Denník Sport sa počas vianočných sviatkov stretol s Danim Alvesom, aby s ním spravil zaujímavý rozhovor ako neskorý darček pre svojich čitateľov. Brazílsky reprezentant hovoril o vyrovnaní Pelého rekordu, aj o iných témach.

Tridsať trofejí nie je také zlé číslo. Čo cítite?

"Trochu sa ich nazberalo, nie? Každá jedna je vítaná. Snažím sa ich užiť a vykonávať svoje úlohy čo najlepšie. Tak získavam dôležité veci."

Dosiahnutie takého množstva trofejí, čo Pelé hovorí samo za seba. Len krok vás delí od toho, aby ste boli najúspešnejším Brazílčanom v histórii futbalu. Porovnávajú vás teraz s Pelém?

"No.. Nikdy som nemal rád porovnávanie. Pelé je stále našim kráľom. Je pravda, že čísla sú také, aké sú. 30 titulov je významné číslo, o ktorom som sníval už od detstva, keď som sa rozhodol venovať tejto profesii. Nechcel som byť jedným z mnohých, chcel som byť niekto, koho si budú ľudia pamätať ako človeka, ktorý tvrdo pracoval a bol oddaný svojej práci."

Vedel by si si vybrať jednu trofej, ak by si musel?

"Neviem si vybrať medzi jedným a druhým. Na všetky musíte tvrdo pracovať, aby ste ich dosiahli. Od prvého šampionátu v Bahii až po finále Klubových majstrovstiev sveta."

Ovplyvňujú Majstrovstvá sveta klubov výrazné ekonomické rozdiely medzi klubmi z Európy a Južnej Ameriky?

"Nie. Rozdiel je len v organizácii. Nedávno Corinthians porazil Chelsea, čo dokazuje, že môžu súťažiť s Európanmi. Nie je to duel peniazov, ale hráčov."

Čo je najlepšie na Barcelone?

"Tím. Každý má jasne definovanú rolu, každý vie čo má robiť, viete čo máte očakávať od kolegu, ktorý hrá pred tebou, alebo vedľa teba, viete čo majú na zodpovednosti. Je to kombinácia rôznych faktorov, ku ktorým je potrebné pridať veľkú kvalitu hráčov."

Vaša základná jedenástka budí strach!

"Nie. Nehovorme len o jedenástich hráčoch, ktorí hrajú, ale o všetkých v kádri. Sú tu tí, ktorí hrajú od začiatku, ale existujú aj rovnako dôležití náhradníci. Všetci musia hrať smerom dopredu,musia si udržiavať svoj status."

Dani, ktorý tím je lepší: Pepova Barca, alebo Luchova Barca?

"Nie. Každý z nich má svoje zásluhy. Porovnať ich je komplikované, neexistuje jednoznačná odpoveď. Páčilo sa mi hrať za Pepa, bol som šťastný. Tento tím bol fenoménom. V konečnom dôsledku sme však stále Barca. Do aktuálneho tímu sme pridali veci, ktoré sme predtým nemali. V niektorých ohľadoch sme iní, ale podstata je stále zachovaná."

Žiadna zvláštna zmena hry?

"Príliš sa to nezmenilo. Základ je rovnaký, ale myšlienky nášho Mistra sú od Guardiolu odlišné. Koncept je však ten istý. Spôsob hry sa nezmenil, zmenila sa však jeho interpretácia."

Neymar v roku 2011 prehral finále MS Klubov v zápase s Barcou a teraz ich s týmto tímom vyhral..

"Hráči to majú na pamäti. História si však pamätá len tých, ktorí vyhrávajú. V roku 2011 získal cenné skúsenosti a teraz mal šťastie, že mohol hrať na našej strane."

Aj vy ste sa pričinili na príchode Neymara. Ako hodnotíte jeho vývoj?

"Limity si určuje on sám. Pokiaľ si neurčí limity, tak ich nikdy nedosiahne, jeho povaha a kvalita pracujú v jeho prospech. Je to jeden z tých hráčov, ako Leo, či Luis, ktorí sú definovaní ako výnimoční, ktorí definujú dobu vo futbale."

Zdroj: sport.es
Foto. archív

Messi10Neymar

11
2015-12-26 12:17:13

Slova el mastra.

cruyff

2
2015-12-26 14:32:06

....hra sa oproti Pepovi nezmenila, zmenila sa len myšlienka-interpretácia....zaujímavé konštatovanie, ale ja ako divák som si do dnes nevšimol, okrem príchodu nových hráčov a ich top kvality, žýe by sa v mužstve viditelne presadila Luchova myšlienka. Lucho stále na tlačovkách hovorí o intenzite...môže byť... lebo zaspat na vavrínoch by nik nechcel. Pri kvalite naších hráčoch je najdoležitejšie, aby v šatni vládla pohoda a hráči mali postarané o dobre zázemie....visca...

frkmrk

1
2015-12-26 21:03:46

vazim si Ta DANI

quentin

1
2015-12-27 14:18:20

Dani to povedal diplomaticky. Fakt je, že Barca tvorí novú definíciu pre Top klub, Top futbal, Top tím, Top štýl a xy ďalších top! Visca el Barca!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.