Tre' Atkinson pre britský Bleacher Report analyzoval potrebné kroky, ktoré bude musieť Ajax dodržať, aby mohol na Camp Nou pomýšľať na víťazstvo.

História medzi Barcelonou a Ajaxom je bohatá. Obe mužstvá si už vymenili množstvo hráčov a taktiež majú obe celky podobný prístup k rozvoju mládeže. Obaja súperi sa tiež v posledných rokoch postavili proti sebe už viackrát.

Odvekí rivali sa v utorok postavia proti sebe opäť. Tentoraz privíta Camp Nou Ajax v zápase skupiny Ligy Majstrov. Aj keď je v tomto zápase Barca veľkým favoritom na tri body, Holanďania určite nemajú pred Kataláncami strach.

Ak bude chcieť Ajax uspieť na Camp Nou, bude elementárne dôležité vypojiť z hry Messiho a Neymara. Táto dvojica je v momentálnej sezóne jednoznačne tým najnebezpečnejším prvkom Barcelony, a ak chce Ajax pomýšľať na úspech, bude musieť túto hrozbu eliminovať.

Čo však bude musieť Ajax urobiť, aby eliminoval Messiho s Neymarom? Poďme sa na to pozrieť.

Na prvý pohľad samotné vypojenie z hry Messiho a Neymara vyzerá ako utópia. Obaja juhoamerickí hráči majú príliš veľa kvality, aby sa ich podarilo úplne odstaviť. Preto bude musieť Ajax hrať v defenzíve rozumný a organizovaný futbal.

Messi je stále schopný vytvoriť šancu z ničoho, a Neymar sa konečne našiel v barcelonskom systéme. Aby sa túto dvojicu podarilo dostať mimo hru, je treba, aby Ajax limitoval ich akčný rádius v strede poľa.

Pre Ajax bude v tomto zápase kľúčový boj o stred poľa. Ak sa Holanďanom podarí zabrániť Rakitičovi, Iniestovi a Xavimu vytvárať šance, Messi s Neymarom budú v kontakte s loptou oveľa menej.

Jednoznačne najbezpečnejším spôsobom ako vypojiť Messiho a Neymara, je zabrániť tomu, aby sa k nim dostala lopta. Udržanie kontroly nad stredom poľa bude hlavným cieľom Ajaxu na Camp Nou, a práve to rozhodne o vývoji zápasu.

Ajaxu však nebude stačiť iba zastaviť Messiho a Neymara. Holandský celok taktiež potrebuje streliť nejaký gól.

Holanďania sú známi „totálnym futbalom“, ktorý zahŕňa organizované bránenie s vysokou intenzitou napádania. Ak sa Ajaxu podarí napádať rozohrávku dostatočne vysoko, Barcelone tým môže spôsobiť veľké problémy pri ich štýle založenom na prihrávkach.

Ak chce Ajax pomýšľať na dobrý výsledok bude musieť pressovať vysoko hneď od prvej minúty. Hráčov to bude stáť množstvo fyzických síl, ale je to nevyhnutné k tomu, aby Messi a Neymar nedostali dostatok priestoru k prejaveniu svojej geniality.

Proti Barcelone sa hrá často rovnako. Pri vysoko pozičnej hre Kataláncov neostáva súperom nič iné, iba brániť. To však neznamená, že je treba iba čakať vo vlastnej šestnástke.

Ajax musí aktívne napádať a dominovať stredu poľa, aby Messi a Neymar nemohli mať priestor na rozohratie akcií, ktoré vedú ku gólom. Samotné osobné bránenie tejto dvojice však nebude stačiť. Je potrebné, aby obaja hráči boli úplne vypojení z medzihry so svojimi spoluhráčmi.

V utorok budú chcieť obe mužstvá vyhrať, a práve to by nám malo priniesť výborný futbal. Barca je možno favoritom, ale Ajax by sme nemali ani na sekundu odpisovať.

zdroj: bleacherreport.com

messisko

2
2014-10-20 22:40:33

Aj tak ich porazíme :)

PepGuardiola

3
2014-10-20 22:42:35

jednoducho.. bud 1:0, 2:0, 3:0, 4:0 alebo aj 2:1, 3:1, 3:2, velmi vela kombinacii sa da urobit

Mathias9

12
2014-10-20 23:18:26

len netreba podcenovat ! :D

pioter

6
2014-10-21 00:29:30

Myslím si že nič okrem 3 bodov sa ani nesmie čakať pokiaľ sa v LM ide niečo riešiť. Ale vyhrajú si myslím

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.