Barcelona tento rok zažila v šatni poriadny vietor. Množstvo hráčov odišlo, množstvo hráčov prišlo. Nenakupoval však klub len kvôli tomu, že vedel, že FIFA nakoniec sankcie na prestupy uplatní? Zatiaľ to vyzerá tak, že posily do mužstva sadli, aj keď viaceré z nich do futbalového diania ešte z rôznych dôvodov nezasiahli.

Portál bleacherreport.com sa však už teraz odhodlal oznámkovať hráčov. Známky dostávali ako v škole a jednotlivci boli hodnotení na základy viacerých kritérií.

Ter Stegen

Marc-Andre ter Stegen bol dlhodobo verejne známym tajomstvom. O tom, že nakoniec príde na Camp Nou sa vedelo ešte v zime. V súčasnosti je však priskoro povedať, že dokáže Víctora Valdésa nahradiť alebo nie. Jedno, čo je isté, že dostane dostatok priestoru v bráne, aby ukázal, čo v ňom je.

Vzhľadom na jeho potenciál, nízky vek a dobrú cenu, je pre Kataláncov dobrou kúpou. Stále si však musíme počkať, čo dokáže v takom klube ako Barcelona aj napriek tomu, že v Borusii bol oporou.

Známka: 2+

Bravo

Kapitán Čile mal byť primárne náhradou za Jose Manuela Pinta. Nakoniec sa z neho vykľula priama konkurencia pre Ter Stegena. Bravo je pritom v La Lige ako ryba vo vode, nakoľko v Španielsku chytá niekoľko rokov. Navyše je vo veku 31 rokov nesmierne skúseným gólmanom.

Majstrovstvá sveta ukázali, že Bravo bol podceňovaným hráčom a prestup do Barcelony bol dobrým a jasným krokom v jeho kariére. Má totiž dostatočnú kvalitu na to, aby mohol bojovať o post brankárskej jednotky.

Známka: 2

Rakitič

Nad Rakitičom krúžilo niekoľko európskych klubov ako supy. Bol totiž ťahúňom a kapitánom tímu, ktorý vyhral Európsku ligu. Chorvátsky stredopoliar už dokázal, že je pre Kataláncov dobrou kúpou aj za to málo, čo sa doposiaľ odohralo.

Stred poľa po odchode Cesca potrebuje nový motor, nakoľko ani Xavi nebude hrávať večne. Navyše, oproti rodákovi z Terrassy dokáže Rakitič zahrať aj v defenzíve. Barcelona kúpila dobre či už vzhľadom na talent alebo oddanosť. Navyše má len 26 rokov.

Známka: 2+

Mathieu

Barcelona odmietala hráčov do defenzívy niekoľko posledných rokov, čo sa jej nakoniec vypomstilo. Záplaty nepomohli a mužstva inkasovalo takmer v každom zápase. Nakoniec sa však FCB po 5 rokoch podarilo stopéra predsa len kúpiť. Jeremy Mathieu prišiel z Valencie za 20 miliónov eur.

31-ročný zadák je pritom široko ďaleko známy pre svoju rýchlosť a šialené sklzy. Zároveň však dokáže vynikajúco nahrávať, nebojí sa súbojov a dominuje aj vo vzduchu. Z toho jednoznačne vyplýva, že aj napriek vyššiemu veku je Mathieu tým, čo Barcelone dlho chýbalo.

Známka: 1-

Suarez

Či už Suareza ako človeka máte radi alebo nie, nemôžeme poprieť fakt, že ide o jedného z najlepších hráčov sveta. Svoju extratriedu dokazuje v každom zápase. Skórovať je schopný z čoho si len viete predstaviť. Nezabúda pritom ani na tímovú prácu a asistencie. Jednoducho drie pre tím.

Pre Barcelonu ide o brilantný prestup a fanúšikovia po celom svete sa nevedia dočkať toho ako ho v útoku uvidia s Messim a Neymarom. Jediným mínusom je jeho povaha, no po všetkých problémoch, ktoré kvôli tomu mal, dá sa očakávať, že sa Suarez podobných nešportových správaní zdrží.

Známka: 1+

Vermaelen

Barcelona bola nútená kúpiť rovno dvoch stopérov. Vzhľadom na problémy jeden vôbec nestačil. Thomas Vermalen prichádza z Arsenalu Londýn a očakáva sa, že čoskoro bude bojovať o minúty v základe Luisa Enriqueho.

Je to skúsený obranca, dobrý vo vzduchu s prihrávkami na úrovni, ktorá je pre Barcelonu adekvátna. Kataláncom sa však hodí predovšetkým jeho dobrá hra vo vzduchu, v ktorej, povedzme si na rovinu, bola FCB v posledných rokoch žalostne slabá.

Treba však dodať, že Vermaelen bol v poslednej sezóne viac u lekára ako na trávniku. Barcelonismo len dúfa, že v prípade 28-ročného hráča sa zdravotný stav rapídne zlepší a že bude oveľa viac odolnejší voči zraneniam.

Známka: 3+

Douglas

Čo hľadá 24-ročný obranca Sao Paola v Barcelone, to si nevie vysvetliť viacero fanúšikov či odborníkov. Vedenie Blaugrana však kúpu Brazílčana obhajuje a podľa správ z klubu si ho vyžiadal Luis Enrique a jeho realizačný tím.

Douglas je pritom hráč, ktorý exceluje v jednej veci - dokáže od súpera ukradnúť množstvo lôpt. Zároveň má talent na vytváranie šancí. Je rýchly, má obrovskú výdrž a rád útočí.

Stále však zostávame na pochybách najmä preto, lebo je to úplne neznámy hráč. Médiá rovno píšu, že to nie je hráč svetovej úrovne a na Barcelonu skrátka nemá. Zároveň sa očakáva, že bude nejaký ten čas trvať, kým si pravý bek na Barcelonu zvykne.

Douglas však môže nakoniec všetkých prekvapiť a zavrieť kritikom ústa. Na druhej strane, pri pohľade na sankcie FIFA, kedy Barcelona nemôže až do januára 2016 nakupovať, Douglas sa nezdá ako práve najlepší spôsob ukončiť letné prestupové obdobie.

Známka: 4

zdroj: bleacherreport.com
foto: archiv

tomasis

top komentár
40
2014-09-05 17:41:06

Toto hodnotenie hracov je uplna blbost :) preco ma napriklad Douglas 4 ked este nehral a naopak, Ter Stegen ma 2+ pricom, tiez sa este neukazal (okrem pripravy) Luis dostal este 1+. :)

Naopak, ked je toto hodnotenie mierene na kvalitu hracov tak by znamky sedeli. Ale ako mozu vediet ze bude on lepsi ako on ked este nehral? :)

Podla mna velmi nelodareny clanok s bleacherreportu :)

Macko7

-3
2014-09-05 17:42:17

Douglas znamka 4? novinari nerozumeju futal, ten hrac je skuseny a mlady talent, trenuje v barcelone, verim ze bude hrat dobre ako Munir a Sandro trenovali a hrali v zapase dobre aj oba skorovali :)

Macko7

0
2014-09-05 17:43:11

oprava futbal

ronyy101

8
2014-09-05 17:57:11

Takéto hodnotenia budú adekvátne tak po polke sezóny , nie po 2 zápasoch + prípravné.

Matej5115

12
2014-09-05 17:57:20

Raskitič by si podľa mňa zaslúžil aspoň 1- ak nie 1+, hral skvelo v doterajších zápasoch. Douglas dostal 4, ani ešte nehral, uvidíme, či dobre zapadne. Ak áno, nebudem mať proti tomuto nákupu výhrady, zatial som na pochybách, ale dúfa, že ich vyvráti.

Matej5115

4
2014-09-05 17:58:06

Neviem písať -_- *Rakitič

Riso

0
2014-09-05 17:58:41

Sorry no toto ma dostalo.

messso

11
2014-09-05 17:59:30

Akoze Suazer od ktoreho sme v podstate este stale nic nevideli dostane 1+ a Rakitic ktory hra na takej urovni ako keby bol u nas 3 sezonu dostane 2+. Kde je logika?

messso

4
2014-09-05 18:00:27

*Suarez

sokar

1
2014-09-05 18:36:12

doplním že celé leto sa nadáva na predraženého a už v pokročilom veku Mathieua ale aj ta dostane 1, a Suaréz samozrejme kvality má, ale ako píšeš ešte nič neodohral, prišiel za neskutočné peniaze a navyše do konca októbra je suspendovaný, toto na 1+ nieje ani omylom. A ešte ma dostala posledná veta pri Douglasovi, práve preto že išlo o posledný nákup pred platnosťou zákazu nakupovať tak RB musel prísť, pretože Dani po sezóne odchádza a tak by sme do dalšej sezóny nastupovali iba s jedným RB, primárne preto prišiel Douglas, za 4Mega ako zadarmo a Montoyovi bude v pohode kryť chrbát, azda nečakal niekto svetové RB...

messso

2
2014-09-05 18:40:08

Na taketo hodnotenie je myslim pravy cas v polke sezony a nie hned na zaciatku, ked sme dokopy este nic nevideli.

tunno

1
2014-09-05 18:57:13

beriem ze je to prebrany clanok, ale ajtak je teraz zbytocny. A ak Rakitic bude nadalej hrat v takej forme tak to bude nakup za 1+

Pavexim

3
2014-09-05 19:12:07

podla mna je na podobne hodnotenie este velmi skoro a vobec nerozumiem preco ma suarez znamku 1+ zatial este ligove nemohol hrat iba priatelske

treba pockat naozaj aspon do polky sezony ako to uz viac ludi pisalo

Samko8

4
2014-09-05 20:40:11

Bravo dva čiste štity a 2 akože len za ten jeden gol čo inkasoval proti Neapolu

krmbyc

1
2014-09-06 09:18:57

Nechápem to hodnotenie Mathieu má 1- a Rakitič má 2 ?????

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.