Piliere renovácie pre sezónu 2014/2015 sú známe. Prijali ich spoločne Josep Maria Bartomeu a Andoni Zubizarreta. Ráta sa s odchodom niekoľkých hráčov a naopak, káder má posilniť okolo päť nových hráčov. Kostru prvého tímu má v budúcej sezóne tvoriť šesť nedotknuteľných.

Koniec sezóny 2013/2014 si takto nepredstavoval nikto. Barcelona upadla herne a následne ju to stálo aj kompletne všetky tituly, ktoré niečo znamenajú. Stále síce hrá o La Ligu, ale ligový titul je už iba v matematickej rovine. Zakopnúť musí Atlético aj Real, Barca zas musí všetko vyhrať. Aj posledný zápas doma s Atléticom.

Aj preto sa v klube vo veľkom pracuje na prípravách pre nasledujúci ročník. Základ bude tvorený 9 hráčmi, z ktorých bude hneď 6 kľúčových. Niektoré kroky už boli odsúhlasené, no tie najpodstatnejšie uvidia svetlo sveta po skončení prebiehajúcich súťaží. Veľmi v tomto smere pomohlo zrušenie sankcií FIFA, hoci len dočasne. Až teraz môže Barca naplno pracovať na príchode nových hráčov.

Šesť nedotknuteľných

Leo Messi, Andrés Iniesta, Neymar, Gerard Piqué, Sergio Busquets a Jordi Alba. V prvom tíme sa považuje za nenahraditeľných táto šestica. Vzhľadom na túto skutočnosť, predstavenstvo klubu pracuje na príchode piatich svetových top hráčov, ktorí by vyplnili zvyšok základu. V pláne je kúpa brankára, stopéra, pravého obrancu, stredopoliara a jedného útočníka.

Navyše, v kádri Blaugrana budú mať pevné miesto aj traja odchovanci La Masie. Hovorí sa tu o Xavim, ktorý je považovaný za lídra ako v šatni tak aj mimo nej. Záložník z Terrassy má zabezpečiť uchovanie súčasného herného štýlu klubu aj napriek tomu, že sa v zápasoch nebude objavovať s takou pravidelnosťou ako predtým. Ďalšími hráčmi s DNA Barcy budú Marc Barta a Martín Montoya. Tí majú za úlohu priniesť do kádra nádych mladosti a novú kvalitu. Klub ráta s tým, že ich vplyv na mužstvo bude postupom času silnieť.

Odchody

Pri plánovaní na budúcu sezónu si realizačný tím uvedomuje, že odchod niektorých hráčov je nevyhnutný. V niektorých prípadoch to bolo všeobecným tajomstvom, v iných sa bude situácia odvíjať od ponúk, ktoré klub dostane. Víctor Valdés a Carles Puyol oficiálne oznámili, že po sezóne odchádzajú. Jose Manuel Pinto na druhej strane nedostane nový kontrakt. Ďalším na odstrel sú Dani Alves, Alex Song, Oier Olazábal, Ibrahim Afellay, Isaac Cuenca a Cristian Tello.

Posledný štyria menovaní sa za Gerarda Martino objavovali v zápasoch len veľmi zriedkavo nielen z dôvodu zranení, ale aj slabej formy a aj vzhľadom na konkurenčný boj v mužstve, v ktorom jednoducho neobstáli. V prípade Alvesa a Songa zavážil aj fakt, že na prestupovom trhu môže na ich predaji katalánsky klub zarobiť. Ich cyklus v Barcelone zas našiel svoj koniec.

Kúpim, predám, požičiam

Barca sa pokúsi uzavrieť zmluvu s piatimi novými hráčmi za každú cenu, aby zabezpečila konkurencieschopnosť svojho mužstva. Nikde však nie je napísané, že nakoniec naozaj príde päť hráčov. Vplyv na to bude mať počet hráčov, o ktorých klub nakoniec príde.

Osoby zodpovedné za prestupy veria, že základná jedenástka musí byť posilnená adekvátnym spôsobom. Inými slovami sa musí nájsť rovnováha medzi odchodmi a príchodmi. Zoznam odchodov pritom nie je jasný, nakoľko Barcelona má hráčov veľkej kvality, ktorí však nepatria medzi nedotknuteľných. Hovoríme o Fabregasovi, Alexisovi, Pedrovi a Mascheranovi. Ich budúcnosť v klube do značnej miery závisí od kvality ponúk iných klubov.

Obnova, revolúcia, reštrukturalizácia...

Konečný názov akcie, ktorá počas leta v Barcelone prebehne bude závisieť od množstva faktorov. Situácie na prestupovom trhu, posledného výsledku v sezóne či dispozície samotných hráčov. Nehovoriac o tých, ktorí nakoniec odídu alebo prídu. Je logické, že prestupy do veľkej miery ovplyvňuje tréner a je otázne, koho meno bude v Barcelone svietiť budúci rok.

Tak či onak, Katalánci si konečne uvedomili, čo treba urobiť. V tejto chvíli však musíme čakať na koniec ročníka. Následne sa to rozbehne.

zdroj: sport.es
foto: sport.es

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.