V sezóne 2014/2015 dosiahla Barcelona Luisa Enriqueho v európskom futbale absolútny vrchol. Je však zrejmé, že obhájiť tieto výsledky bude ďaleko zložitejšie, než ich bolo dosiahnuť. Veď žiaden tím doteraz zisk Ligy Majstrov neobhájil.

Skúšali to pritom mužstvá ako Manchester United s Giggsom, Scholesom a Cristianom Ronaldom či Barcelona Pepa Guardiolu. Je málo pravdepodobné, že tréner bude chcieť niečo meniť v tíme, ktorý v uplynulej sezóne vyhral 50 zo 60 odohratých oficiálnych zápasov.

Až na jeden zápas proti PSG, kedy hral Pedro ako stiahnutý krídelník, Barcelona sa opierala o svoj model hry s rozostavením 4-3-3. Je jasné, že toto rozostavenie sa osvedčilo. Prečo teda meniť niečo, čo funguje? Lucho by nemal experimentovať. Katalánci túto formáciu užívajú od čias Johana Cruyffa. Výrazne je tento systém prispôsobený mužstvu, ktoré drží loptu a nikto to nerobí lepšie ako Barca.

Katalánci potrebujú k svojej hre silných a veľmi vytrvalých krajných obrancov. Práve oni dávajú mužstvu toľko možnosti pri zahrávaní lopty - Jordi Alba a Dani Alves zapadajú do tejto stratégie ideálne. Vďaka nim sa tvorí priestor, keď obrana súpera musí brániť po celej šírke ihriska. To dáva možnosti na to, aby Messi, Neymar a Suarez v spolupráci s celým tímom mohli pustošiť obrany súperov.

Tento systém však na druhej strane dáva nádej aj súperovi - má totiž otvorené krídla. V týchto momentoch do akcií vstupuje Sergio Busqeuts, neviditeľný hrdina zápasov. Práve on v prípade potreby istí krajných obrancov, vďaka čomu súper nedostáva príležitosť na prečíslenia.

Luis Enrique však vylepšil jednu vec - už aj v Barcelone vidíme rýchlejší presun z obrany do útoku. Pre Lucha to bola taktická zmena číslo jeden. Dovoľuje maximalizovať potenciál tímu a vytrieskať z toho najlepší možný efekt. V uplynulej sezóne sme mohli pekne sledovať ako rozostavenie 4-3-3 spolupracuje na brejkoch. Musíme uznať, že to vyzeralo veľmi dobre a v búraní obrany súpera vyzeral okrem krajných obrancov veľmi dobre aj Ivan Rakitič.

Prínos Chorváta do mužstva Luisa Enriqueho je minimálne tak dôležitý ako fakt, že Barca sa konečne naučila útočiť z brejkov. Stačí si spomenúť na jeho gól proti Manchestru City alebo na jeho skvelý zásah rovno vo finále Ligy Majstrov proti Juventusu.

Systém, ktorý predtým závisel od Xaviho mal zrazu iný rozmer. Rodák z Terrassy totiž preferoval krátke prihrávky na jeden dotyk. Každopádne, Barca aj teraz preferuje krátke a rýchle prihrávky v rámci trojuholníkov, ktoré sú rozmiestnené po celej šírke ihriska.

Rozdiel je v tom, že Rakitič a Rafinha sa snažia využiť každú príležitosť, kedy môžu loptu poslať dopredu a vytvoriť príležitosť. Tento systém však vyžaduje veľké zapojenie od krídelníkov, hoci označiť Messiho a Neymara za krídla môže znieť trochu čudne.

Brazílčan a Argentínčan hrajú ako falošní krídelníci kedy len môžu a sťahujú sa do stredu. Tento pohyb vytvára priestor pre krajných obrancov, ktorí dostávajú loptu do voľného priestoru a môžu ju prudko nacentrovať do pokutového územia. Luis Suarez aj vďaka tomu mal tak vydarený koniec poslednej sezóny. Vyššie v poli sa tlačia viac do stredu ihriska, čím vytvárajú v obrane súpera chaos. Obrancovia nevedia, či ich majú nasledovať alebo radšej strážiť voľný priestor. Dodatočný hráč alebo dvaja v strede dokážu súpera vyviesť z rovnováhy ako za pamätných čias Guardiolu. Takéto akcie dovoľujú systému blysnúť sa aj za čias Luisa Enriqueho.

Gerard Piqué pre Goal.com:

"Z času na čas si uvedomujeme našu tendenciu držania lopty a prihrávok na jeden dotyk, kde sme sa stali otrokmi. Ak sme pod tlakom, nie je nič zlé na tom, aby sme zahrali dlhú loptu, tak to teraz je a bolo aj kedysi. Tieto prihrávky zmenia obraz hry a dodajú chvíľu na odpočinok. Rozvíjať sa a zlepšovať futbal je potrebné po celý čas, inak sa stanete predvídateľným."

Rozvoj a zlepšovanie systému či prispôsobenie hráčov do systému - to sme od Luisa Enriqueho videli týždeň čo týždeň a v podstate kvôli tomu je Barca úspešná. Portál Fusion.net rozpísal dôvod, prečo barcelonský systém 4-3-3 bol úspešnejší od toho, ktorý používa Real Madrid.

"Ronaldo a Bale sú dvaja hráči, ktorí sa v hre najviac angažujú. Sú rýchli, silní a majú úžasnú schopnosť dostať sa pred súpera v behu do priestoru po loptu. Sú to hráči, ktorým inštinkt káže byť vpredu a ich cieľom je jediné: streliť gól. Obaja sú v tomto veľmi dobrí, predovšetkým Ronaldo. Nie sú však tak dobrí pri sťahovaní sa do obrany a v pomáhaní tímu pri vyvážaní lopty zozadu. Zvlášť slabý je v tomto ohľade Bale, Ronaldo je nanajvýš priemerný. Je to práca navyše pre záložníkov, pretože musia pokryť veľký priestor na trávniku, aby dostali loptu z obrany dopredu."

Prechod z obrany do útoku sa výrazne zlepšil práve pod vedením Luisa Enriqueho a prinieslo to svoje ovocie. Systém však padne ak ktorýkoľvek hráč sa nebude starať o najdrobnejšie detaily a svoje úlohy na trávniku.

Luis Enrique nie je hlúpy a nemožno očakávať, že v kádri zostanú hráči, ktorí sa pre tím úplne neodovzdajú. Toto je Barcelona a tu nie je čas na experimenty. V Katalánsku majú aspoň to šťastie, že hráči sú inteligentní a dokážu sa prispôsobiť rôznym systémom, keď to od nich situácia vyžaduje. Pokiaľ tento systém v nejakej obmenenej podobe prinesie mužstvu ďalšie treble, hrať iným spôsobom nemá zmysel.

zdroj: bleacherreport.com
foto: bleacherreport.com

GabrielSVK

39
2015-08-04 18:10:43

Tie Xaviho a Iniestove prihrávky, Panebože, to je nádhera, proste niečo neskutočné, tak geniálne vedia prihrávať len oni.

FCBob

22
2015-08-05 08:41:04

myslim, že messiho přihrávky jsou srovnatelné

fofo112

12
2015-08-05 13:36:26

nie, Messiho sú momentálne excelentné.

Suarez_FCB_9

28
2015-08-04 18:23:46

Dobry clanok

adfa

13
2015-08-04 21:52:56

perfektny clanok diky lukas

cescfabregas58

0
2015-08-04 23:27:29

Bale slabý v obrane? Ak hej, tak je to chýba trénera, keďže Bale býval obranca aj záložník.

sokar

8
2015-08-05 09:59:33

to že začínal ako obránca a neskôr sa posúval vyššie neznamená že je dobrý v obrane, on už aj ako LB bol slabý, využívali ho tam iba kvôli rýchlosti kedže tak mohol pokrývať celú stranu ihriska, lenže neustále ho musel niekto istiť v zadu preto sa postupne stal z neho záložnik až krídlo, tam tolko brániť nemusí

Poky

5
2015-09-02 19:39:35

Messi je jedinečný! :-)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.