Mnoho ľudí si nevedelo predstaviť, ako zafunguje príchod Luisa Suáreza do Barcelony. Kritici dokonca tvrdili, že zhasne ako fakľa, lebo Messi ho na hrot nepustí. Pravda je však iná. Leo má pod Luisom Enriquem úplne iné povinnosti, ako tomu bolo doteraz.

Luis Suárez zapadol do Barcelony perfektne. Prešlo pár mesiacov a z ,MSN' sa stal najlepší útok sveta. Vďačiť za to môžme však Luchovi a jeho geniálnemu zapracovaniu Suáreza do útoku k Messimu a Neymarovi. Po pár zápasoch na pravom krídle sme mohli vidieť, ako sa ,El Pistolero' stiahol na hrot a viditeľne si túto zmenu užíva. Barcelonský útok ožil, je nebezpečnejší ako kedykoľvek predtým.

Svoj podiel má na tom aj sám Leo. V jednom rozhovore totiž Suárez priznal: "Raz som skúsil ostať celý zápas na hrote, pretože predtým sme sa dosť striedali. Leo za mnou prišiel a povedal mi: "Ostaň tam." Tréner to videl ako dobré riešenie a chytil sa toho."

V tomto článku by som chcel rozobrať tri úlohy, ktoré nadobudol Leo Messi po príchode Luisa Enriqueho a Luisa Suáreza a ako sa z neho stal nielen gólostroj, ale aj geniálny tvorca hry.

Messi zatiahnutý v hĺbke poľa:

Leovou úlohou nie je ,objímať' postrannú čiaru a nakopávať lopty do pokutového územia. Začne na pravej strane, stále sa sťahuje do hĺbky poľa a keď dostane loptu na svoju ,ľavačku', začnú sa diať veci.

Kombinácie tridentu nevychádzajú vždy podľa ich predstáv, no stále tu máme jednu podstatnú vec - Messi má neustále niekoho, s kým môže kombinovať. Suárez okupuje a tlačí stopérov hostí, zatiaľ čo Neymarovi odkrýva priestor, aby si mohol nabiehať za obranu, alebo zbehnúť si po prihrávku, keď sú obrancovia súpera zatiahnutí pred vlastnou šestnástkou.

Messi ako pravé krídlo:

Ak by sme mali definovať Messiho ,stálu' pozíciu v Enriqueho systéme, bolo by to zrejme pravé krídlo. Nie je natlačený na postrannej čiare, no zvykne poľahky prenikať až pred pokutové územie. Je to podobný systém, aký chcel zaviesť v Barcelone Tata Martino - síce nepriniesol nejaké výrazné výsledky - no teraz je rozdiel v tom, že:

a) Messi má ,hroťáka' s ktorým môže kombinovať
b) Nie je osamotený na pravej strane

Na obrázku vyššie si môžeme všimnúť Messiho na pravej strane. Alvés sa presúva viac do stredu, aby pomohol Barcelone založiť akciu, zatiaľ čo si Rakitić nabieha viac dopredu. Spôsob, akým sa títo traja hráči dopĺňajú, je zaujímavý. Keď je Messi stiahnutý na strane, Rakitić si nabieha dopredu a Alvés ostáva v úzadí.

Keď si Messi zbehne viac do stredu, Alvés prevezme pravú stranu a Rakitić sa buď zasunie za Messiho, alebo ostane v predu, čo závisí od nábehu Argentínčana. Títo traja sú pri sebe veľmi blízko, aby sa ujistili, že Messi neostane na krídle izolovaný. Taktiež sa snažia o to, aby mala Barça v tomto priestore početnú výhodu.

Messi ako ,desiatka':

Messiho voľnosť mu taktiež dovoľuje priblížiť sa k Neymarovi a Suárezovi, takže sa v niektorých momentoch správa ako podhrot. Je to spôsobené tým, že Neymar so Suárezom vytvoria akési duo hrotových útočníkov a tlačia na stopérov súpera. To má za následok, že Messi dostane loptu vo svojej najobľúbenejšej zóne - medzi čiarami.

Zoberme si napríklad druhý Messiho gól proti Espanyolu na Camp Nou. Gól padol síce po rýchlom ,breaku', ktorý odštartoval Neymar, no obrázok nižšie nám ukazuje, aký dôležitý moment stál za zrodom gólu. Suárez sa vysúva po prihrávke od Neymara a dáva loptu do stredu, presne na Messiho. Rakitić si nabieha do pokutového územia, čím otvorí Leovi priestor. Kým obranca pochopil, o čo vlastne ide, bolo už neskoro.


Leov druhý gól v zápase proti Espanyolu, po krásnej akcii tímu.

Zhodnotenie:

Nielenže je Messi jedným z najlepších strelcov všetkých čias, je to aj neuveriteľne inteligentný hráč. Túto sezónu vidíme Messiho produkovať viac, ako kedykoľvek predtým - vďaka novým úlohám, pri ktorých využije svoju genialitu naplno. Suárez je pritom posledný kúsok skladačky - čistokrvný hrot, s ktorým si Messi rozumie a keď si konečne obul strelecké kopačky, môžme vidieť jeden z najlepších útokov v histórii futbalu.

zdroj: weloba
foto: weloba, vivabarca

MilujemBarcu

top komentár
68
2015-05-03 10:43:13

https://www.youtube.com/...

futbal je o rešpekte, futbal je o tíme, futbal nie je individuálny šport, futbal je kolektívny šport, dakujeme ti leo, dakujeme ti za tvoju vernost, dakujeme ti za tvoj charakter, ty vieš, že tím je vždy dôležitejší ako ty, ale jeden hráč to nikdy nepochopí

SOM STASTNY, SME STASTNY, ZE HRAS PRAVE ZA NAS !

MilujemBarcu

16
2015-05-03 10:43:29

stastni

danielson

top komentár
55
2015-05-03 10:46:34

Ďalší fenomenálny a plnohodnotný článok,vďaka!presne,zdá sa,že leo dáva futbalu ešte viac ako my tu všetci z diaľky vidíme..ovplyvní zápasy z hocakeho priestoru a potichucky robí z Luisa génia..rešpekt!

MilujemBarcu

top komentár
43
2015-05-03 10:51:11

a este stale tu daktori budu porovnat messiho a ronalda len v počte golov

ronyy101

26
2015-05-03 11:28:16

Tak to tu bude vždy , ale majú pravdu futbal je o góloch. LENŽE bude rozdiel a je rozdiel keď Messi nedáva góly a keď ich nedáva ronaldo. Čo robia okrem toho pre tím ? ronaldo nič a MESSI (už je to v článku spomenuté a znázornené)

Marian

6
2015-05-03 13:26:11

Výborný článok. Ale o výborných futbalistoch sa hneď ľahšie píše...

thomee

12
2015-05-03 13:56:05

Messi daroval aj nieco ine ako len gol Neymarovi. Okrem toho ze by mohol dat dalsi gol a mal by na konte viac, mohol by spravit svoj 25 hattrick v la lige a tak predbehnut Ronalda (ale kedze v sobotu Ronaldo dal hattrick, tak by ho dorovnal hned. teraz ma ronaldo 25 a messi 24). vidno ze ako strasne ma na haku tie statistiky :-) Messi is the best :-)

DreamTeam

1
2015-05-03 22:45:39

Super článok! :)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.