Komentár zástupcu šéfredaktora denníka Mundo Deportivo, Francesca Aguilara.

Už nie som členom poroty FIFA Ballon D’Or. Hlasoval som od roku 1990, keď som nahradil prestížneho novinára Andreua Mercé Varela. Tu Vám vysvetlím dôvody môjho odchodu, kvôli koherencii a novinárskej nezávislosti. Odišiel som pred niekoľkými mesiacmi pretože táto cena už nie je taká, ako bola kedysi.

Začal som písať pre France Football v roku 1984, ešte keď som pracoval pre El Periódico de Catalunya. Urobil som to na žiadosť vtedajšieho šéfa časopisu, Françoisa de Montvalona. Mal som tú česť nahradiť prestížneho katalánskeho novinára Andreua Mercé Varela.

Najprv som sa venoval úlohám korešpondenta pre Španielsko (kedže Andreu bol úplne zapojený do olympijskej tematiky ako priamy spolupracovník Juana Antonia Samarancha). Potom, v ročníku 1990, som hlasoval po prvýkrát ako porotca bývalej Zlatej Lopty.

V tom čase získal prestížnu trofej Lothar Mathaus, hráč Interu a kapitán Nemeckej reprezentácie, majstrov sveta z Talianska 1990. Od vtedy, aj napriek zmenám v El Periódico do Mundo Deportivo v roku 1991, som hlasoval vo všetkých edíciách Zlatej Lopty, a od roku 2010, v novej verzii FIFA Ballon D’Or.

Počas všetkých týchto rokov som sa snažil voliť nezávisle, a to aj napriek mnohým tlakom, či už priateľským alebo menej priateľským. Dôkazom mojej nezávislosti bolo aj to, že som mal rovnako veľký počet kritík na moju adresu ako aj pochvál. Prichádzali aj žiadosti „o moju hlavu“, žiadosti, ktoré našťastie bývalí šéfovia France Football, ako aj Santi Nolla, šéfredaktor Mundo Deportivo, zmietli zo stola.

Spravidla som vždy porovnával svoje hlasovania s názormi kolegov z Mundo Deportivo ako aj z iných spriatelených médií, aj keď konečné rozhodnutie bolo, logicky vždy na mne. Vždy som sa podľa možnosti snažil uprednostniť španielských a zahraničných hráčov Ligy BBVA, najmä od vtedy čo nám dovolili hodnotiť španielskych hráčov pre Zlatú Loptu.

Spomínam si na frázu Emilia Butragueña, ktorý sa ma veľmi vážnym tónom opýtal pred niekoľkými rokmi v Nyone: „Ako je možné, že jediný španielsky člen poroty Zlatej Lopty nepochádza z madridského média?“. Už mu ostávalo len dodať „a Madridčan“. Všetko bolo úplne jasné. Zaujímavé je, že v roku 1986 som pomohol „Buitremu" zabojovať o Zlatú Loptu, pričom zlé jazyky tvrdia, že to mal takmer isté, avšak France Football a Adidas to napokom dali Igorovi Belanovovi.

Hovorí sa, že už zosnulý prezident Ramón Mendoza zmenil sponzora dresov Realu Madrid (prestúpili na Hummel) a to veľmi zavážilo pri rozhodovaní. Neviem to potvrdiť. Butragueño asi nevedel, že v tom čase som úzko spolupracoval s Josém María Garcíom vo všetkých programoch, ktoré vytvoril od svojho odchodu zo Ser (rádiová stanica) až po jeho vynútený odchod. Všetko to boli madridské média, avšak nezávislé pokiaľ bol García šéfom.

Slová Emilia Butragueña získali na vážnosti po opätovnom príchode Florentina Péreza do čela Realu Madrid. Počas tohto obdobia preživala FC Barcelona najlepšie roky. Bola to zlatá doba „Dream Teamu“ Johana Cruyffa alebo najlepšia Barça všetkých čias Pepa Guardioly. Bolo to obdobie, počas ktorého hráči ako Stoichkov, Ronaldinho a Leo Messi (4 krát) získali Zlatú Loptu. Toľko víťazstiev hráčov Barcy sa však očividne nepáčilo v Casa Blance.

Počas prezidentovania Lorenza Sanza resp. Ramóna Calderona som sa vždy stretol so srdečnosťou a bezproblémovou spoluprácou. To sa však príchodom staronového prezidenta postupne vytratilo. Od odchodu najprv Gérarda Ernaulta a potom Denisa Chaumiera z čela France Footbal sa začala kampaň skutočného „mobbingu“, ktorej cieľom bolo, aby som ukončil spoluprácu s francúzskym médiom, spoluprácu za ktorú som obdŕžal množstvo gratulačných listov od bývalých šéfov, listy, ktoré s veľkou úctou uschovávam.

Stručne povedané, situácia sa stala neudržateľnou. Od nezverejňovania informácií, odstránenia môjho podpisu, vymenovania ďalšieho korešpondenta v Madride bez toho, aby ma o tom informovali... celé sa to ešte viac skomplikovalo v roku 2013 so zmenou v redakčnej politike France Football pod vedením Gérarda Ejnésa, s veľmi neobjektívnym tónom o španielskom futbale, s prevahou pre biely klub (ostatné mužstvá sa sotva objavovali) a s tónom, kde jasné dávali najavo obľúbenosť. Informácie bez dôkazov, ktoré poškodzovali FC Barcelona a jej direktívu (známa aféra „Qatargate“). Tie prikrášľovali všetkým známy boj medzi UEFA a FIFA, medzi Michelom Platinim a Josephom Blatterom.

Poslednou kvapkou bolo hlasovanie o poslednú Zlatú Loptu, počas ktorého, na prekvapenie všetkých, predĺžili hlasovacie obdobie uprostred barážových zápasov medzi Švédskom a Portugalskom o postup na MS 2014 v Brazílii. Každému, kto sa aspoň trochu vyznal, bolo ihneď jasné, že toto predĺženie zvýhodnilo Cristiana Ronalda v priamom súboji s Lionelom Messim, ktorý v tom čase bol zranený. Niekoľko dní predtým, Real Madrid tvrdo tlačil na Josepha Blattera (prezident FIFA), ktorý poľutovaniahodným činom zosmiešnil samotného Ronalda. Florentino Pérez pritlačil, silno a úspešne.

V súboji proti Švédsku bol Ronaldo s troma gólmi hrdinom Portugalska a rozhodujúcou mierou tak prispel k postupu na MS v Brazílii. Popritom vyhral svoju druhú Zlatú loptu... mimo termínu. Ako novinár som verejne kritizoval túto nečakanú zmenu pravidiel, toto darované predĺženie, ktoré počas dlhej histórie ceny nikdy predtým nenastalo.

Ako porotca som sa sťažoval na túto nečakanú zmenu pravidiel. Nakoniec, kvôli toľkým tlakom som podal svoju písomnú rezignáciu na adresu France Football ako korešpondent. Logicky som si myslel, že tým, že som ukončil svoje pôsobenie vo France Football, som skončil aj ako porotca v Zlatej Lopte, keďže zloženie poroty závisí od časopisu, nie od FIFA. Urobil som to so nerád, avšak nič iné mi neostávalo. Bohužiaľ môj, už bývalý, šéf vo France Footbal, Gerard Ejnés, mal tu odvahu mi oznámiť emailom (ktorý som ešte nezmazal), že ma vylučuje z poroty, pretože som si minulý rok na Twitteri dovolil kritizovať predĺženie hlasovania z roku 2013.

Nemôžete predsa niekoho vyhodiť, keď dotyčný už dal výpoveď. Ale keď som bol vylúčený preto, že som sa na Twitteri sťažoval, mohol ma nahradiť nejakým kolegom z Mundo Deportivo, kde je veľa dobrých profesionálov. Okrem toho, MD je spojené s L‘Equipe.

Ale nestalo sa to tak.

Túto stredu, madridský denník AS oficiálne oznámil, že jej šéfredaktor Alfredo Relaño, bude moja náhrada ako španielsky reprezentant v porote Zlatej Lopty. Želám mu veľa šťastia a má moju podporu. Alfredo je skvelý profesionál s dlhou praxou, ťažko manipulovateľný, nie je priateľom Florentina. Emilio Butragueño sa už viac nemusí pýtať „Ako je možné, že jediný španielsky člen poroty Zlatej Lopty nepochádza z madridského média?“. Kruh sa uzatvára, Florentino Pérez sa už stal členom komisie FIFA, ktorá vyberá 23 finalistov Zlatej Lopty a prestížny madridsky novinár je členom poroty.

zdroj: mundodeportivo.com
foto: Archív

dardel

top komentár
50
2014-10-31 10:12:23

clanok od jedneho z najprestiznejsich sportovych novinarov v europe, clovek, ktory vyse 20 rokov bol pri rozhodovani o vitazov Zlatej Lopty.

slupka

-23
2014-10-31 12:09:52

však písal pre nejaký trápny katalánsky deník :D

Paulie1

-15
2014-10-31 10:13:41

a hned tu je dovod spochybnovat dalsiu vyhru CR aj ked si to nepochybne za cely rok zasluzi najviac

Rajen

18
2014-10-31 10:19:07

Skor ide o tu kredibilitu tejto vela vypovedajucej sutaze, ktora je tou fraskou z minuleho roka pekne nastrbena. A CR si ju urcite zasluzi, ale rovnako tak si ju zasluzi aj Messi ci Neuer. A nema cenu tu nieco riesit a dohadovat sa, kazdy nech si urobi vlastny nazor.

MilujemBarcu

3
2014-10-31 10:17:34

toto sa mi nepáči tieto články, ako nič v zlom som velký fanusik Lea a Barcy, ale ked Leo získaval Zlaté lopty , tak podobne články dávali stránky realu a hateri messiho, teraz ked má ronaldo velku sancu na ZL to zase vytahujeme mi...nech si vyhrá zl aj 10x po sebe, pre mna vzdy bude naj leo

adel

9
2014-10-31 10:18:12

akože už sa pripravujeme na to že to leo neziska???? NEUZNAVAL SOM TU ANKETU ANI KED JU VYHRAVAL MESSI A NIC SA NEZMENILO ANI KED JU VYHRAVA RONALDO , len sa smejem ako tu vsetci zrazu meníme pohlad kym ju leo vyhraval ohanali sme sa nou teraz ju asi nevyhra a už članky, inak takychto odstupení a pochybení a manipulacii je za poslednch možno 10 rokov v tej ankete quantum, nasi vytahuju tie pre nas vyhodne a dalsí maju kauzy vyhodne pre nich

MilujemBarcu

13
2014-10-31 10:20:40

nech to vyhrá neuer, a nebudu pi.ovat ani fans lea ani fans ronalda

dardel

top komentár
45
2014-10-31 10:24:36

poviem k tomuto svoj nazor: ja som cule od detstva, som vyhlaseny antimadridista (kto ma osobne pozna ten to potvrdi), a nemam absolutne problem uznat, ze si tento rok zlatu loptu jednoznacne zaslusi Ronaldo. pretoze tento rok ronaldo dosiahol viac zasluh na individualnej a kolektivnej urovni nez ostatni hraci na svete. to nemeni nic na fakte, ze minuly rocnik, s predlzenim hlasovania kvoli baraze, bola jedna z najvacsich frask co som kedy videl, a o tom hovori tento clanok. a prepacte, ale obvinovat novinara, ktory na profesionalnej urovni dosiahol viac nez vsetci co citame tento portal dokopy... to uz je silna kava

Topkaa

-22
2014-10-31 12:26:36

prepac, ale ty nie si cule.. cule sa moze nazyvat ten, ktory chodi pravidelne na zapasy, podporuje klub svojim aktivnym fandenim a nie pozeranim v telke a pisanim na diskusiach

Cules12

13
2014-10-31 11:04:02

podľa mňa si ju zaslúži buď Lahm Neuer alebo Schweinsteiger. Sú oporami Bayernu a tiež aj Nemecka. Keď nevyhrajú teraz tak už asi nikdy. Ronaldo mal túto sezónu top formu no na majstrovstvách ho nebolo vidno v ani jednom zápase.

Branko

7
2014-10-31 12:42:43

Úplne súhlasím s Cules12, chcel som napísať to isté!

bruno1

4
2014-10-31 12:50:07

Myslim si ze je spravodlive ak strelene goly su zaratane len do jednej ankety o zlatu loptu (kedze je nezmysele uprostred sezony). Dal som si tu namahu spicitat goly Ronalda a Messiho od vyhlasenia poslednej zlatej lopty do konca sezony 2013/2014. V tomto obdobi nastrielal Ronaldo v Lalige, LM a MS 26 golov a Messi v tych istych sutaziach 29 golov!!!!!!!! Nevahajte pouzit tuto statistiku pri zavierani huby madridskych honicov nad Rnaldovymi "streleckymi" vykonmi

Topkaa

-6
2014-10-31 14:24:12

zlata lopta sa dava iba za vysledky v lige? ja ze futbal je aj liga majstrov, aj pohare, aj repre

bruno1

1
2014-10-31 14:49:57

Pisem Liga, LM a MS. spanielsky pohar som zabudol dopisat ale aj ten som zaratal. Cize je tam vsetko okrem kvalifikacie a pripravnych zapasov

Topkaa

-6
2014-10-31 14:25:02

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

bruno1

1
2014-10-31 15:00:52

Ja viem ze Penaldo nie je najlepsi hrac na svete. Mozno je najlepsi strelec, ale bohuzial je vela takych imbecilov ako ty, ktori to nevedia rozlisit, preto viem ze Penaldo tento rok vyhra. Dufam ze sa podakuje tym ktori na nej mali najvacsiu zasluhu - rozhodcom

Topkaa

-4
2014-10-31 15:10:54

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

Pravda

-3
2014-10-31 14:38:53

tak potom envies pocitat pretoze len tuto sezonu ma Ronaldo uz 21 golov ;) a to som ratal iba od septembra

Pravda

-4
2014-10-31 14:40:05

aha zle som precital ale zaujimalo by ma co to ma spolocne s tym ze si ratal iba do konca minulehj sezony? :D akoze od januara do maja :D :D GB je za celu sezonu ;) a tam ma Ronaldo viacej golov

bruno1

2
2014-10-31 14:52:48

To na margo toho ze ty a ini honici realu ako primarny argument davaju rekord v LM pricom vacsinu golov toho rekordu dal na minulu jesen, preto by sa nemali ratat do tejto zlatej lopy.
Od zaciatku aktualnej sezony ma Ronaldo 21 golov ale vsetci sme videli akych. Kazdy treti z penalty...

Topkaa

-4
2014-10-31 15:11:27

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

fanboy222

-3
2014-10-31 13:27:34

Bolo by pekné, dávať do zdrojov preklik alebo aspoň link. Takto si človek vie ľahko vymýšľať články a ničím ich nedpoložiť (čím netvrdím, že toto skutočne nenapísal, ale, viete ako)

Topkaa

-11
2014-10-31 14:23:35

lukas je nato expert v klamani .. ten si popise co chce a vela krat sa mi stalo, ze som hladal potom ten clanok na uvedenom zdroji a nic take nenaslo

Lukas

8
2014-10-31 15:03:01

takéto obvinenie si vyprosím. skús dať dôkaz na túto lož, čo si napísal vyššie. už len pre pracovnú vyťaženosť nemám ani štipku času články vymýšľať, preto ich len sekám zo zdrojov ako suché preklady.

ak niečo k článku pridám, je v zdrojoch jasne uvedená forcabarca.sk. každopádne čítať a pochopiť je pre mnohých mudrlantov nemožné...

Topkaa

-4
2014-10-31 15:11:52

pockaj chvilku idem to najst

Topkaa

-6
2014-10-31 15:13:52

http://forcabarca.sk/...

Lukas

5
2014-10-31 15:29:48

jaaj, pan tiefenbach. link na to mam, ale skus pohladat este lepsie. vsetky ENG zdroje mam z www.newsnow.co.uk a cuduj sa svete, naozaj ide o preklady ;)

Topkaa

-6
2014-10-31 16:03:31

keby nato mas link, tak to sem postnes, ale iba sa vyhovaras..

Kokosnik

2
2014-10-31 21:31:00

ht tp://www.managingmadrid.com/2014/10/23/7042535/neymar-fc-barcelona-real-madrid-el-clasico
Este nejaky problem?
Vymaz medzeru v "ht tp", blbne link.

Tom10

0
2014-10-31 16:42:57

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.