Luis Enrique prišiel na pozápasovú tlačovku. Bolo to po spečatení double, kedy Barcelona porazila vo finále španielskeho pohára Bilbao. Presuňme sa však o trochu dozadu. 56. minúta. Andrésa Iniestu strieda Xavi Hernández. Za menej ako hodinu dvíha kapitán nad hlavu trofej. Jeho 24. trofej vo farbách ,blaugrana'.

"Odíde vo veľkom štýle, hrdo so vztýčenou hlavou!" Toto boli slová Enriqueho, ktorými smeroval samozrejme na Xaviho. "Som nesmierne šťastný, že môže odísť takýmto spôsobom."

Víkend predtým dvihol Xavi nad hlavu aj trofej pre španielskeho majstra. Víkend na to zas španielsky kráľovský pohár. A do tretice sa Barcelone podarí vyhrať aj ,ušatý pohár'. Xaviho 898., 899. a 900. zápas v profesionálnej karére. To všetko vyvrcholilo v zisk druhého historického treble.

No stále môžme počítať sezónu 2014/2015 ako jednu z menej uspokojivých Xaviho sezón na profesionálnej úrovni. Pod Luchom, Barcelona prešla 12-mesačnou evolúciou, ktorá mala za príčinu, že tím hral priamočiarejšie a rýchlejšie. Enrique od svojich zverencov požadoval hrať viac vertikálne, viac útočne a menej na lopte. Xavi, architekt a základný kameň zálohy, bol nahradený Ivanom Rakitićom.

Xavi sa stal buditeľom Katalánska, neuveriteľný ochranca hodnôt, rešpektu, skromnosti a srdečnosti - vlastností, ktoré nadobudol v La Másii. Zoberme si napríklad jeho odpoveď na otázku, prečo umravnil Neymara na oslavách treble: "Povedal som im, nech prestanú šaškovať a nech sa sústredia na fanúšikov, ktorí prišli oslavovať so svojimi šampiónmi. Tieto oslavy sa konajú hlavne pre ľudí."

Bohužiaľ, Xaviho čas v Barcelone sa chýli ku koncu. Jeho myseľ, inteligencia a kontrola, vlastnosti, vďaka ktorým ho prezývajú ,Mašina', ostali, no nový systém Enriqueho požaduje niečo, čo Xavi už nedokáže splniť.

V lige sa Xavi objavil v základnej zostave v len niečo málo nad polovicou zápasov. V Lige Majstrov zase začal len v dvoch. V Copa Del Rey neštartoval od začiatku ani v jednom. Viac frustrujúce však bolo, že ho Lucho nechal na lavičke proti tímom ako Real Madrid, Atlético Madrid, PSG, Bayern Mníchov, Manchester City či Juventus.

Bez ohľadu na sezónu 2005/2006, kedy Xavi dlho pauzoval kvôli zraneniu, tak málo zápasov neodohral od sezóny 2000/2001, keďže v tej dobe sa bil o základ s Pepom Guardiolom.

"Nebol to najľahší rok. Ani zo športového hľadiska a ani z osobného," povedal Xavi pre denník Sport.

"Je to najväčšia ikona histórie tohto klubu," povedal Josep Maria Bartomeu pre Lowe.

"Neprešiel ani jeden deň, kedy by som ho nevidel užívať si futbal. Je to najamatérskejší hráč a zároveň najprofesionálnejší hráč, akého som videl. Jeho láska k futbalu je veľká," nechal sa citovať Pep Guardiola.

Xavi bol pre Barçu viac ako futbalista. Bol to idol. Symbol. Kapitán. Líder. Buditeľ. Nositeľ hodnôt. Referenčný bod. Znak jednoty. Thiago Alcántara ho popísal ako ,nesmrteľného'.

Takže aj keď hovoríme o grandióznom odchode, nikto z nás to tak však nepociťuje. A to je to, prečo si ho budeme pamätať navždy...

zdroj&foto: bleacherreport.com

patrik9

22
2015-06-29 22:01:44

Pan hráč 6RACIES

smire

30
2015-06-29 22:14:34

Takto mala odist aj dalsia a vacsia legenda CARLES PUYOL. A nie zadnymi dverami ale velkolepo a so vsetkymi poctami

fofo112

5
2015-06-30 13:11:04

presne Puyol,odišiel ako nechcene dieťa,je to veľká hanba vedenia barcy,že neboli schopní spraviť tak skvelému hráčovi adekvátnu rozlúčku hodnú jeho mena.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.