Andoni Zubizarreta ako Športový riaditeľ FC Barcelona skončil. Klub zrušil kontrakt z riaditeľom, ktorého práca nebola dobrá. Denník SPORT ju analyzoval.

Zubi sa do kresla dostal v roku 2010 spolu s príchodom Sandra Rosella a jeho prvým horúcim zemiakom bola kúpa Dmitra Čigrinského. Išlo o totálny prepadák. V tom istom roku odišli aj Zlatan Ibrahimovič, Martin Caceres, Hleb, Henry, Marquez a Yaya Toure. Vraj medzi touto skupinou hráčov a Pepom Guardiolom nebola dobrá chémia.

Nesmierne vydareným príchodom bol David Villa. V honbe za náhradou Yayu Tourého sa Zubizarreta poobzeral za Javierom Mascheranom, ktorý sa ukázal ako trefa do čierneho. Prišiel aj Adriano a následne v zime Ibrahim Afellay.

V roku 2011/2012 sa k tímu pridali Cesc Fabregas, Jordi Alba a Alex Song. Krajný bek bol výborným nákupom, Kamerunčan prepadák. V cene 19 miliónov eur nebol ani najlacnejší. Nedokázal sa adaptovať a tak je aktuálne opäť v Premier League na hosťovaní vo West Hame. Oproti Seyduovi Keitovi bol nesmierne slabý. Potenciál Cesca zas tréneri nedokázali využiť.

V roku 2013 prišiel Neymar a už teraz dokazuje, že je naozajstná hviezda. Brazílčan rozveselil fanúšikov, ktorí boli deprimovaní chorobou Tita Vilanovu a Erica Abidala. Zmenil sa aj tréner - prišiel Gerardo Martino, ktorého presadil Sandro Rosell. Zubizarreta už vtedy chcel Luisa Enriqueho.

V tom lete však do Bayernu odišiel Thiaga Alcantara za 24 miliónov eur. Tento prestup znepokojuje, no znepokojuje aj postoj vedenia k Abidalovi, ktorému bolo sľúbené predĺženie zmluvy, no nakoniec z klubu musel odísť. Odišli aj Villa do Atlética prakticky ako darček a Fontas do Celty Vigo. Stopéri stále nič.

Zubizarreta sa zrejme držal hesla - radšej neskoro ako nikdy. Nakoniec získal dvoch predražených stopérov. Mathieu prišiel z Valencie za 20 miliónov eur, pritom rok dozadu to mohlo byť za polovicu. V prípade Vermaelena, Zubizarreta ho kúpil aj napriek odporúčaniu lekárov nekupovať. Na tlačovke klamal, keď povedal, že Vermaelen bude čoskoro k dispozícii. Thomas je teraz po operácii a možno stihne pár posledných zápasov sezóny.

Prišli však tony ďalších hráčov ako Ter Stegen, Bravo, Rakitič, Luis Suarez, Douglas, Rafinha a Deulofeu. Doulofeu sa však okamžite porúčal na hosťovanie, zatiaľ čo Rafinha zostal, no zaostáva za očakávaniami. Príchod Douglasa - tento prestup nechápe nikto.

Cesc sa s Barcou napokon rozlúčil, Alexis Sánchez odišiel do Arsenalu a Valdes nepredĺžil, hoci Zubizarreta dlho tvrdil, že rokovania sú na správnej ceste. Okrem toho odišli na hosťovania aj Tello, Song, Afellay a Denis Suarez - ak ich Barcelona chce späť, musí zaplatiť...

V krátkosti - Zubiho éra je charakterizovaná neschopnosťou zabezpečiť kvalitného stopéra a neschopnosťou vyjednávať prestupy. Zažili sme aj úspechy, no chyby sú v Barcelone tvrdo trestané a Zubizarreta ich urobil viac.

zdroj: sport.es
foto: sport.es

chara

11
2015-01-07 08:04:00

A este by som pridal, ze nepriviedol kroosa, ktory sem chcel ist a bol nam ponukany... Tak ale v tom mal prsty aj lucho, ktoremu nesedel typologicky

SamoH

15
2015-01-07 08:19:32

Čo by sme teraz zaňho dali...

LM10

12
2015-01-07 08:22:32

A takisto nepriviedol Isca.

dovidopo

8
2015-01-07 10:10:19

Par detailov by sa zislo poopravit. Song a Alba prisli obaja pred sezonou 12/13 a pred sezonou 11/12 prisiel Cesc a Alexis. Villa prisiel este pred volbami a predtym nez nastupil Zubizarreta, cize s tym prestupom on nemal nic. Chygrynskiy prisiel pred sezonou 09/10 cize toho kupovali este za Begiristaina a za Zubizarretu sa uz len predaval. Nezavisle od toho nad niektorymi prestupmi ostava rozum stat, zvlast ked sa clovek zamysli, ze na trhu bolo dost dobrych hracov, ktorych sme mohli mat. O odchode Alexisa alebo o prichode Douglasa sa nebudem radsej ani vyjadrovat..

sid1

1
2015-01-07 12:47:55

obecne ale nevybocuje moc z radu. Tych "skvelych nakupov" bolo aj pred nim dost takze zase by nebolo dobre z neho robit obetneho baranka respektive nie je jediny kto ma maslo na hlave.

dovidopo

1
2015-01-07 15:53:11

S tym suhlasim, ale to by chcelo dalsi clanok :). Neda sa predsa zabudnut na skvele posily typu Hleb, Caceres, Henrique, Keirrison alebo uz vyssie spomenuty Chygrinskiy. Za to v akom stave sa klub nachadza samozrejme nemoze len Zubizarreta, ale viac ludi, to je fakt. Snad sa im to v najblizsich volbach spocita a snad sa nebude cakat az do roku 2016.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.