V Barcelone sa niečo deje. Ak aj nesledujete správy, určite vám neušlo, že FC Barcelona odohrala domáci zápas vo vonkajších dresoch. Išlo o zvláštnu situáciu pri príležitosti osláv Dňa Katalánska. Zvláštna situácia panovala aj v meste, kde do ulíc vyšli takmer dva milióny ľudí. Krajinu čaká referendum. Čo sa vlastne deje?

História

Začnime so širšími súvislosťami, len tak to celé bude dávať zmysel. Katalánsko vzniklo niekedy v 10. storočí – bol to skôr jeho veľmi vzdialený príbuzný, je jasné, že nešlo o krajinu zhodnú so súčasným Katalánskom. V 14. storočí to už bol prosperujúci štát známy v Stredomorí, ale aj celej Európe. Politika si však vyžiadala svoje a tak sa Katalánci z času na čas museli prikloniť na tú či onú stranu. Začiatkom osemnásteho storočia sa vo Vojne o Španielske dedičstvo priklonili na stranu Habsburgovcov, hlavne však proti Španielsku. Vojna sa z ich pohľadu nevyvíjala dobre, väčšina spojencov sa vzdala už v roku 1713 podpisom Utrechtského mieru, Katalánci však bojovali až do 11. septembra 1714. Týmto dňom prestal existovať samostatný katalánsky štát a tento stav trvá už 300 rokov.

Je zaujímavé, že počas rovnakého konfliktu, len o sedem rokov skôr, stratilo svoju nezávislosť aj Škótsko, ktoré sa o jeho prinavrátenie momentálne tiež pokúša v referende.

Deň Katalánska

Katalánci tak jedenásteho septembra oslavovali, ak sa to dá takto povedať, deň Katalánska na pamiatku svojej porážky. Hlavným okamihom bola sedemnásta hodina a štrnásta minúta, symbolické znázornenie roku, kedy mali Katalánci svoj štát naposledy vo svojich rukách. Aj preto sa v sedemnástej minúte a štrnástej sekunde štadiónmi, na ktorých práve hrá mužstvo Blaugrana, často rozlieha výkrik „Independencia!“ Započúvajte sa, možno to nabudúce začujete tiež. Nejde len o jeden výkrik, jeden symbol. Tento rok vyšlo do ulíc Barcelony až 1,8 milióna ľudí, tak uvádzajú katalánske média. Podľa tých španielskych ich bolo len pol milióna. Pravda bude asi opäť niekde uprostred, faktom však je, že na uliciach Gran Via a Diagonal vznikol 11 kilometrov dlhý sprievod, ako inak, v červeno-žltej a s množstvom vlajok. Ľudia tak vytvorili dav v tvare písmena V, čo má znamenať voľby, víťazstvo a vôľu (votar, victoria, voluntad). Aj takto chceli dať najavo svoju príslušnosť k Katalánsku.

Katalánci tvoria cca 15% z obyvateľstva Španielska, avšak tvoria až 20% HDP krajiny. Pridajte k tomu správne a hospodárske rozdiely, vlastný jazyk a historický kontext a máte výsledok.

Oslavy a FC Barcelona

Osláv sa zúčastnil aj klub prostredníctvom svojich predstaviteľov. A to tých najvyšších. Prítomný bol prezident klubu Josep Maria Bartomeu, viceprezidenti Jordi Cardoner, Manel Arroyo a Carles Vilarrubí, ale aj vysoko postavení predstavitelia ostatných športových sekcií, či už basketbalu, futsalu ale aj hádzanej a iných športov. Spomedzi hráčov prvého tímu bol kvety na pomník Rafaela Casanovu, posledného starostu Barcelony a veliteľa bojov počas posledných rokov samostatného Katalánska, položiť Xavi Hernández a Jordi Masip. Prvý z dvojice menovaných sa neskôr spolu s Gerardom Piquém osobne pridali do davu oslavujúcich Deň Katalánska.

Katalánci chcú za svoju samostatnosť protestovať kľudne, o čom svedčí aj prítomnosť Piquého syna Milana. Ktovie, či bol oficiálne nahlásený ako účastník tejto akcie, aj to totiž pre celkový priebeh a organizáciu bolo potrebné. Katalánci to v väčšine berú celé slušne, ak by referendum nebolo povolené alebo považované za oficiálne, väčšina by sa ho vraj nezúčastnila. Asi by to vzhľadom na vynaložené prostriedky považovali za zbytočné. Drvivá väčšina však chce, aby referendum bolo a bolo platné. Nezávisle na tom, za ktorú z dvoch možností by hlasovali. To jediné je podľa prieskumov veľmi tesné, niekde na hodnotách medzi 45% až 55%.

Všetci spolu

„FC Barcelona vo svete reprezentuje rovnaké hodnoty ako Katalánsko,“ povedal nedávno pri príležitosti predĺženia zmluvy s klubom o propagácii Katalánska prezident Katalánskej asociácie cestovného ruchu (ACT) Felip Puig. Aj táto idea bola dôvodom, prečo sa klub rozhodol požiadať o možnosť odohrať domáci zápas proti Athleticu Bilbao vo farbách senyery. Žiadosť LFP, rozhodca zápasu ako aj Athletic schválili. Posledný menovaný sa s Barcelonou, takpovediac, plaví na jednej lodi – klubu z Bilbaa bolo povolené odohrať zápas v zelených dresoch reprezentujúcich Baskicko. Faktom je, že v dave ľudí by sme počas 11. septembra našli aj množstvo ľudí práve z Baskického regiónu. Prilákal ich tu spomínaný zápas ale aj spoločné názory. Či spoločný nepriateľ?

Na Camp Nou sa pred začiatkom zápasu objavil obrovský transparent, reprezentujúci práve vyššie spomínané udalosti pri príležitosti Dňa Katalánska. Farby senyery a blaugrana boli prítomné, značiace prepojenie klubu s históriou vlastnej krajiny – Katalánska.

Barcelona svoj zápas nakoniec v žlto-červených páskovaných dresoch odohrala. Na rozdiel od tristo rokov starej histórie však tentoraz vyhrala. Jedno malé víťazstvo, pre mnohých však dôležité. Prehier už bolo dosť a tak verme, že Katalánsko čakajú už len víťazstvá, nech už to znamená čokoľvek. Pretože Katalánsko, to je aj Barça. A táto spojitosť obom stranám svedčí. Slová viac ako klub, tak nie sú len klišé.

Zdroj: fcbarcelona.com, wikipedia.org, theguardian.com, dailymail.co.uk, 101greatgoals.com, elpais.com, novinky.cz, rozhlas.cz

Foto a video: fcbarcelona.com, theguardian.com, reuters, dailymail.co.uk, 101greatgoals.com, catalanassembly.org, folha.uol.com.br, ara.cat

Anakin

top komentár
109
2014-09-15 12:28:41

Parádny článok, asi dal dosť roboty už len keď vidím počet zdrojov, ale klobúk dole! :)

Kokosnik

top komentár
48
2014-09-15 15:28:46

Ďakujem. Snažil som sa byť korektný a na nič nezabudnúť. A som rád, že tá práca mala zmysel.

tomasis

34
2014-09-15 12:59:30

Kvalitny clanok, biglike! ;)

Dzejar

-21
2014-09-15 13:09:30

Pique, Xavi, Valdes velki hrdi katalanci a reprezentuju Spanielsko.. nieje to konflikt zaujmov?

johan

top komentár
59
2014-09-15 13:17:20

1. ani ty barcu nemusis a si na tejto stranke ;)

2. katalansko je momentalne sucastou spanielska, tak snad nebudu reprezentovat pobrezie slonoviny

Pavexim

24
2014-09-15 14:24:07

drzim katalancom palce a chvalim clanok :D

Marian

7
2014-09-15 17:16:04

Príde ten deň ...
a Katalánsko bude nezávislé !

mato1091

5
2014-09-15 18:07:20

kvalitný článok, ale časť história nie je celkom presná ... Katalánsko je súčasťou zjednoteného španielskeho štátu nie len 300 rokov ale skoro až 500 rokov a totiž Katalánsko nebolo nikdy samostatné ale bolo súčasťou Aragónského kráľovstva, ktoré ovládalo aj Sardíniu, Sicíliu a južné Taliansko (Neapolsko) a toto Aragónsko, kde vládol Ferdinand II. sa spojilo s Kastíliou, kde vládla Izabela, vznikla personálna únia. (Neskôr sa ešte pripojila Navarra). A ich vnuk Karol I. Habsburský sa stal prvým kráľom celého Španielska (od starých rodičov zdedil Kastíliu a Aragónsko,, čim sa de facto Španielsko zjednotilo na prelome 15.-16. storočia, španielsky Habsburgovci však po 200 rokoch vymreli a na trón zase nástupili francúzsky Bourbunovci (vládnu dodnes), čo sa nepáčilo rakúskym Habsburgovcom a začala sa Vojna o španielske dedičstvo. Katalánci len skúšali štastie v tejto veľkej európskej vojne, inak to bola len vzbura proti ústrednej moci.

Kokosnik

4
2014-09-15 20:39:57

(1/2) Umyslom ani nebolo aby to bolo presne. Ak by som to zacal rozpisovat o historii, asi by ma tu ukamenovali. :D A mali by pravdu, je to web o futbale, nie o historii. Navyse, nie som odbornikom sa stredovek a novovek v Spanielsku. Vlastne nie som odbornikom na stredovek a novovek v ziadnom state :D Myslim si ale, ze som sa ziadnej zasadnej chyby nedopustil.
Skusim to podat ako to chapem ja:
Aragonske kralovstvo vzniklo spojenim uzemi Aragonska a Barcelony, personalnou uniou prostrednictvom svatby Petronily Aragonskej a Ramona IV. Barcelonskeho. Do cela tohot statu sa tak dostala barcelonska dynastia, ktora vladla stovky rokov. Bol to stat, kde bola Barcelona jednym z centier a vladla tam barcelonska dynastia – ludia to mozu pokladat za nieco ako Katalansko. Prave to som v clanku oznacil ako jeho prapredka. Postupne sa najma sobasnou politikou tento statny utvar rozrastol do tej podoby, ktoru si spominal ty, az do podoby velkeho Spanielska.

Kokosnik

3
2014-09-15 20:40:34

(2/2) Potom sa stalo tak ako pises a na jednej strane (odmyslime si spojencov) stalo Bourbonovske Spanielsko a na druhej strane tiez Spanielsko – v podstate to, ktore sa za stovky rokov vyvinulo zo statu, ktory vznikol spojenim Aragonskeho a Barcelonskeho uzemia. Je preto pochopitelne, ze to ludia beru ako nieco Katalanske, aj ked v podstate bojovalo Spanielsko proti Spanielsku. Aj na stranke fcbarcelona.com je uvedene tiez „...Rafael Casanova was mayor of Barcelona and commander in chief of Catalonia…”.
Navyse, stat nemusi presne kopirovat narod. Katalanci to proste nejak tak vnimaju, ze prave ubehlo tristo rokov od posledneho dna, kedy si Katalanci vladli viac-menej sami (alebo v state, ktory sami vytovorili) a tam je asi aj povod Dna Katalanska.
Kazdy moze mat svoj vyklad dejin, Katalanci to asi prevazne vnimaju nejak tak. Ale nevidim im do hlav, takze neviem presne. Dufam, ze si rozumieme.

mato1091

1
2014-09-15 23:26:58

1. dá sa s tým súhlasiť, že Aragónsko bolo štátom aj kataláncov ... barcelónske grófstvo bolo spolu s valencijským kráľovstvom najdôležitejšou dŕžavou Aragónskeho kráľovstva ... Barcelona spolu s Valenciou, Neapolom a Zaragozou bola centrom tohoto významého štátneho útvaru

mato1091

0
2014-09-15 23:38:40

2. Španielsko bolo a je jedno a bolo zložené z kráľovstiev ... lenže v tomto období ešte Šp. nebolo centralizované, každé bývalé kráľovstvo malo určitú autonómiu, bola spoločná hlava štátu v tomto prípade to bol Filip V. Bourbon, dá sa súhlasiť že Katálansko malo určitú autonómiu, samostatnosť ...

mato1091

0
2014-09-15 23:39:10

lenže problém nastal keď počas vojny o šp. dedičstvo miestna nobilita podporovala za kráľa protikandidáta Karola VI. Habsburského a tým pádom povstali proti ústrednej vláde v Madride. Po uzavretí mieru bola táto vzbura potlačená a za trest im bola odobratá autonómia

mato1091

2
2014-09-15 23:40:33

3. tento článok je napísaný dobre lebo zachytáva podstatu čo je hlavné, čo mne jediné ale "vadí" je to že keď si to prečíta nejaký laik, tak to pochopí tak že Katalánsko bolo vždycky samostatné všetci si pekne krásne spolu nažívali ale potom prišlo zlé Španielsko a len tak ich obsadilo, čo je samozrejme blbosť lebo Katalánsko je už 500 rokov súčasťou Španielska,

mato1091

2
2014-09-15 23:40:47

aj keď chápem aj si to povedal že toto je futbalový portál a takéto historické žvásty málokoho zaujímajú a a ťažko sa zjednodušujú niektoré fakty.

Kokosnik

1
2014-09-16 12:50:54

Ved to, najst rovnovahu kedy su tie informacie este zaujimave a kedy uz je ich mnozstvo na skodu je tazke.
Som velmi rad, ze si napisal, mnozstvo informacii bolo pre mna novych a na zaklade tvojich poznamok (vyzera, ze tomu rozumies) som sa utvrdil, ze som to v podstate pochopil spravne. Teda aspon dufam. Teraz, ked to spatne citam, tak sa v jednom alebo dvoch miestach dalo vyjadrit inak, moze to niekto pochopit zle - nabuduce si na to dam este vacsi pozor.

gabo

4
2014-09-15 18:14:12

Uz som to tu napisal mnoho krat,kto bude v Katalanskej lige?
Ako upadol futbal na SK po rozdeleni Ceskoslovenska,tym nechcem povedat, ze v CR je to lepsie. O hokeji ani nehovorim, vsimnite si, ako klesa pocet Slovakov v NHL.Konkurencia je zdrava. Nechcem vsak spochybnovat pravo Katalancov riesit si svoje veci po svojom.

paraverso

5
2014-09-15 18:30:41

Myslim, ze ked ide o narodnostne otazky, futbal je vedlajsi.

FC-Barcelona

2
2014-09-15 20:35:08

Super clanok, chvalim. gabo tu je polemika ak by sa Katalansko osamostatnilo Barca by isla najradsej do spanielskej ligy si myslim a spanieli by to na truc nemuseli povolit lenze tym stratia aj oni derby vs RM alebo aj celkovo v lige a aj hracov do repre (myslim ze ty co su rodeny katalanci by hrali za katalansko a maju to srdce), televizne prava aj financie... a potom je tu veďľajšia mož&nosť Francuzsko ...

FC-Barcelona

1
2014-09-15 20:35:57

Aj keď ta neni tiez najslavnejšia

tajfun

1
2014-09-20 01:30:20

Uz sa aj vyhlasili,ze ak sa Katalansko odtrhne tak barcu vylucia.Cital som to asi pred mesiacom,ale uz si nepamätam kde

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.