RETRO – MÓDA = móda súčasnosti. A RETRO v podaní Barcy? Pre starších – no v rámci novej módy i mladších ... *

V roku 1994 triumfoval Johan Cruyff nad Alexom Fergusonom, pričom odstránil zo špice tabuľky Manchester United v A–skupine Champions-League. V jednostrannom zápase nedostal majster Anglicka žiadnu šancu a Barcelona ovládla zápas jedinečnou pozičnou hrou a grandióznou kontrolou priestorov.

Základné formácie v 1. polčase

Základné formácie

V porovnaní s 1. zápasom 2 : 2 na Old Trafford prekvapil Fergusson zmenami. Č. 1 v bráne Petra Schmeichela nahradil (z dôvodu vtedy platnej regule o cudzincoch*) Garry Walsh. Ryan Giggs (tiež cudzinec*) sa tým mohol vrátiť po pauze zavinenej zranením. Jemu musel prenechať miesto Lee Sharpe a tým mohol v strede obrany nastúpiť Steven Bruce. Na lavičke náhradníkov mal Fergusson vtedy ešte neznámych mladíkov ako David Beckham a Gary Neville.

United začal v rozostavení 4-3-3. Giggs a Kanchelskis ako krídla sekundovali strednému útočníkovi Markovi Hughesovi, ktorý po odchode 1988 z Barcy po prvý krát zamieril na Camp Nou..V zálohe hrali centrálny part Paul Ince a Nick Butt v ľavom medzipriestore s trvalým zapojením sa do útočných akcií.

Taktiež Cruyff spravil zmeny. Jeho syn Jordi začal namiesto Begiristaina na ľavom krídle. Úlohu „osmičky“ dostal Guillermo Amor namiesto Luisa Cembranos Martineza. Barcelona vybehla v obvyklom 4-3-3 pričom najmä v strede vznikli vertikálne – ohybné pendlujúce pohyby. (*pozn. Peter)

Romário ničí defenzívne štruktúry

Veľmi nápadné boli počas veľkých častí zápasu fluidné* zmeny pozícií v osobe Romária. Interpretoval svoju hru nie ako klasický stredný útočník – i tak bol telesne omnoho slabší ako stopéri Bruce a Pallister – no ako hráč odkláňajúci svoju hru do priestoru „desiatky“.

Keďže stredový blok United napadal proti lopte ako celok, mal Romário viac miesta v medzipriestoroch. O to častejšie ho mohli rozohrávači Barcy zásobovať loptami.

Romario postavil osobnú obranu stredných obrancov súpera pred otázku či títo si majú podržať svoju centrálnu pozíciu alebo prechádzať do „osobky“ naňho. V 1. polčase občasne „naháňal“ Brazílčana Pallister, no Romário sa dokázal uvoľňovať svojou skvelou loptovou technikou a klamaním telom, pričom zásoboval loptami spoluhráčov v útoku. Popritom profitoval Romário z výborného útočného rytmu Amora. Záložník dokázal v pravom stredovom medzipriestore* dobrý cit pre svoje vertikálne nábehy do rozhraní aby tým odťahoval ľavého beka Dennisa Irwina .

K tomu si pripájal Hristo Stoichkov diagonálnymi nábehmi od bočnej čiary. Bulhar hľadal a nachádzal veľmi široké pozície naľavo, navyše aj pri odbiehaní do priestoru „šestky“. Tu bol temer nikým nerušený, mohol preto prijímať lopty a okamžite prechádzať do driblingu alebo nabiehať zo „šesťkovej“ pozície do rozhraní pred obranou súpera a ako výborný technik i zakončovať zo stredných vzdialeností.

Výstavba hry Barcelony – Manchester United zajatý v sieti

Výstavba hry Barçy

Ronald Koeman je známy svojimi geniálnymi pasmi, nato však potrebuje v okolí určitú štruktúru. Vedľa neho hrajúci Abelardo vzbudil v počiatočnej fáze pozornosť mnohými nábehmi vpred čím odbremenil Pepa Guardiolu na „šestke“ a „zatlačil“ dopredu i José Mari Bakera, aby kapitán mužstva hľadal cestu vpred do Romáriom uvoľneného priestoru na špici útoku.

V priebehu prvých 45 minút sa vyvinul nesmierne zaujímavý trojuholník. Guardiola vybalansoval Abelardovu vyššiu pozíciu pričom sa odkláňal naľavo. Koeman mal tým ako libero* možnosti dvoch diagonálne postavených príjemcov prihrávok okolo Marka Hughesa. Útočník United bol i tak nápadný nepremyslenými nábehmi a konšteláciou vzniknutého trojuholníka bol už kompletne mimo hru.

Krídla ManU nemohli zasiahnuť do takéhoto diania, keďže zaberali v stromčekovej formácii pozíciu v polostredných* častiach svojho útočného priestoru. Keďže krajní obrancovia a „osmička“ Barcy hrali veľmi široko, boli krídla ManU bezpečne obohraté – mimo diania. U Barcy vznikali mnohé trojuholníky, až úplne dopredu vrátane Romária. Katalánci mali preto proti prekvapeným a bezmyšlienkovite hrajúcim súperom ľahkú cestu vpred. Mnohokrát ani nemuseli ísť do priamych súbojov v prvých dvoch tretinách ihriska. Hneď na to mohol Stoichkov a Cruyff prechádzať priamo do driblingov. Jordi však nechodil do tvrdých bežeckých súbojov a driblingu s Paulom Parkerom v poslednej tretine ihriska, preto sa púšťal diagonálne alebo horizontálne do stredu. Využíval ak si ho preberali / prepúšťali navzájom obrancovia Parker a Bruce, V tých momentoch „prestrkoval“ pasy za obranu.

Góly ako symbol

Pred vedúcim gólom Barcelony poslal Cruyff Romária pred bránu súpera pasom do rozhrania*. Brazílčan sa obtočil okolo Walsha, ale z čiary dal späť. Prvú strelu Stoichkova Ince zblokoval, ďalšiu od neho tečoval do vlastnej brány.

Angličania nedokázali brániť najmä prvý pas do voľného priestoru, keďže na Cruyffa nebol vyvíjaný žiadny tlak a on dokázal s prehľadom zrýchliť alebo spomaliť, aby umožnil Romáriovi jeho nábehy.

V nastavení 1. polčasu zvýšila Barca na 2 : 0, tentokrát pripravil akciu Stoichkov. Loptu prevzal na stredovej línii a geniálne precíznym falšovaným diagonálnym pasom „obslúžil“ Romária, ktorý sa pohyboval medzi stopérmi. „Deviatka“ Barcy prevzala loptu na prsia a posunula ihneď do poloľavého * priestoru čím sa dostala do protipohybu k obrancom. Následne medzi nohy brankára Romário vsietil. V oboch scénach nehrala obrana United proaktívne, ale zaistene a zdržanlivo a rezervovane. Barca zas naopak – grandiózne smerom dopredu.

Výstavba hry United cez vysunutého Ince

Hughes „sa túlal“ po ihrisku, Kanchelskis ešte mysľou v kabíne

United mail pred polčasom 5 – minút z hry, keď si dobre rozohrávali no Barcu do problémov nedostali. Týchto 5 minút bolo svetlou výnimkou ManU v zápase, v zásade sa (pod tlakom) museli hráči United boriť s komplikovanými rozohrávkami kontier, nič z nich však nevzniklo. Naopak, Hughes bol totálne odrezaný od hry za Amorom, Bakerom a Guardiolom, až sa vyčerpal zbytočným pobehovaním. Neskôr ho obrana Barcy prestala evidovať. Jediná podpora odrezanému Hughesovi prichádzala zľava od Giggsa, ktorý vďaka predsunutému Amorovi našiel pár voľných medzipriestorov*. Irwin pomohol roztiahnuť postavenie do šírky no mal do činenia s individuálne veľmi silným Albertom Ferrerom. Na opačnom krídle bol Kanchelskis kompletne „odhlásený“ a mal v prvom polčase zrejme zo všetkých hráčov najmenej kontaktov na lopte.(štatisticky to žiaľ nevieme dokázať).

Celkove nemal United pri 37% držaní lopty ani jednu strelu na bránu Carlosa Busquetsa.

“Spravíme pár zmien. Giggs pôjde do stredu” (Alex Ferguson počas polčasovej pauzy)

Základná formácia v 2. polčase

Druhý polčas – LAOLA – vlna v svätom chráme

United chcel v 2. polčase tlačiť a streliť kontaktný gól. Giggs do stredu, Konchelskis z pravej strany na ľavé krídlo a Butt ako pravé – polopravé* krídlo – to boli zmeny Fergussona.

Následne hrali Red Devils v rozostavení 4-2-3-1 a aj Ince s Keanom si vymenili strany. Stred poľa zostal obojstranne menej kompaktný a obe mužstvá hrali systémom hore – dole. Pred Bruceom a Pallisterom zostávali veľké voľné zóny (rola Giggsa vyzerala byť nejasná). Obaja Walesania Giggs i Hughes tvorili tak situatívne* útočnú dvojicu – táto však nenabiehala do poslednej línie Barcy, no mala hrať v priestore okolo Guardiolu. Napriek zlepšenej a veľmi odvážnej hre Devils v útočnej fáze to veľmi nepomohlo. Nový systém ukázal svoju opačnú stránku: bol totálne náchylný na kontry.

Stoichkov a Romário sa neraz dostali až „do kuchyne“ ManU. V 59. minute využil Bulhar veľkú dieru v uvoľnenom priestore súperovej „šestky“. S citom prestrčil loptu popri Parkerovi na Romaria, ktorý i keď prenasledovaný Pallisterom mu loptu vrátil a umožnil mu tým precíznu strelu zo strednej vzdialenosti. Gólom ktorým bol rozhodnutý zápas, začala na Camp Nou už po 1 hodine hry oslava. A prišli LAOLA – vlny.

United sa síce ešte snažili, no napriek striedaniu – prišiel Scholes – to pomohlo Angličanom veľmi málo, resp. vôbec. Ich snaha najmä z pravej strany bola taktiež zničená preskupením Guardiolu s Bakerom. Útok Barcy bol stálym nebezpečím najmä s využívaním priestoru za vyššie sa vysunuvšieho Parkera.

4 : 0 v 88. minúte skompletovalo perfektnú blamáž Angličanov. Znova sa ukázala „mustra“ z 1. polčasu. Guardiola dostal loptu v stredovom kruhu – žiadny tlak naňho zo strany United ... Stratég Pep posunul na Amora v pravom polopriestore* s voľnou „autostrádou“ pred sebou, čím mohol „obslúžiť“ loptou Ferrera. Pravý obranca obehol Irwina a prekonal ho inverzným driblingom. Jeho opakovaná strela už bola nechytateľná.

Eric Cantona (v treste) a nechytajúci Peter Schmeichel na tribúne, zostali užasnutí a ohromení.

Facit – zhodnotenie

Alex Ferguson chcel v tomto zápase zistiť či jeho hráči sú „skutoční šampióni“. Zostal viac ako sklamaný. Jeho team bol prekonaný nielen individuálne vynikajúco hrajúcou Barcelonou, ale Fergusson sám dostal školenie z taktiky od Lollipop lížuceho Cruyffa (práve, na šťastie, prestal fajčiť).

Prezencia Kataláncov v polopriestoroch a medzipriestorová orientácia bola viac ako účinným prostriedkom k rovnomernému taktickému rozostaveniu Manchester United. Barcelona dominovala múdrym rozdelením priestorov a intuitívnou cirkuláciou lopty, ktorá bola dokončená v prednej línii oboma hviezdnymi hrotmi Romáriom a Stoichkovom.

P. S. Po tejto prehre sa zošmykol Manchester i zásluhou víťazstva IFK Göteborg na pôde Galatasaray až na 3. miesto v skupine. O 3 týždne vo Švédsku musia získať 2 body(!), aby sa dostali do ¼ - finále. Možno mladí hráči zo striedačky dostanú teraz viac príležitostí ... Skúste sami vyhľadať ako to dopadlo v roku 1994!

zdroj : www.spielverlagerung.de
preklad : Peter

* ak budú mať slovenskí a českí fanúšikovia „FORCA BARCA“ záujem môže prekladateľ zostaviť malý lexikón odborných technicky–taktických výrazov používaných medzinárodne v rozboroch a vydať ho na pokračovanie.

Ak sa teda neurazíte že to poznáte... (pozn. prekladateľ).

Barcelonista

27
2015-04-01 19:29:26

Fantastický článok! Určite by som bol za viac takýchto, kludne aj z bližšej ale aj vzdialenejšej historie :)

Borka

8
2015-04-01 19:52:57

Jednoznačne viac takýchto článkov. Normálne som ho zhltol a prečítal ešte raz. K tomu lexikónu palec hore , som za ... Skvelý článok Lukáš, a aj tebe Peter ;-)

Mourinhov_Prst

6
2015-04-01 20:20:53

ten zapas som pozeral.nezabudnutelny zazitok a jeden z najlepsich vykonov co som kedy videl

Federer

1
2015-04-03 13:39:45

Tiež som ho videl - ten zápas je LEGENDA Barcy. Som síce starý no teším sa že vďaka tomu že moc pamätám som videl éry od "nevidím do ...". To porovnanie generácií je úžasné a milujem ho. Preto i hovorím že hlasovať o najlepších hráčoch histórie je trochu od veci. V každej generácii boli géniovia. Taký ako Messi však asi nie. Ale len "asi".

chelseaa

-16
2015-04-01 20:38:35

Komentár bol vymazaný kvôli porušeniu kódexu diskutujúceho.

Ortiz

6
2015-04-01 20:44:29

Stoickhov - Romario - Cruyff, to byl taky utok :)

sokar

2
2015-04-02 06:45:39

miestami som mal pocit že je to z dielne Laca Borbélyho, aj som pozeral či nebude ako spoluautor :D a článok super, grandiózny :D :)

Babco

0
2015-04-02 07:13:39

parádny článok, toto by mohlo byť po každom zápase.
Vie mi niekto vysvetliť pojmy ako "falošná deviatka", "úloha osmičky" "desiatka" atď - kto hrá na týchto postoch v súčastnosti. keďže podľa čísel dresov to asi nebude :)
Ďakujem

cruyff

2
2015-04-02 11:04:45

je to hlavne pre tých, čo chcú vedieť, ako to funguje, keď sa dodržiavajú taktické pokyny.....krásny koment !!! visca...

Jhonys

1
2015-04-02 11:49:37

Je to super, dobrá práce!

Babco

1
2015-04-02 12:10:52

cruyff vieš mi k tomu povedať viac ? aspon tak laicky :) lebo tu keď sa niekto niečo spýta tak ho len úboho vyminuskuju :)

Mikacu

1
2015-04-02 17:43:39

falošná deviatka:messi minulý rok ,osmička to neviem a desiatka je playmaker ako napriklad james alebo kedysi zidan

Federer

1
2015-04-03 13:40:39

@ Mikacu : pozri pod Tvoj komentár ...

Federer

2
2015-04-03 13:34:36

Kedysi mali hráči čísla od 1 do 11. A hrával sa systém (úplne základný) 4-2-4 dokonca predtým 3(branci)-2 (záloha)-5 (útočníci). Z toho vzniklo označenie : "2" a "4" = pravý/ľavý bek,3-stopér, 5-druhý stopér stiahnutý zo zálohy, "6"-dnešný Busquets/Mascherano (ak sú dvaja DM tak sa hovorí že mužstvo hrá na 2 "šesťky"), "7"/"11"-pravé/ľavé krídlo, "8"/"10"- pravá/ľavá spojka (8 a 10 hrali v polopriestoroch medzi krídlami a stredným útočníkom - ten bol "9". Falošná "9" je stredný útočník ak sa stiahne do medzipriestoru medzi súperovou obranou a defenzívnym záložníkom. Je síce stredný útočník no vlastné falošný lebo nie je vysunutý. Normálnu "9" hráva teraz Suarez, Messi chodí z krídla na "á" až na falošnú"í".Pozor : polopriestor NIE je medzipriestor (medzipriesor je medzi súperovymi brániacimi zónami (ak sa muruje a hrá 4-4-2 tak medzi oboma "4"-kami. Pomohlo mini-školenie ?

Federer

2
2015-04-03 13:36:59

Oprava :Messi chodí z krídla na"8" až na falošnú "9".. pardón zabudol som "shift" stisnúť.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.