Carles Puyol už síce nejaký ten čas futbal aktívne nehráva, no nezmenil sa. Pribudla mu akurát brada. Vyzerá zdravo, má ten istý charakter ako kedysi. V súčasnosti je spokojný, vie, čo hovorí a býva dôvtipný. Priznal, že v New Yorku nemá rád taxíky. Nedávno sa odtiaľ vrátil naspäť do Španielska. S oveľa lepšou angličtinou.

Očakával si tak jednostranné Clásico?

"Nie. Mužstvu som veril, no Bernabeu je veľmi ťažký terén a myslel som si, že zápas bude vyrovnanejší. No Barca bola oveľa lepšia."

Čo sa deje s Realom?

"Prišiel hrať štýlom, v ktorom Barcelona úplne dominuje. Chcel kontrolovať loptu a to sa mu nepodarilo. Takisto presing, pretože Barca nemala s vyvážaním lopty problémy či hľadaním voľných hráčov medzi líniami. Barca odohrala jedno z najlepších stretnutí za posledné roky a všetci hráči boli skvelí."

Ako veľmi dobrý kamarát Luisa Enriqueho si v neho vždy veril. Aký vlastne je?

"V mojom živote bol veľmi dôležitou osobou, veľa ma naučil. Má silnú osobnosť, je veľkým profesionálom a vždy hovorí na rovinu bez ohľadu na to, či sú to dobré alebo zlé veci. Neoklame ťa."

Vie ako si poradiť s egom Messiho, Neymara a Suareza?

"Nielen pri útočníkoch, ale aj pri Iniestovi alebo predtým u Xaviho. Barca má svojich lídrov na všetkých pozíciách. Jej hra je veľkolepá a sila pramení z jednoty, hoci dôležitý je samozrejme aj talent. Tridente je zložené z dobrých ľudí, ktorí pracujú pre tím a v tomto je podstata veci. Stalo sa, že ego hráčov zničilo veľké mužstvá. Každý však musí vedieť, aká je jeho úloha a mať ambície, pretože vyhrávať je skvelé, ale obhajoba titulov chutí ešte viac."

Stále sa ti páči futbal Barcelony?

"Áno. Mám rád tímy, ktoré chcú hrať a vedia ako to urobiť. Guardiola nás okrem iného naučil dobre brániť, nielen útočiť. Pracovali sme ako neveľký tím, dôraz sme prikladali detailom, stratégii, zvykom..., ale aj obrane bez toho, aby sme dôležitosť prisudzovali talentu a veľkosti tímu."

Reprezentácia Španielska sa takisto vrátila na víťaznú cestu...

"Páči sa mi ako hrá. Prišla nová generácia a tí, ktorí sú starší, nachádzajú sa v dobrej forme. Vzhľadom na predchádzajúce úspechy sú obrovské očakávania, ale myslím si, že niečo dosiahnuť môžu."

Rozumieš tým, ktorí pískajú na Piquého?

"Nie. Je základovým hráčom reprezentácie, ktorý zo seba vždy dával všetko. Tí, ktorí pískajú, sa mýlia, no ľudí musíme rešpektovať. Na druhej strane nikto nepochybuje o oddanosti Kataláncov v španielskej reprezentácii. Vždy sme hrali na 100%."

Reprezentácia, Barca, futbal. Kam by si sa sám umiestnil?

"Spolu s Ivanom de la Peňom a Ramonom Sostresom sme založili firmu reprezentujúcu hráčov. Ivan miluje futbal a rád objavuje nové talenty, trávi dni sledovaním hráčov. O Neymarovi a Coutinhovi hovoril už keď mali 14 rokov a takisto o Douglasovi Costovi. Ramon je na druhej strane osoba, ktorá sa zaoberá právnymi vecami, kontraktmi a daňami."

A ty?

"Ja, využívam svoje skúsenosti a ponúkam svoje poznatky na tému spôsobu, akým sa môže hráč stať väčším profesionálom. Chcem sa zaoberať coachingom, pomáhať v myslení, rozhodovaní sa, udržaní emócií v ťažkých situáciách. Nechcem byť neviditeľným trénerom, chcem nastoliť pravidlá, ktoré pomôžu pri riešení problémov, vychádzajúc z vlastnej práce, ktorú som musel vykonať, pretože do Barcelony som prišiel až keď som mal 17. Moja futbalová výchova nebola taká, akú majú dnešní chlapci."

Ale všetci tréneri sa spoliehali na teba.

"80% trénerov, s ktorými som pracoval, ma do základu nepostavilo hneď. Stalo sa mi to možno v 2-3 prípadoch. V ostatných som musel pracovať, neprestať v ťažkých momentoch a chcem, aby práve toto pochopili aj dnešní hráči. Okrem toho sme v procese tvorby školy Carlesa Puyola, ktorá bude globálnym projektom pre deti, ktoré sa budú chcieť začleniť do sveta futbalu. Musím sa tomuto novému životu prispôsobiť, budujúc na skúsenostiach. Vlastne týmto sa zaoberám, spolupracujem s firmami ako McCann."

Aj napriek tomu, že si bol asistentom Andoniho Zubizarretu, na pozícii športového riaditeľa FC Barcelona si ho nahradiť nechcel. Takisto si odmietol post asistenta trénera Interu Miláno. Kým chceš byť?

"Mal som ponuky, ktoré ma prekvapili, ale zapríčinili, že som bol na seba hrdý. Ale keď prestanete hrať, potrebujete pokoj. Klubu aj Zubizarretovi som vďačný, hoci je možné, že s poverením práce na tomto stanovisku sa unáhlili. V tom období som sa musel vyrovnať s koncom mojej hráčskej kariéry, hoci som chcel hrať do 40. Tak ako Paolo Maldini, ale koleno mi to nedovolilo."

Čo si cítil, keď sa ukázalo, že nebudeš môcť pokračovať?

"Ráno som sa budil bez motivácie, nešťastný. Nie je jednoduché preniesť sa z otvorenej scény do kancelárie. Keď som bol zranený, neprestával som trénovať. Rezignovať z pozície v Barcelone som sa rozhodol ešte pred odchodom Zubizarretu a vedel to ako on, tak aj klub. Nechcel som zostať, akceptovať akúkoľvek pozíciu či penziu, ale naučil som sa veľa, futbal som videl z inej strany. No necítil som sa pripravený, aby som urobil krok napred a pracoval s Mancinim."

Mal si ponuky hrať?

"Ak by som bol schopný hrať, zostal by som v Barcelone. Nebola to otázka prestupu do inej ligy či menej kvalitného tímu. Ja som si povedal, že ak nie som pripravený na 100% - nehrám."

Koleno ako?

"Cítim sa oveľa lepšie, aj keď zmena bola pre mňa veľmi ťažká. Keď som nebol zdravý, nemal som úplnú voľnosť, pokoj v mysli. Futbal som musel nechať a nemohol som sa venovať aj iným športom, pretože vzhľadom na problémy s chrupavkou sa v kolene hromadil vzduch. O čo ťažšie je prestať hrať, o to horšie je nachádzať sa v tomto zdravotnom stave. Úprava športu mi zabezpečila, že žijem a dáva mi to aj slobodu v rozmýšľaní. Teraz už môžem cvičiť dennodenne."

Prepadal si panike?

"Keď som hral, nikdy som sa nebál, myslel som pozitívne, myslel som, že všetko sa skončí dobre. Možno že som urobil chybu, keď som neprestával trénovať, no chcel som byť s tímom bez ohľadu na dôsledky. Keď som však prestal, tak samozrejme prišli aj pochybnosti. Aj napriek ubezpečeniam od lekárov som trpel.“

Ktorý moment bol kritický?

"Bál som sa chodiť po schodoch, pretože koleno niekedy vynechalo. Keď som prestal športovať, všetko sa otočilo o 180°, musel som prestať robiť to, čo som chcel. Teraz už viem všetko. Všetko robím s radosťou a vášňou, tak ako vo futbale."

zdroj: elpais
foto: elpais

blauigrana

38
2015-11-29 19:10:22

Puyol je živá legenda!

lovefootball

-5
2015-11-29 19:54:30

Z posledních asi 80 trestný kopů dal Ronaldo 1 gól po chybě gólmana -ale stejně kdyby jich nedal 1000 tak tam pude vždycky protože si myslí že je nejlepší.

Blsckh

-2
2015-11-29 20:06:05

a ty si odkiaľ prišiel z chelsea-fc.cz?

Mates19

2
2015-11-30 14:07:34

čo riešiš? :D Ronaldo je aký je ale je to legenda pán futbalista ako všetci hráči na takej úrovni...My komentujúci keby hráme len z percenta čo oni sme radi celý život makali na sebe a ty čo si v živote dokázal mať možno jednotku na vysvedčení ideš posudzovať hráča čo patrí k najlepším v histórii futbalu...akokolvek ho neznášam pre jeho velké ego je to pán hráč a Ronaldo ma jedinú smolu že žije v dobre krála králov a to Messiho ;)

KinderCule

19
2015-11-29 20:03:47

Skvelý rozhovor!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.