V nedeľu 3. augusta ubehlo 40 rokov od debutu Johana Neeskensa za FC Barcelona. Holanďan odohral prvý zápas za FC Barcelona na štadióne José Rico Pérez v Alicante, ktorý je domovským stánkom miestneho tímu Hercules.

Neeskens prišiel do Barcelony, ako jedna z hviezd holandského tímu, ktorý sa na MS 1974 v Nemecku dostal do finále. Barcelona, ktorá bola vtedy vedená iným Holanďanom Marinusom Michelsom, získala okrem neho aj jeho krajana Johana Cruyffa.

Dňa 3. augusta 1974 v inauguračnom zápase nového štadióna José Rico Pérez, ktorý bol vypredaný, 30 000 divákov mohlo sledovať stretnutie medzi novým tímom La Ligy Herculesom a úradujúcim majstrom Španielska FC Barcelona. Barça s ľahkosťou zdolala tím z Alicante 4-0, gólmi Rexacha, Asensiho, Cruyffa a Péreza.

Neeskens hral len v druhom polčase, v ktorom sa už nič neudialo, keďže všetky góly padli v prvej polovici stretnutia. No poskytlo mu to možnosť zohrať sa s novými spoluhráčmi. No už vtedy bolo zrejmé, že má neuveriteľný talent, ktorý tak dobre využil pre klub v nasledujúcich rokoch.

Holanďan mal výnimočne bojovného ducha a každý zápas končil s do nitky premočeným dresom. V roku 1979, keď opúšťal klub, sa s ním veľa fanúšikov na námestí Sant Jaume v Barcelone lúčilo so slzami v očiach skandujúc jeho meno, iba o deň neskôr po víťazstve v Pohári víťazov pohárov v Bazileji.

zdroj a foto: fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.