiacov.

Trest prišiel po vyšetrovaní oddelením FIFA, ktoré sa zaoberá prestupovou politikou a následne bol potvrdený disciplinárnou komisiou. Podľa FIFA Barcelona porušila niekoľko pravidiel týkajúcich sa medzinárodných prestupov mladých hráčov pochádzajúcich z krajín mimo Španielska, ako aj iných relevantných pravidiel týkajúcich sa registrácie a účasti určitých hráčov v národných súťažiach.

Vyšetrovanie potvrdilo, že niekoľko mladých hráčov bolo registrovaných a potom aj hralo za klub v súťažiach počas obdobia rokov 2009 až 2013. Pravidlá Medzinárodnej futbalovej federácie umožňujú medzinárodný prestup iba ak už hráč má viac než 18 rokov, s výnimkou troch okolností a aj takéto výnimky musia byť potvrdené FIFA.

Disciplinárna komisia posúdila porušenie pravidiel za také závažné, že klub bol potrestaný zákazom registrácie nového hráča na národnej a medzinárodnej úrovni v dvoch po sebe idúcich prestupových obdobiach a pokutou 450 000 švajčiarskych frankov. Na dôvažok klub má 90 dní na to, aby zjednal nápravu v prípade hráčov, ktorých sa to týka.

Okrem toho FIFA potrestala aj Španielsku futbalovú federáciu (RFEF) za porušenie pravidiel medzinárodných prestupov a registrácie hráčov mladších ako 18 rokov. RFEF bola udelená pokuta 500 000 švajčiarskych frankov a poskytnuté obdobie jedného roka, počas ktorého má nastaviť prestupové pravidlá podľa medzinárodných štandardov .

Celá záležitosť je veľmi nepríjemná vzhľadom na avizovaný odchod brankára Victora Valdésa a kapitána Carlesa Puyola, po ktorých odchode by sa Barcelona mala posilniť. Takže načasovanie trestu je obzvlášť nepríjemné pre klub.

Kto vie prečo to prišlo práve teraz?

zdroj: fifa.com; goal.com
foto: fifa.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.