Najbližší súper Barcy v La Lige - Valencia - zohrala víkendový zápas so Sevillou.

* Dovolil som si vynechať hlbší rozbor hry FC Sevilla a ponechať len riadky o FC Valencia – pozn. prekladateľ.

Ľahké systémové rozdiely

Základné formácie

Valencia bránila v systéme 4-4-1-1, ktorý bol jasne orientovaný „do tela“ súperov. Krídelní útočníci stáli v pressingu veľmi široko a nasledovali súperových krajných obrancov. Dokonca aj „šesťky“ a strední obrancovia sa párkrát vysúvali – orientovaní na hráčov Sevilly – i keď nemali šancu na zisk lopty.

Valencia i Seviila ukázali veľmi kvalitné pohyby a plnili strategické základné princípy – presuny orientované proti lopte, kompaktnosť, útočný i obranný pressing.

Valencia sa absolútne orientuje na hráčov súpera..

Valencii chýba obsadenie priestorov medzi jednotlivými líniami

Napriek dobrému postaveniu dochádzalo u Valencie k problémom. Napriek výbornej individuálnej pripravenosti najmä pri držaní lopty bolo veľké manko v preplnenom priestore „šestiek“. Parejo ako i Danilo a Fuego hrali často pred stredovým radom Sevilly, no hrali s loptou len v bezpečných zónach.

Možnosť efektívneho zisku priestorov bola tým obmedzená, keďže v poslednej línii mala Valencia len troch hráčov: dve krídla (Enzo Perez, Santi Mina) a stredného útočníka (Paco Alcacer). Parejo sa sťahoval späť a prihrával si len na malom priestore s Danilom a Fuegom. Len občasne bol vo vyššej pozícii, príp. sa vysúvala jedna zo „šestiek“. Občasne sa dokonca sťahovali aj krídla, čím boli vpredu ešte menej prezentní a priveľká obsadenosť stredu ihriska bola až kontraproduktívna.

Tu vidno nevhodné obsadenie stredu ; ľavé krídlo sa sťahuje, čím stoja až siedmi hráči pred blokom Sevilly. Krajný obranca si môže dovoliť sledovať protihráča bez akéhokoľvek rozika.

Teoreticky sa dá tento problém riešiť aj krajnými obrancami. Cancelo je dokonca pravý obranca, ktorý je schopný svojou vysokou individuálnou kvalitou získať mužstvu výhody. No Seville sa darilo prekonať toto dlhými loptami.

I tak sa často dokázal Parejo a spol. výbornými driblingami oslobodiť z pressingu, no v prechode cez rozhranie do poslednej tretiny ihriska bol koniec akcií – práve kvôli vyššie uvedenej skutočnosti.

Tu vidíme zlú štruktúru Valencie v obsadzovaní priestoru medzi líniami Sevilly, na opačnej strane dokázala takto Sevilla otvárať polo-priestory na miestach rozhraní – vysúvaním stredných obrancov..

Celoplošný systém držania lopty

Sevilla pri výstavbe hry používala celoplošne systém držania lopty. Dominovala temer absolútne, Valencii nedovolila v 1. polčase ani jednu jedinú strelu na svoju bránku. Tento systém vyvolal síce veľký tlak, no nie dostatočne eficientný.

Rozhodnutie – vylúčenie hráča Valencie

Všetko „vyriešila“ až červená karta Cancellu – veľká výhoda pre Sevillu. Po niečo viac ako 35 minútach dostal Cancella druhú žltú. Bez pravého obrancu musela Valencia prejsť na systém 4-4-1, čo prinieslo niekoľko efektov:

  • Vyššie vysunutie N’Zonziho/Krychowiaka – prvý z nich sa staral o nebezpečenstvo v šestnástke Valencie,
  • Sevilla stlačila Valenciu dozadu. Zisky lôpt Valencie boli tým v hlbokých priestoroch čo ovplyvňovalo negatívne kontry. Dokonca Paco Alcacer ako stredný útočník stál totálne hlboko,
  • Valencia stála stlačená na vlastnej šestnástke a v spojení s hlboko postavenými krídlami nemala šance na breaky.

Sevilla strelila gól, no druhý streliť sa nedarilo i keď pomer rohov 17:0 a striel 15:0 hovorí veľkou výpovednou hodnotou. Prehra Valencie bola absolútne jasná – i keď až po vylúčení.

Proti 4-4-(0-)1 Valencie mohla Sevilla v krízovej situácii hrať pohodlne dozadu a rýchlo presúvať loptu bez pressingu súpera a bez návratu viacerých hráčov dozadu.

Facit – zhrnutie

Len málokedy je vidno zápasy, keď jedno z mužstiev nevystrelí. Tých niekoľko málo zápasov bez striel jedného mužstva má možno len Barcelona alebo Bayern, aj to len proti oveľa slabším súperom. Valencia buďto vôbec neobsadila priestory vpredu, alebo ak áno – tak systémovo nesprávne. Navyše im vylúčenie ešte zhoršilo „list“. Bolo to jedno z najsuverénnejších a najistejších víťazstiev 1:0, ktoré môžeme vidieť. Také štrukturálne problémy aké mala Valencia je málokedy vidno u takého mužstva, ktoré spolu so Sevillou bývalo na čele tabuľky, i keď v tieni veľkých: Realu a Barcelony.

Vďaka Laola1.tv za obrazový materiál a výborný stream !

zdroj : www.spielverlagerung.de
preklad, úplné prepracovanie, úpravy: Peter

Messiking

4
2015-12-04 17:49:08

OT: kuknite toto: http://www.real-madrid.cz/...

abcd

2
2015-12-04 18:21:35

A teraz kuknite http://sportky.zoznam.sk/... ma to prekvapilo

blauigrana

2
2015-12-04 18:29:32

ked je badr hari gay tak ja som buduci pápež

abcd

4
2015-12-04 18:22:22

Niežeby ma to prekvapilo

fofo112

4
2015-12-04 18:40:10

staré známe,Shayk stačilo 5 rokov robiť krycí manevér už potrebovala poriadneho chlapa, nakoniec je to jeho vec.

Dr-QQ

4
2015-12-04 18:46:18

Je to Joao Cancelo a nie Cancella, kto bol vylúčený.
Okrem neho ešte proti Barcelone nemôže pre ČK nastúpiť Javi Fuego a pre zranenia Diego Alves, Rodrigo Moreno, Mustafi a Negredo. Naviac nie sú istí ani Barragan, Andre Gomes či Feghouli. Takže dosť veľká šanca pre Barcu uhrať u nich 3 body. :-)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.