Komentár zástupcu šéfredaktora Mundo Deportivo, Francesca Aguilara.

Už prešiel rok od víťazstva Barcelony vo Vallecas nad Rayom s Martinom na lavičke. Vyzerá, že to víťazstvo sa porovnáva s tým dosiahnutým cez víkend vo Valencii, kde Luchov tím vyhral 0:5. Spôsoby, akými dosiahli víťazstva boli použité a zneužité na to, aby sa „kydalo“ na argentínskeho trénera, pričom takéto reči nemajú ďaleko od obyčajnej manipulácie.

V prvom rade, Gerardo Martino prevzal tím, v ktorom nemal nič z toho, čo by chcel a potreboval. Skromne požiadal aspoň o stopéra a ani to nedostal. V tejto sezóne, Luis Enrique má v tíme dvoch nových brankárov, Brava a ter Stegena (Tata sa musel uspokojiť s Pintom). Klub nakúpil dvoch stopérov, Mathieua a Vermaelena (Tata nedostal žiadneho). Zbavili sa Songa. Lucho stratil Cesca a Alexisa, ale na oplátku prišli Rakitić a Suárez. Investícia klubu v lete bola až 160 miliónov €. Investícia za Martina bola 0€ (pripomíname, že Neymar prišiel ešte za Vilanovu).

Okrem toho, Martino musel prevziať celý tím spolupracovníkov Vilanovu. Ich spolužitie bola hotová katastrofa. Pre Lucha sa zbavili aj takých historických postáv ako Chema Corbella.

Ale najdôležitejšie zo všetkého je, že Luis Enrique získal Messiho v inom stave, uvoľnený po MS, ktorý absolvoval konečne normálne prázdniny namiesto cestovania tisíce kilometrov za priateľskými zápasmi po celom svete. A ešte k tomu sa Neymar už lepšie adaptoval na európsky futbal a bol lídrom svojej krajiny na MS. Aj motivácia niektorých hráčov je iná než za Martina.

Samozrejme sa nájdu „filozofovia“, ktorí teraz tvrdia, že jediné čo sa zmenilo v porovnaní oboch zápasoch bolo držanie lopty. Hovorí sa, že najhorší slepec je ten, ktorý nechce vidieť. Buď nechcú vidieť alebo chcú „zmanipulovať“ fakty. Ale „soci“ sa nenechá oklamať, lebo soci nie je hlúpy. A na záver, Pep Guardiola a Luis Enrique si nie sú futbalovo až takí podobní, ako nám chcú podstrčiť. Stačí porovnať ako hrala rezerva s Pepom a s Luchom.

zdroj: mundodeportivo.com
foto: archív.

Marian

11
2014-09-23 14:04:55

šéfredaktor MD má na mysli zápas Rayo Vallecano-FCB 0:4 z 21.9.2013

Jorge

10
2014-09-23 14:31:11

Tak letošní zápas s Rayem se blíží:D:D..uvidíme jaké bude držení míče:D Jsem zvědavej, sice to nic neřeší, ale schválně:D

cescfabregas58

7
2014-09-23 14:32:29

je to pravda.. lenže treba myslieť na to, že martinovi sa ani len nepodarilo zmeniť messiho, že dával identické zostavy, že dával hrať cesca mimo pozície, a hlavne nemal rešpekt. pritom by to mohla byť výborná sezóna, začiatok bol vynikajúci. potom prišli hlúpe straty bodov ako remíza s elche či prehra s valladolidom a granadou. hráči sa vedeli namotivovať len na ťažké zápasy, ako proti realu alebo city. odflákli tie ľahké, pretože martino nevedel motivovať. to je pre mňa ten drobný rozdiel medzi nimi

Alexis09

10
2014-09-23 15:12:06

o tomto case sme vsetci ospevovali aj Martina pred rokom.a je to pravda v tomto clanku,on prisiel narychlo,nemal nic podla svojich predstav na rozdiel od Lucha,a ked prislo zimne prestupove tak tam uz boli nejake nezhody a jeho osud specateny co muselo mat vplyv na nevydarenu jar.jednoducho sa nemohol predviest ako by chcel.potencial urcite mal.

Branko

5
2014-09-23 16:35:18

Ja som neospevoval; po prvom zápase som kritizoval a dostal som vari 25 mínusiek. Postupne potom odbúdali a menili sa na plusky.

sokar

8
2014-09-23 15:51:05

ja mám pocit že Martino chcel v klube urobiť väčšie zmeny, no vedenie to nedovolilo a tak Tata nemal chuť ďalej pokračovať, celú jar pôsobil "vyhorene" akoby bez chuti do trénovania. Určite sú za tým nejaké vnútorné rozpory, to dal najavo aj po výhre 4:0 kde sme mali paradoxne nižšie držanie lopty ako súper a to sa nepáčilo niektorým predstaviteľom klubu, tam by som povedal že sa to všetko začalo. Tata necítil podporu od klubu

ViscaElBarca88

0
2014-09-23 17:59:35

no to že nemal podporu je jedná vec ale mal nato asi celú sezonu aby si ju získal ale on si ju nezískal ta ak aj dopadol

Branko

-7
2014-09-23 16:32:32

Martino ich odučil všetko užitočné, čo vedeli od Pepa a Tita

MIO10

3
2014-09-23 16:35:51

To je blbost. Ze začátku hráli super fotbal. Všichni Tatu ospěvovali, že probudil Cesca a jak skvěle zase hrajeme. Ale postupně se to sesypalo. Z mnoha důvodů, které jsou popsané i v článku.

tunno

-2
2014-09-23 17:53:24

ani zo zaciatku sme nehrali tak organizovane ako teraz. pressing skvele dostupovanie v zalohe, hraci si navzajom vypomahaju, pod ENriquem hrame ako pod Guardiolom.

MIO10

2
2014-09-23 18:29:31

Hráči neměli kondičně na to presovat. Nemělo by se zapomínat na to kdy Tata přišel a hlavně po jakém šoku pro hráče. Fotbal šel stranou a to se projevilo až odstupem času, protože letní příprava nebyla ideální. Tata se hráče snažil naučit i bránit v bloku a některé zápasy v LM byly jiné. Chtěl presovat,ale být i pevný v kramflecích, když na to tým v zápase nebude mít sílu. Fungovalo to do doby než šla forma hráčů razantně dolů. Což je i jeho chyba, ale absence stoperů se projevovala.

MIO10

2
2014-09-23 16:33:57

Kdyby přišel Lucho loni a měl stejné podmínky i kádr, tak dopadne podobně. Minulá sezóna byla katastrofa hlavně ke konci a hlavně z hlediska trofejí a nevyrovnaných výkonů. Podle mě prostě přetekl pohár minulého kádru a upřímně jsem čekal ještě větší "průvan". Trošku se bojím, že ještě bude potřeba...Ale to už máme zakázané přestupy. I proto tolik šancí pro hráče z Béčka.

ViscaElBarca88

-1
2014-09-23 17:58:09

Tak nemyslím si, že výhovorkou minulej sezony je to že martino nedostal žaidneho hráča dobrý tréner musí vedieť s každým spolupracovať a martino bol zlý tréner je síce pravda že prvý polrok bol famozny ale potom to išlo dole vodou žaidna intenzita nič kondičná príprava hrozná presing ešte horší proste nič sám cuenca priznal že po prehre s granadou tréningy už neboli také boli ľahké lebo šakce na titul boli veľmi maličké ale ako sa ukázalo že zápas končí až po odpískaní rozhodcu a tak to bolo posledný zápas najdôležitejší a pripravený katastrofálne proste jedným slovom minula sezona bola katastrofálna a nech sa každý hovorí čo chce

chara

2
2014-09-23 19:53:16

pozri ako sa zmenila chelsea ked mourinho kupil par hracov... martino potreboval stopera ako sol a keby ho kupili tak by mozno aspon ligovy titul zostal v barcelone... navyse kondicia sa nabera hlavne v pripravnej casti a hraci by z toho mali tazit zvysok sezony a tu martino vobec neviedol, mozno bola chyba aj v titovej kondicnej priprave lebo zlyhali ku koncu sezony za tita aj za tatu martina

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.