Messi môže ísť za mreže! Aj takéto titulky číhajú nielen zo zahraničných médií. Skúsme za tým na chvíľu nehľadať senzácie a pozrime sa na to tak, ako to je. Aké je vlastne stanovisko prokurátora či klubu?

Nedávno sme vás v článku informovali o tom, že Messimu už väzenie nehrozí. Situácia je však podľa všetkého trochu iná. Je fakt, že úrad prokuratúry odporučil zbaviť Lionela Messiho obvinení a pokračovať v prípade len s jeho otcom Jorgem. Jemu navrhuje trest vo výške 18 mesiacov za mrežami ako aj pokutu vo výške 2 miliónov eur. Na toto oficiálne odporúčanie však štátny zástupca nepristúpil a bude vyžadovať v súdnom procese trest v podobe 22 mesiacov za mrežami pre Lionela Messiho. Ten je teraz obvinený z toho, že spolu s otcom medzi rokmi 2007 až 2009 pomocou falošných účtov na Belize a v Uruguaji ukrátili Španielsko o dane vo výške vyše štyroch miliónov eur. V týchto rokoch Messi podpísal zmluvy s Banc Sabadell, Telefonica, Danone, Air Europa, Adidas a Pepsi.

K celej veci medzitým vydal stanovisko aj klub, ktoré je jednoznačné: „Po oznámení, že štátny zástupca trvá na obvinení Lionela Messiho v troch prípadoch daňových podvodov medzi rokmi 2007 a 2009, vyžadujúc 22 mesačný trest vo väzení, FC Barcelona deklaruje nasledovné:

1. Klub vyjadruje svoje prekvapenie nad rozdielom v kritériách verejnej prokuratúry, ktorá rozhodla 25. septembra neobviniť Lionela Messiho z daňových podvodov, a verdiktom prezentovaného dnes štátnym zástupcom, ktoré tvrdia úplný opak.

2. FC Barcelona vyjadrila svoju náklonnosť a solidaritu Leovi Messimu a jeho rodine v tejto náročnej situácii. Klub bude aj naďalej jemu a jeho rodine poskytovať plnú podporu a asistenciu v právnych, fiškálnych ako aj administratívnych aspektoch veci.

3. FC Barcelona odsudzuje všetky neprípustné a externé rozhodnutia, ktoré sa už istú dobu odohrávajú a nemajú nič spoločné s čisto športovou stránkou. Poškodzujú dobré meno klubu, jeho stabilitu a taktiež aj športovcov, ktorí tvoria jeho časť. Klub bude pracovať s ešte väčším odhodlaním, než doteraz, aby bránil jeho legitímne práva a je pripravený na všetky výzvy, ktoré sa objavia.“

Ide o jednoznačné stanovisko vyjadrujúce slová podpory ale aj jasný odkaz. Management Lionela Messiho tiež reagoval rýchlo a vyhlásil, že „úrad štátneho prokurátora nezhliadol Argentínčana vinného v žiadnom z finančných podvodov a dosť rozsiahlo zdôvodnil, prečo by nemal byť postihovaný. Konanie štátneho zástupca je v rozpore a v podstate popiera tento posudok a výzvu štátneho prokurátora. V nasledujúcich dňoch budú mať právnici Lea Messiho možnosť postaviť sa v tomto prípade pred súd a predložiť dôkazy potvrdzujúce, že stanovisko verejnej prokuratúry neobviniť Messiho je správne.“

Fakt nejednotnosti a protichodných tvrdení v kruhoch španielskeho súdnictva pre tento prípad môže mať istú váhu v prospech Lionela Messiho. Dôvody, či skôr špekulácie, či je učinenie spravodlivosti zadosť jedinou motiváciou pre tento prípad asi nie sú na mieste a určite do prípadu nevnesú viac svetla. Faktom však zostáva, že táto situácia určite na pohode nepridáva ani hráčovi a jeho rodine a nie je príjemná ani samotnému klubu, čo dosvedčuje voľba slov a tón jeho stanoviska. Dodajme, že Messi a jeho otec vyplatili „dlžnú korekčnú platbu“ vo výške piatich miliónov eur, ktorá im bola formálne zaznamenaná v júni 2013. Messiho otec Jorge od začiatku tvrdí synovu nezainteresovanosť v celej veci a za zodpovednú osobu označuje seba.

Toľko zhrnutie najmä faktických informácií okolo vzniknutej situácie, o celej veci vás budeme aj naďalej informovať.

Foto: skysports.com, the guardian.com
Zdroj: skysports.com, the guardian.com, goal.com, dailymail.co.uk

koogi

top komentár
47
2015-10-09 16:42:41

Verme že zvíťazí zdravý rozum

Messi10Neymar

24
2015-10-09 16:51:47

Mam taký pocit že vietor fúka od Madridu.

Barcelonista

20
2015-10-09 17:13:15

Ja zas mám pocit že dofúkal až k nám na Slovensko a niektorím ludom zobral zdravý usudok.

mizap

12
2015-10-09 17:18:43

Taky se mi zdá. Ono stresovat prostřednictvím soudů lze opravdu absolutně každého, i zcela jasně nevinného. Ale pro narušení duševní pohody to zcela stačí, není žádným problémem, aby toto bylo konečným cílem. Jinak tyhle spekulace médií nemají naprosto žádný význam, je to jenom guláš. Musíme čekat na skutečný soudní verdikt.

luigi

-5
2015-10-09 17:14:19

Tak to áno , to je celý PERÉZ. A takto sa snaží odrovnať Barcu už niekoľko rokov . A k má niekto daňové dlhy nech skontrolujú nie len Barcu ale všetký španelské kluby . A to potom môžu španelskú ligu akurát ukončiť. Kto dnes nechce platiť menej ? Veď aj v tej našej SVK katastrofálnej lige odrbávajú ako sa dá. Peréza treba ***** (upravene redakciou) a potom sa už každý bude venovať aspoň futbalu a nikto nebude brzdiť futbal . PERÉZ JE VEĽKÝ ***** (upravene redakciou) !!! Kto sleduje futbal tak vie o čom hovorím.

Rick

16
2015-10-09 17:30:49

Pre "odborníkov", ktorí za všetkým vidia iba Péreza a Madrid: treba čítať aj zahraničnu tlač a nie len aktuality.sk a forcabarca.sk. Inak by ste vedeli, že ohľadom daní sú vyšetrovaní nielen Messi, Neymar, Mascherano ale aj Iker, Ramos, Xabi či Ronaldo.

Falosna_9

4
2015-10-09 17:51:11

Citat zahranicnu tlac, ty optimista :D Ved 85% ludi tu ani pisat nevie :D :D

mito669

9
2015-10-09 17:37:01

preco by akoze neplatil dane ? nejde mi to do hlavy ... pre neho su 4 mega ako kvapka v mori

tomessi

3
2015-10-09 17:48:47

Toto je skor medialne poskodzovanie Lea a jeho rodiny, a kazdemu normalnemu cloveku je jasne kto to intriguje. Urcite mu nedokazu ziadny podvod a nezavru ho. Jeden zalobca ho oslobodi a HNED NA DRUHY DEN statny obvini - uplne opacny pravny nazor, asi mal vela casu studovat spis. Je to spina kydana na Barcu. Mame velku vinu: dlhodobo dominujeme nad realom

Joan

4
2015-10-09 19:23:25

je fakt, že futbalisti ako aj hokejisti, sú prevažná väčšina jednoduchí ľudia. prečo im to teda neodvádzajú už priamo z príjmu? za to by mali byť zodpovedné firmy a kluby...

Marian

1
2015-10-10 07:49:04

Je jasné, že z Messiho príjmov sa dane neodviedli správne, takže treba vyvodiť zodpovednosť. V tomto prípade sú to daňoví poradcovia, ak žiadni neradili, tak iná osoba, ktorá to riešila, podľa prokuratúry otec Lea. Konečné slovo má sudca alebo ako vieme, ten čo má peniaze a záujem, aby sa to riešilo.
Kľúčom k tomu, kto je iniciátorom procesu je otázka KOMU táto vec PROSPEJE ? Odpoveď je: Rivalovi Barcelony.

Falosna_9

0
2015-10-10 11:51:04

http://tn.nova.cz/... ve vašem okolí někoho, o kom se domníváte, že je patrně také bez mozku? Napište nám na zpravy@nova.cz nebo zavolejte na linku 606 09 09 09.

Mali by ste sa tam aj s tvojimi tunajsimikamaratmi nahlasit, nech sa vam aspon pokusia pomoct :)

Falosna_9

0
2015-10-10 11:53:23

http://tn.nova.cz/... ve vašem okolí někoho, o kom se domníváte, že je patrně také bez mozku? Napište nám na zpravy@nova.cz nebo zavolejte na linku 606 09 09 09.

Mali by ste sa tam aj s tvojimi tunajsimi kamaratmi prihlasit, nech sa vam aspon pokusia pomoct :)

Kokosnik

2
2015-10-10 22:39:52

Ty si beznadejny pripad...

muckie

1
2015-10-11 09:51:30

a to som si myslel,že iba u nás je celé súdnictvo choré.Ale ryba smrdí od hlavy a kde je hlava?

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.