El Clásico! Zápas nad všetky zápasy v európskom futbale. Duel s historickou predhistóriou a obrovskou „hromadou“ hviezd. A tentokrát šlo i o vedenie v tabuľke: Real by sa v prípade víťazstva dostal na čelo. No Barcelona jednoznačne ukázala Realu, kde sú jeho štrukturálne slabosti.

Benitezove rozostavenie

Základné formácie

Téma týždňa v španielskych médiách bola – okrem Messiho stavu – ako rozostaví Benitez svoje mužstvo. Údajne žiadali hráči Realu, aby vybehli proti Barce ofenzívne a sami tvorili hru. Najmä z dôvodu chýbajúceho Messiho – začal na lavičke – videli šancu zvíťaziť ofenzívnym systémom hry.

Principiálne to nebolo žiadne defenzívne rozostavenie, pre ktoré sa rozhodol Benitéz. Madridčania štartovali v systéme 4-4-1-1, bez Casemira. V posledných mesiacoch platil Casemiro za typického Benitezovho „koňa“. Typ, ktorý je v ofenzíve – až s pasivitou hraničiacim vystupovaním – opatrný. Kroos by však musel ostať na lavičke. Nakoniec začal ako Kroos tak i Modrič ako dvojité „šestky“: čiže brané z hľadiska hráčskeho materiálu herne silné a ofenzívne založené postavenie, pričom obaja dokážu pracovať i v defenzíve a sú stratégmi mužstva.

Interesantný bol výber hráčov pred záložníkmi. James, Bale, Cristiano Ronaldo a Benzema znamenali kompletný hviezdny ansámbel. Dostali „povolenie“ k flexibilným pozičným zmenám a rošádam pri útočných pokusoch. Nominálne začal James na pravom krídle a mal za úlohu „roztočiť“ útočný kolotoč. Bale a Ronaldo tvorili často párik, menili pozície a vždy sa jeden z nich pri práci proti lopte vracal späť k záložníkom. Benzema mal obsadiť otvorené priestory a vybalancovať tieto pohyby útočného záprahu.

Najmä však mali hrať Bale v polo-pravom a Ronaldo v polo-ľavom priestore, aby umožnili Jamesovi obsadiť centrum útoku – s Benzemom ako hráčom pre sklepávanie lôpt pred šestnástkou.

Lenže hviezdy mali veľké problémy. Postavenie a pohyby boli často neharmonické a disfunkčné. Mnohokrát stáli veľmi tesne pri sebe, dokonca v trojici alebo až vo štvorici v centre útoku, pričom Modrič a Kroos k nim nenachádzali žiadne napojenie. A to aj napriek občasným dieram v medzipriestoroch Kataláncov.

Ani Real nestojí správne v ofenzíve, ani Barcelona nebráni na najvyššej úrovni.

Ani Bale, ani Ronaldo neboli v stave riadne preberať prihrávky a získavať pozície na nasledujúce driblingy. Celkovo tu boli nevyhovujúce vzdialenosti medzi hráčmi Realu, čo spôsobilo mnohé straty lôpt a tlak na vlastných spoluhráčov za nimi. Výstavba hry Realu pôsobila veľmi improvizovane a neprispôsobivo. Barcelona bola minimálne na skupinovo – taktickej úrovni omnoho vyššie.

Barcelona so suboptimálnou, ale fungujúcou hrou pasov a krátkych prihrávok

Pod Pepom Guardiolom hrali Katalánci takzvaným systémom „Juego De Posición“. Tento koncepčný pozičný štýl je celosvetovo hraný na najvyššej úrovni len u malého počtu mužstiev/trénerov a najneskôr za Tata Martina ho hrala Barca už len sčasti. Aj keď patrí k poznávacím znameniam hry celého klubu FC Barcelona. Pritom je nápadné, že základné taktické hry celého mužstva nie sú – v zmysle pozičnej hry – vždy konštantné. Rozostavenia hráčov, orientácie a vzory pasov už nezodpovedajú typickej barcelonskej „norme“. Namiesto toho je tu spoľahnutie na individuálnu kvalitu a riešenie nebezpečných situácií driblingami – pre Barcu žiadny problém.

Tu napr. vidno nie práve správnu výstavbu hry Barcy.

Uvoľňovanie hráčov je tak ako kedysi na špičkovej úrovni, pohyby hráčov v kombinačnej hre tak isto. Neustále sú to hráči ako Busquets alebo Iniesta, ktorí svojim pozičným postavením dávajú mužstvu vysokokvalitné taktické perspektívy. K tomu majú vpredu Neymar a Suaréz nielen vynikajúcu individuálnu úroveň, ale vynikajúco sa dopĺňajú vo svojich pohyboch a dokážu vytvoriť neuveriteľnú prieraznú silu.

V tomto zápase to bol veľmi prekvapujúco Sergi Roberto, ktorý prevzal úlohu Messiho. Ešte minulý rok bol považovaný za hráča, s ktorým sa v kádri nepočíta, predtým ako sa ukázal v príprave kvalitnými výkonmi ako pravý obranca. Teraz sa stal opciou v strede zálohy a i na okraji útoku.

Proti lopte hral s výbornou orientáciou na súpera – orientoval sa smerom dozadu, čím pomohol obrane, no mal i dôležitú úlohu v ofenzíve. Dokázal pridať útočnej hre šírku, Alvésovi otváral priestory v ofenzíve a menil s nim miesta, keď Alvés útočil.

Mnohokrát – najmä v úvode zápasu – sa vysúval vpred do stredu a zapĺňal túto zónu. Tu bola dôležitá spolupráca s Rakitičom: Rakitič sa tak mohol presúvať k bočnej čiare, zostať hlbšie pri Busquetsovi alebo nábehmi na špicu útoku obsadiť „centrálu“. Taktiež aj otvárať priestory v strede ihriska alebo umožniť Suarézovi odkláňať sa napravo.

Tu preberá Sergi Roberto po strate lopty inteligentne a flexibilne pozíciu Alvesa.

Tieto elementy umožnili Barcelone neutralizovať Realom praktikované krytie hráčov. Madridčania mali stále väčšie problémy brániť presuny lôpt z jednej strany na opačnú stranu ihriska. Najmä Baleovi/Ronaldovi naľavo trvalo pridlho „uzamknúť“ priestory a tým podporovať krajných obrancov Realu, pričom aj James ponechával Danila často samotného. Pohyby Sergiho Roberta napravo a Iniestove vynikajúce pohyby naľavo pomohli Barcelone zahrávať lopty do otvorených priestorov v obrane Madridu ako i obsluhovať loptami vlastných vysúvajúcich sa stredových hráčov.

Sergi Roberto v centre pri príprave presunu hry.

Kroos sa často vysúval v presingu na Busquetsa, aby naňho vytvoril tlak na čo vždy reagoval Iniesta pohybmi na ľavej strane. Tu bol Iniesta tesnejšie pri Albovi – a často voľný, čím dokázal v spojení so spoluhráčom veľmi šikovne reagovať pohybmi vpred alebo dozadu a prirodzene zapájať aj Neymara, Vytvorili tým zisk priestorov – dokonca aj keď boli pod tlakom! Takto vzniknuvšie priestory vytvárali diery v obrane Realu aj zásluhou už spomenutých pohybov Sergi Roberta.

Príklad pre individuálne kvality hráčov Barcy : Messi rozriešil jednoduchým spôsobom situáciu (pod tlakom) pasom so ziskom priestoru. Alba (!!!) predložil loptu priamo na Suareza do otvoreného priestoru. Výsledok : 0:4.

Po jasnom vedení prepla Barcelona do módu „kontrola + protiútoky“. Ak bola pri lopte, nechávala ju putovať medzi hráčmi, nachádzala otvorené priestory. A Real? ten musel len behať a behať... Po zisku lopty ju zahrávala do defenzívy Realu, kde Barce pomáhali nesprávne rozostavenia ofenzívnych hráčov Realu.

Defenzívne vlastne nestála Barca úplne správne, lebo jej 4-1-4-1/4-5-1 nebolo úplne „čisté“. Mnohokrát zostal napr. Neymar pomerne vysoko alebo „osmičky“ sa vysúvali bez skutočného tlaku na rozohrávku Realu (dokonca prichádzalo k postaveniu Barcy 4-3-2-1), okrem toho zostával otvorený medzi-priestor medzi líniami dosť voľný. No ako už bolo povedané: Real „zásluhou“ chýbajúcich štruktúr nedokázal z toho generovať temer vôbec nič.

Real s problémami v defenzíve

Principiálne chcel hrať Real v systéme 4-4-2, v ktorom vytvárajú rošády krídla a tie si menia miesta s Ronaldom, proti lopte sú flexibilní a priestorovo vyhľadávajú najbližšiu možnú voľnú pozíciu.

Niekedy sme videli 4-1-4-1 kde sú krajní obrancovia vysoko vysunutí, niekedy ...

… to bolo 4-4-2, kde Ronaldo vo väčšine prípadov hral ľavé krídlo. Toto postavenie 4-4-2 bolo …

… vo vysokom pressingu zmenené na akési 4-1-3-2, v ktorom Barcelona obsadzovala veľmi dobre priestory za ofenzívnou trojicou

Keďže Real hral pri držaní lopty veľmi nesprávne sformovaný, trvalo pristupovanie k hráčom Barcy pri defenzívnej práci – pridlho. Ľavá strana zostávala pridlho otvorená, pokiaľ sa vrátil zodpovedný hráč, Real vytváral nekompaktné postavenie 4-3-1-2 (lebo na stranách sa nestačili vrátiť krajní obrancovia), dokonca „trčali“ v medzipriestoroch.

Obranný pressing nebol dosť intenzívny a v skutočnosti veľmi neexistoval. Podobné to bolo v útočnom pressingu. Tu sa často pokúšal Kroos vystupovať na Busquetsa, čo však vyúsťovalo do otvoreného priestoru medzi stredovou a obrannou formáciou, čo perfektne využila Barca na pravej alebo Iniesta/Neymar/Alba na ľavej.

Trojuholník naľavo, flexibilné presuny – na pravej strane to bolo u Barcelony podobne.

Druhý polčas

Po prestávke začal Real o niečo aktívnejšie a ofenzívnejšie: potom čo Real za 45 minút vystrelil jeden jediný raz, boli to za prvých 10 minút až 3 strely. Navyše poslal Benitez na ihrisko Isca miesto Jamesa (po 25 minútach) a krátko na to aj Carvajala miesto Marcela (Danilo hral od vtedy na ľavej strane). Na systéme sa však nič nezmenilo. Primárny bol pohyb hráčov Realu, častejšie ponúkanie sa medzi líniami a rýchlejšie kombinácie – viac šancí!

Tu je nutné vyzdvihnúť vynikajúci výkon brankára Brava. Odrezal Realu aj to málo čo sa núkalo!

Luis Enrique v tejto fáze tiež striedal. Messi prišiel na pravú stranu, Rakitič striedal – jeho rolu prevzal Sergi Roberto. Defenzívne to zrazu bolo 4-4-2, lebo Messi zostával vpredu a Sergi Roberto ako nominálne pravá „osmička“ sa odkláňal na pravé krídlo.

Po vystriedaní Iniestu – Bernabeu ho oslavovalo pri striedaní! – šiel Sergi Roberto do stredu. Munir prevzal proti lopte úlohu krídla a Messi hral pri držaní lopty hlbšie a centrálne ako predtým.

„Ploché“ postavenia Realu bez rozostupov a bez šírky – nie dobré ...

Facit - zhrnutie

SUVERÉNNE víťazstvo pre Barcelonu, ktoré je aj v takej výške absolútne zaslúžené. Barcelona síce nehrala tak dobre, v zmysle strategickom a kolektívne – technickom, ako v jej najlepších časoch, napriek tomu ukázala enormne kvalitné individuálne schopnosti a vynikajúce kombinácie. V defenzíve nemohli vadiť mini problémy z dôvodu slabej hry Realu, čím Barcelona došla k jasnému víťazstvu rozdielom triedy. Real si bude musieť premyslieť, či Benitez dorástol na hviezdami prešpikovaný káder hráčov ako i systémovým požiadavkám.

zdroj : www.spielverlagerung.de
preklad, úpravy: Peter

PadyFCB

17
2015-11-22 20:11:32

Tak to je teda detailny rozbor

cruyff

26
2015-11-22 21:18:03

ešte pred clasicom Andre prosil divákov o podporu...želanie sa mi splnilo, ked som ho prosil, aby pred zápasom povedal chalanom v kabíne, nech nezabudnú po zápase všetci poďakovať kulés na tribúne za predvedený výkon...tak si predstavujem prepojenie mužstva a fanúšikov fcb...jeden bez druhého nemôžu existovať...visca...

messio

18
2015-11-22 21:40:23

Geniálne rozobratie zápasu!

Mirku

11
2015-11-22 22:54:08

Lukáš ĎAKUJEME :)) perfektný článok :P

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.