OLYMPIASTADION, Berlín. Nadšení hráči FC Barcelony tancujú pod oblúkom výhercov, dvíhajú trofej, fotia sa s ňou, užívajú si vzácny okamžik víťazstva v najprestížnejšej súťaži na svete. Za nimi stojí zopár osamotených katalánskych vlajok, ktoré sú vlnené bujarými oslavami fanúšikov Blaugrana.

Gerard Pique, obranca narodený a vyrastajúci v tomto španielskom, sedem a pol miliónovom regióne si taktiež jednu zobral a položil ju do stredového kruhu, čím potvrdil svoj postoj voči osamostatneniu Katalánska, a označil berlínske teritórium svojou milovanou 'vlasťou'.

Bolo to náročné vyhnúť sa politickému posolstvu, a zrejme aj pre hráčov veľmi náročné kontorolovať sa počas posledných týždňoch pri svojich výrokoch na adresu tejto témy. Ak však Blaugranas chceli dokázať Španielsku, že to s osamostatnením myslia vážne, tak lepší spôsob ako vyhrať treble si snáď nájsť ani nemohli. Takáto dominancia európskemu futbalu by rozhodne nemala byť nepriehľadnuteľná.

Určité katalánske posolstvo šíril aj Luis Enrique, ktorý zamával barcelonským fanúšikom vlajkou. "Za posledných 10 rokov môžete vidieť, že Barca bola najlepším klubom v Európe. Chceme pokračovať na tejto ceste."

Sobotňajšie víťazstvo 3-1 nad Juventusom znamenalo pre Barcu už piaty zisk Ušatej trofeje. Madrid ich síce získal dvakrát viac, avšak je nutné spomenúť, že šesť z nich je ešte z doby, kedy futbal ešte nebolo možné nazvať futbalom, ale diametrálne odlišným športom.

V modernej dobe futbalu nezískal žiadny celok tak veľa titulov ako Barca. Aj napriek tomu sa však stále zlepšuje, a prekonáva ďalšie rekordy. Stala sa historicky prvým klubom, ktorý vyhral treble hneď dvakrát, pričom sa jej to podarilo už v roku 2009.

"Keď sa nám to podarilo pred šiestimi rokmi nikdy by sme nepovedali, že sa nám to môže podariť zase," hovoril stredopoliar Andrés Iniesta, muž finálového duelu. "Až teraz si uvedomujem aké šťastie som mal, že som mohol hrať s Barcou a dosiahnuť s ňou takéto úspechy. Stále však budú existovať problémy, a budúci rok sa posnažíme tituly zopakovať."

Ak sa Barcelone podarí získať treble v budúcej sezóne už po tretíkrát zrejme tento úspech pôjde na adresu Luisa Enriqueho, avšak je to jedno ale. Lucho si spravil v tejto sezóne obrovskú reklamu, a dokázal, že vie čo robí. Bývalý skvelý hráč však stále definitívne neoznámil, či ostane v Barcelone aj v ďalšej sezóne.

"Príde čas, kedy oznámim definitívne rozhodnutie, avšak teraz sa koncentrujem len na oslavy," hovoril na tlačovke, čo culés rozrušilo. Zdá sa, že všetky otázky stále nie sú zodpovedané. Jeho vzťah s predstavenstvom klubu, po tom, čo bol Andoni Zubizarreta v polke sezóne odvolaný vyzeral byť naštrbený tak, že sa hovorilo o prípadnom odvolaní.

"Bol to náročný rok, ale ďakujem všetkým, ktorí mi verili," hovoril Astúrčan tak trochu ironicky. "Keď som trénoval Celtu tak si Zubi a spol. mysleli, že som pre Barcu tá najlepšia osoba, za čo im pochopiteľne veľmi ďakujem."

Ak sa však Enrique naozaj rozhodne odísť v blízkej dobe, tak je tu na miestne otázka aký vplyv by to na Barcu malo. Víťazstvo v sobotu malo znamenať jednoznačne to, že Lucho ostane, avšak je dosť možné, že kouč nechce, alebo už nemôže riešiť svoje naštrbené vzťahy s radou.

Niektorí ľudia budú vždy preferovať elegentný štýl Pepa Guardiolu, ktorý získal v Barcelone dva najprestížnejšie tituly z rokov 2009 a 2011. Iní môžu vychvaľovať cnosť aktuálneho celku, ktorý má viac priamočiarosti, viac improvizácie v útoku a zakladá sa na nepredvídateľnom inštinkte trojlístku MSN. Tento trident v tejto sezóne strelil 122 gólov.

Všetko to pekne vystihol Massimiliano Allegri, tréner Juventusu. "Hráči sú tým najdôležitejším faktorom. Ale manažéri môžu byť schopní ešte ich vylepšiť." Pozrime sa na Enriqueho prácu. Aj napriek tomu, že mal v útoku tri esá, ktoré bolo takmer nemožné zladiť do jedného herného systému z nich spravil Lucho najlepšiu futbalovú útočnú trojicu za posledné obdobie. Vytvoril si svoj systém, a od hráčov vyžadoval disciplínovanosť. Nepozeral sa na mená, ale na výkony, nemal problém posadiť aj hviezdy ako Xavi, či Neymar.

Vo finále sa síce Leo Messi gólovo nepresadil, no vo všetkých góloch zanechal svoj rukopis. Jednoducho tie gólové dotyky v zápase proti Bianconeri 'spadli' na Rakitića, Neya, a Suareza, avšak rodák z Rosaria si s tým podľa všetkého veľkú hlavu nerobil. Messi na seba počas celého zápasu viazal kopu hráčov, vytváral šance pre svojich spoluhráčov, a bolo z neho cítiť, že po góle rozhodne netúžil. Tímový úspech je viac ako ten individuálny.

"Keď sme uvažovali nad posilami, tak Suarez nás zaujal najviac. Vedeli sme o jeho obrovských kvalitách, a výborných štatistikách," vravel boss. "Samozrejme, že sme mali mierne pochybnosti, či sa prispôsobí svojim budúcim spoluhráčom, novému klubu, a barcelonskej filozofii."

"Stál nás veľa peňazí.. avšak myslím si, že teraz môžeme povedať, že jedným z najlepších hráčovm ktorých sme podpísali vôbec. Bolo to dobré rozhodnutie," hovoril 45-ročný tréner, ktorý zabehol maraton pod 3 hodiny, a ktorého disciplína v osobnom živote sa odrazila aj na hre jeho mužstva. "A Neymar? Minulú sezónu bol veľmi dobrý. Túto sezónu bol veľkolepý. Neymar rástol ohromne, a potvrdzuje, že je jedným z najlepších hráčov svetového futbalu."

Trio Messi-Neymar-Suarez držalo Barcu takmer celú sezónu nad vodou, avšak nebolo to len o nich, aj keď štatistiky svedčia o niečom inom. Otvárací gól finále Champions League, ktorý strelil Rakitić po nahrávke Andrésa Iniestu bol prvý od polovice februára, v ktorom 'nemal prsty' žiadny z hráčov spomínaného trojlístku - nestrelil ho, a ani na neho nenahral.

Luis Enrique si zaslúži za súhru týchto hráčov veľký rešpekt. S jeho snahou využívať oveľa viac protiútoky a krížne prihrávky na prelomenie súperovej obrany otvoril dvere dokorán rýchlym hráčom, ktorí vynikajú v súbojoch 1 na 1. Vždy sa tu však nájdu neprajníci, ktorí budú hovoriť o tom, že toto trio by dokázalo hrať na vysokej úrovni pri hocijakom technickom nastavení, čo je však veľmi ťažké dokázať, alebo polemizovať o tom.

Tripletu samozrejme veľmi pomáha ich dobrý vzťah aj v súkromnom živote, ako to povedal Neymar deň pred finálovým duelom.

Keď sa vrátime k rozboru zápasu proti Juventusu je taktiež nutné spomenúť, že po vyrovnávajúcom góle Moratu sa Barca musela strachovať o výsledok. Opäť to vystihol Allegri. "Myslel som si, že sme mohli vyhrať. Bohužiaľ, keď máte všetko pod kontrolou, Barca vytiahne takú akciu, ktorá nás dostane. Chvíľu sme kontrolovali zápas, no potom sme inkasovali."

Aj po Suarezovom góle mali Taliani niekoľko šancí na skórovanie, avšak to aj Katalánci. Za Juve odohral famózny duel Paul Pogba, ktorý si vypracoval sľubnú šancu, a práve jeho pád v šesnástke bol najrozoberanejším momentom večera. Futbaloví odborníci sa však zhodli, že sa stret pískať mohol, i nemusel. To isté platilo aj pre ruku v šesnástke Bianconeri.

Po druhom góle sme videli, že Suarez si chcel vymeniť pozíciu s Neymarom, no Brazílčan nemal záujem, a dohrať chcel na svojom prioritnom ľavom krídle. Blaugranas mierne takticky upadli, čo však zažehnal až na prvý pohľad nenápadný Xaviho príchod, po ktorom nastal v hre väčší poriadok, aj napriek tomu, že Xavi sa v princípe do hry nedostal.

"Dominovali sme prvý polčas, a mali sme niekoľko šancí na strelenie viacerých gólov. Buffon však opäť podal výkon na svojej najvyššej úrovni, ako zvyčajne. Potom sa Juventus vzchopil, a hral lepšie, začal na nás viac tlačiť, ale myslím si, že v priebehu zápasu sme boli lepší a zaslúžili sme si vyhrať," komentoval Lucho.

To isté platí o celej sezóne. Od prehry proti Realu Sociedad, počas ktorej strávil Messi polčas na lavičke sa Barca odhodlala k lepším výkonom, a postupne sa zlepšoval aj vzťah Messiho a Enriqueho. Leo svojimi 'nesebeckými' výkonmi podčiarkol svoju nenahraditeľnosť a bezkonkurečnú dôležitosť pre svoj tím.

Messi bol spolu s Iniestom a hlavne Xavim nesmierne dôležitým strojcom všetkých štyroch titulov Ligy majstrov, aj keď v roku 2006 vo finále nehral kvôli zraneniu. Mnoho iných, ako Pique, Busi, či Dani stáli za tromi ušatými trofejami. Taktické štýly sa možno menili, no silné personality ostali.

"Bol to náš 60. zápas v tejto sezóne. Prehrali sme šesť duelov, štyrikrát sme remizovali. Myslím, že tieto čísla hovoria o tom, že to bola jedna z našich najlepších sezón," polemizoval Enrique.

Tento rok v lete však Barca nakupovať môcť nebude. Istý denník to nazval ako personálne stagnovanie, a Blaugrana odpísal z bojov o akékoľvek trofeje v budúcom roku, avšak takéto tvrdenia sú asi až príliš odvážne. Najviac sa však hovorí o prípadnej dohode o rok s Paulom Pogbom, ktorý by mohol prípadne nahradiť odchádzajúcu legendu Xaviho Hernandéza, ktorého sa však nahradiť nedá. Pravdou však je, že Francúz je obrovským talentom, čo potvrdil aj vo finále, keď odohral famózny duel.

Na druhej strane by si však Barca mala bez problémov poradiť so zálohou v zložení Iniesta-Rakitić-Rafinha-Sergi Roberto a prípadne Denis Suarez, ktorý sa podľa všetkého vráti z hosťovania zo Seville.

Aj napriek tomu však bude mať Lucho, alebo už iný manažér (dúfajme, že Lucho) obrovskú dilemu s tým, ako vyrieši problém s krajnými obrancami, a to najmä v prípade ak Dani Alves odíde. Napriek tomu si na Barcu budú musieť dávať všetky tímy pozor.

Tento článok ukončíme výstižnou vetou Andrésa Iniestu, ktorý to povedal za nás všetkých, za všetkých culés. "Nepovedal nič, ale ja skutočne dúfam, že v klube ostane v klube aj nabudúcu sezónu. Dúfame, že môžeme zopakovať víťazstvá opäť. Musíme dúfať."

Zdroj: bleacherreport.com
Foto: archív

Messi19

28
2015-06-07 15:39:47

Dobrý článok :)

tomasis

top komentár
42
2015-06-07 15:49:53

Pekny clanok, fantasticka, sezona, Lucho musi zostat, Bravo-Ter Stegen-Rakitic-Suarez boli vyborne prestupy. VisçaelBarça!

danielson

18
2015-06-07 15:59:14

Veľmi dobrý..

Aexon

25
2015-06-07 16:00:43

Prosím podepište někdo toho Pogbu než nám ho vyfouknou včera byl neskutečnej

smire

14
2015-06-07 16:42:11

Ja dufam ze sa Juve nerozpreda prip. neodidu jeho hraci do dochodku, lebo taliansko potrebuje velkoklub a AC ci Inter nie su vo forme.

kov3

6
2015-06-07 17:36:07

V nadpise je napísané všetko....Howgh.

matryx68

3
2015-06-08 09:46:45

"Istý denník to nazval ako personálne stagnovanie, a Blaugrana odpísal z bojov o akékoľvek trofeje v budúcom roku" ako môže niekto normálny toto napísať? to akože súčasní hráči prestanú hrať, nebudú mať hlad po víťazstvách alebo čo?

demps

-1
2015-06-25 15:16:19

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace http://salveto.blogspot.cz

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.