Istým spôsobom je Marc-Andre Ter Stegen perfektným brankárom práve pre FC Barcelona. Nielen herne alebo z takticko – strategickej perspektívy, ale i ako symbol. Ako protiklad k iným brankárom nie je „obrom“ v bráne.

Jeho výška je udávaná medzi 1,87 a 1,89 m, no často sa o tomto údaji pochybuje. Už ako mladíka – z dôvodov, aby ho bolo možné ľahšie predať – ho uvádzali ako vyššieho. Nakoniec po výborných rokoch v Borussia Mönchengladbach bol nakoniec predaný – ako je zrejmé klubu, ktorému nezáleží na pár centimetroch.

V dobe keď „šestky“ ešte boli hromotlkovia a brankári obrami...

FC Barcelona došla do paradigmy v obsadení pozícií. A to v dobe (v polovici 1999 – 2000), keď boli v móde síce technicky slabšie, no telesne mimoriadne zdatné „šestky“. Existovali už síce niektoré mužstvá s telesne slabšími, herne však mimoriadne inteligentnými stredovými hráčmi, prototypom však boli fyzicky robustní aktéri. Alebo boli herne inteligentní špílmacheri ako napr. Pirlo obklopení a spárení s nadupanými teriérmi.

Od časov Guardiolovho úspechu s FC Barcelona sa to zmenilo. Real Madrid vybieha s Kroosom a Modričom, Bayern majú v Lahmovi alebo Thiagovi taktiež telesne menších a technicko-takticky výberné „šestky“, BVB má Sahina a Gündogana. Mnohí ďalší taktiež. Ako raz povedal Juan Manuel Lillo : *** bol to výrok v dobe nedávnej – pozn. prekladateľa

Vezmite si Andrésa Iniestu. Inde by sa hľadal ďalší hráč k nemu, aby kompenzoval jeho domnelé slabiny. Barcelona mu však dala Xaviho, ktorý je podobný, čím umocnila soliditu, ktorú je takmer nemožné rozbiť. Je to ako u látok: nič nie je rezistentnejšie ako homogénny materiál. Kto je homogénnejší ako Xavi vo vzťahu s Iniestom? Alebo s Cescom? Alebo s Thiagom?***

Týmto je aj zrozumiteľné, že na ďalších postoch je dnes už omnoho menej hodnotená fyzická sila, telesný aspekt. A vedľa tejto filozofie a správnosti tohto predpokladu existuje ešte ďalší dôvod: stratégia.

FC Barcelona nepotrebuje vôbec býčieho reakčného brankára. Barcelonský herný štýl predpokladá brankára – hrajúceho spoluhráča, ktorý zachycuje pasy súpera za vlastnou obranou a vo výstavbe hry predstavuje ďalšiu potrebnú stanicu pri cirkulácii lopty, hráča čo dokáže spraviť početnú prevahu pri pressingu súpera bez toho, aby sa darovali lopty.

Ter Stegen je takýto brankár

Ter Stegen zahráva krátky pas po nalákaní súpera. Ako príjemcu môže použiť buďto „šestku“ alebo využiť pohyby „šestky“ smerujúce k otvoreniu priestoru pre nabiehajúce „osmičky“.

Technicky najlepší brankár sveta?

Najnápadnejšie na Ter Stegenovi je jeho neuveriteľná technika pri pasovaní. Najmä pri mužstve štýlu Barcelony, ktorá hľadá východisko z úzkych obsadených priestorov rozohrávkou krátkych pasov alebo precízne spracovanými dlhými pasmi, je výborná technika brankára vyslovene podmienkou. Mnoho brankárov je dnes v stave preberať prihrávky bez vlastného nebezpečia gólu a navyše rozohrať akciu. Ale len veľmi málo je takých, ktorí sa pri tvrdom pressingu súpera dokážu adekvátne postaviť a zahrať precízne pod tlakom na ďalšieho spoluhráča.

Kvóta chýb tu musí byť mimoriadne minimálna

U Ter Stegena má – napriek občasným chybám a riskantným akciám – mimoriadnu rovnováhu. Jeho pasy sú v zásade precízne, nájdu správneho spoluhráča a pohybuje sa zodpovedajúco dynamike súperových pohybov. Stalo sa niekoľkokrát, že nechal na seba nabiehať a tlačiť súperov, provokoval súpera k blízkym nábehom a následne zahral – naďalej s absolútnym kľudom – do voľných zón (často po vlastných otočkách) alebo dlhé lopty dopredu (bez obrátok).

Jeho technika pasovania je presvedčivá a to nielen ak počítame že je brankár – mohla by byť aktuálna i pre hráčov v poli. Ešte stále je dosť hráčov stredu ihriska, príp. obrancov v top kluboch v Európe, ktorí by sa tešili pri takej technickej kvalite akú má Ter Stegen. Nie je (možno) tak herne inteligentný ako Neuer, no jeho technika pasovania je zrejme ešte vyššia ako u brankára Bayernu.

Na jednom tréningu, pár dní dozadu Messi z Ter Stegena počas cvičenia kontroly lopty doslova šalel. "Leo," zakričal niekto. "Kontroluje to lepšie ako ty!" Argentínčan odpovedal: "Nie lepšie... značne lepšie!"

Čo najviac padne do oka pri dlhých pasoch, nie je ich enormná presnosť, ale variabilita s akou sú zahrávané, aké rôzne falše používa pri pasovaní. Častokrát „reže“ Ter Stegen dlhé lopty zospodu čím môže lopta zmeniť svoju letovú krivku, lopty sú pre spoluhráča ľahko prijateľné lebo strácajú rýchlosť – sú ľahko spracovateľné.

Nemajú extrémnu rýchlosť ako napr. u Xaviho Alonsa ktorý „strieľa“ dlhé lopty bez falšov. Ak to zlúčime s enormným kľudom na lopte a jednotlivými bezchybnými krokmi pri zmenách smeru vo výstavbe hry, prídeme k záveru, že Ter Stegen je ako hrajúci brankár mimoriadnym brankárom. Jeho najlepšie pasy putujú do kvalitne vzniknuvších dynamických pozícií, menej na stojacich spoluhráčov.

Ter Stegen s dlhou loptou potom čo nalákal súpera k sebe. Pas pristál presne na nohe spoluhráča. Ľavá „osmička“ sa tým uvoľnila od súpera brániaceho osobkou

Lenže možno technicky najlepší brankár má i svoje slabiny.

Má Ter Stegen dostatočne širokú brankársku a hernú škálu?

I keď Ter Stegen ako sme už spomínali ovláda výborne cirkuláciu lopty pri krátkych i dlhých pasoch a dokonca je vyrovnaný so spoluhráčmi pri „Ronde“, má občasné strategicky sub-optimálne rozhodnutia. Medzi tieto patria pridlhé výkopy a moc rýchle zahrávanie dlhej lopty – kedy by sa mohlo zahrať inak – krátko. Toto správne dávkovanie mu ešte chýba.

Jeho prirýchle rozhodnutia o dlhých loptách však prinášajú Barce aj veľké výhody, ktoré umožňujú brejkové situácie. Je to zrýchlenie hry, napr. proti Atlético Madrid v Copa del Rey umožnil (kvôli offside neplatný) gól Neymarovi.

Širokú škálu Ter Stegena je nutné vidieť i kontextuálne. V jednotlivých situáciách mu pomáha k väčšej stabilite, dokonca pomáha vytvoriť mužstvu ofenzívnu prezenciu a pomáha extrémne dobrým útočníkom vylepšiť už tak výbornú kvalitu. Len málo kedy je Ter Stegenov zásah do rozohrávky stratou lopty.

Ter Stegen a Barcelona so symetrickou výstavbou hry trojicami hráčov. To je možné, alebo...?

Bude zaujímavé sledovať ako sa zmení časom jeho stavanie sa do pozícií a orientácia na loptu, ponúkanie sa obrancom nielen v strede bránkového priestoru, ale v širokých voľných priestoroch. S jeho technikou môže vzniknúť takzvaná brankárska línia tak ako existuje obranná línia (trojica, štvorica, atď.) pred vlastnou šestnástkou, ako je už praktizovaná v mládežníckej akadémii v Adelaide Uniteds.

Prirodzene: Ter Stegen nie je len jedenástym hráčom, čas od času musí používať i svoje ruky. Sú jeho kvality brankára tak dobré ako jeho kvality hráča v poli?

Malý Oliver Kahn

Často hovoril Ter Stegen o Kahnovi ako o svojom vzore. Určitá optická podobnosť tu určite je! Na čiare má perfektné reakčné časy, enormnú silu pri výskoku a veľkú agresivitu. V súboji 1 proti 1 vybieha dosť včas, ide v ústrety až na dosah k súperovi – čo robil i Kahn – má relatívne vysokú frekvenciu krokov. Mnohí brankári vybiehajú ďaleko do poľa – tu nie je Ter Stegen tak celoplošný ako Neuer – no v zásade zostávajú na čiare ak myslia, že nemajú dosah na loptu mimo šestnástky. Príčina je jasná: je tak viac času reagovať na strely.

Zatiaľ nie je jasné ako to bude u Ter Stegena v budúcnosti. Často sa pohybuje anticipatívne preč od čiary, robí množstvo malých krokov smerom k lopte a pri strelách stojí viac pred čiarou ako na nej. Môže to však byť efektívne, keďže nie je enormne vysoký a v porovnaní s vysokými brankármi to nenahradí ani jeho sila pri výskoku ani explozívnosť. Napriek tomu môže Barca profitovať z jeho iných – už menovaných vlastností.

Jeho dobré presuny v bráne, vysoká tenzia tela ako i extrémne dynamické ohýbanie tela pri strelách po zemi, v spojení s výborným odrazom do výšky – to všetko mu pomáha ku kvalite. Nevýhodou výšky je i krátke rozpätie rúk, primárne pri prudkých centroch súpera.

Koniec – koncov: má menej nevýhod na čiare a mnohé z nich dokáže vyrovnať ostatnými vlastnosťami.

Facit – zhrnutie

David De Gea, Marc-Andre Ter Stegen, Thibaut Courtois, Jan Oblak, Mattia Perin, Matthew Ryan...

Zdá sa že futbal má pre priaznivcov k dispozícii veľmi silnú generáciu mladých brankárov. Ter Stegen má veľké šance stať sa jedným z najlepších na svete i svojim talentom. S FC Barcelona by sa mohol dostať do histórie. FC Barcelona má v ňom pre dlhé roky perfektného brankára pre jej štýl hry. I v Nemecku môže byť zaujímavým následníkom Neuera: obaja sú brankármi, ktorí futbal aj „hrajú“ nielen chytajú. Tým by mohol pomôcť po Neuerovi revolucionizovať hru brankára ako ďalší obranca – najmä pri rozvíjaní útočných akcií.

Dokázal to mimoriadne pôsobivo napr. v zápase proti Ajaxu

zdroj : www.spielverlagerung.de
preklad, úprava, poznámky : Peter

Denis

top komentár
55
2015-05-21 19:08:16

Barcelona ma o buducnost na poste brankara postarane. Marc je obrovsky talent.

glend32

28
2015-05-21 19:20:17

ale aj Bravo tuto sezonu uzasny....hadam jedna dve chyby v 37(!) zapasoch...vykompenzoval to velakrat super zakrokmi v rozhodujucich chvilach...19 inkasovanych golov ,nejedna sa aspon o klubovy rekord ak uz nie rekord La ligy?nemyslim ciste konta ale ten malicky pocet obdrzanych golov mi neda spavat :-)

sid1

12
2015-05-21 19:25:05

Dufam ze bude chytat aj v sobotu v lige nech sa co najviac rozohra. Ale pasaz s leom je dost mimo. Staci pozriet rozcvicku dani a leo a sposob ako mu 40m pas zostane na nohe.

sid1

8
2015-05-21 19:29:53

Aha jasnesom to zle chapal. Zrejme sa myslia pasy.

Puyol12

15
2015-05-21 19:36:36

Top článok ako aj spracovanie

Barcelonista

9
2015-05-21 20:29:50

Skvely clanok, velka pochvala pre lukasa :) mozem sa spytat, bude po sezone aj hodnotenie hracov? :)

fofo112

1
2015-05-22 10:16:36

Ter Stegen, topka v svetovej špičke o brankára máme na dlhú dobu postarané,výborná kúpa.

Paulie1

0
2015-05-22 12:00:03

tak tak ak real kupi de geu tak bude pekny suboj mladych brankarov :)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.