Ktorá liga je najlepšia na svete je celosvetovo diskutované na všetkých fórach – a nenahovárajme si – aj nadávané na protivníkov. Aj množstvo expertov a hráčov odovzdalo v tejto veci svoje hlasy... a hlavne to bola ich domáca liga, ktorá mala česť byť nazvaná ako najlepšia.

Tu ide o kritiku definície a zhrnutie potencionálne diferencovaného zoradenia

Čo vlastne znamená výraz „najlepšia liga na svete“?

Najväčší problém pri týchto diskusiách by mohol byť, že odôvodnenia a opodstatnenia neexistujú. U anglickej Premier League sa najmä dodáva, že je fyzicky najsilnejšou a z hľadiska herného tempa najrýchlejšou ligou sveta, no toto vyzerá skôr na predsudok a zaujatosť, ktoré bazírujú na „zlatých rokoch“ 2005 – 2008, keď sa viaceré anglické mužstvá nachádzali pravidelne v semifinále Champions League.

Toto však nie je už dosť dlhý čas faktom, i keď sú anglické tímy obsadené dnes tak ako i predtým vynikajúcimi osobnosťami. No odkiaľ sú tie najväčšie osobnosti? Označenie ako najrýchlejšia liga vyzerá už ako stereotyp, ktorý sa už dá vysvetliť aj ako kontraproduktívny.

Zatiaľ čo sa na kontinente hrá s veľkou kompaktnosťou, vysoko postavenými obrannými radmi, strategicky premyslenými postaveniami a silným pressingom ako i bleskovým získaním lopty po jej strate (=obranný pressing) – čo všetko znižuje šancu na kontra-akcie, chýbajú takéto základné aspekty u mnohých anglických mužstiev.

Chelsea pod José Mourinhom v tejto sezóne je možné brať ako indíciu; Manchester City, Arsenal a Co. mali viac-menej veľké problémy proti Blues, keďže nedokázali realizovať svoj vlastný štýl proti dobrej defenzíve a z dôvodu Mourinhových prispôsobení sa. Proti slabším súperom sú tieto top tímy bez problémov, najmä Manchester City, ale i Arsenal a Liverpool dominujú (minimálne v jednotlivých fázach hry) temer bez ťažkostí a sú v týchto činnostiach lepšie ako Chelsea.

Medzinárodne mali Manchester City vždy ťažkosti a nedokázali byť stabilní. No ale prečo je potom anglická liga „videná“ ako najlepšia na svete? Je toto tvrdenie skutočne tak absurdné, ako sú nám vsugerované východiskové predpoklady ?

Špektakulárnosť, individuálna sila

Veľká výhoda Premier League sú jej marketingové možnosti pomocou image, ktorý je od polovce 90-tych rokov, kedy začala „výstavba“ imidžu a potom jeho stále silnejšie „masírovanie“. Pre celý svet je Premier League súťažou, ktorá je sledovaná najväčším počtom divákov. Anglickú ligu je možné sledovať temer v každom štáte. ManU má okrem toho napr. v Ázii a v USA obrovské množstvo fanúšikov. Chelsea, ManCity a aj niektoré menšie kluby sa tomu začínajú približovať.

Tým a pomocou mnohých investorov mohla byť napumpovaná do špičky klubov ale i do množstva klubov ohromná finančná sila. Dokonca aj priemerné mužstvá a kandidáti na zostup dokážu riešiť transféry v osemmiestnych sumách, čo je napr. v Nemecku alebo Španielsku nemysliteľné. Toto zvyšuje samozrejme príťažlivosť ligy, ak sa dokonca i najslabšie mužstvá dokážu postarať o palcové titulky, vlastniť medzinárodne známych hráčov a sú individuálne dobre personálne obsadené. Dokonca i pri sledovaní najslabších zápasov vidno známe osobnosti a jednotlivé zvláštnosti.

No to bol toho psa koniec...

Je špektakulárnosť to isté ako sila a kvalita?

Jednoduchá odpoveď je zrejmá: NIE. Zábava a špektakulárnosť majú len zriedka niečo spoločné s vysokou kvalitou, inak by museli byť kompletne všetky hobby – športové odvetvia nudné, keďže úroveň je neporovnateľne nižšia. Šou môže vzniknúť dokonca i vtedy, ak napr. základné podmienky defenzívy: či už skupinovo – taktické, strategické alebo individuálno – taktické nefungujú, zatiaľ čo kvalita ofenzívnych hráčov je vysoká.

Navyše ešte je zábavný faktor prirodzene rozdielny podľa oka diváka. Mnohí majú radi technicky vysokokvalitné akcie, iní chcú čo možno najviac gólov, napr. dynamickú streľbu z najnemožnejších pozícií. Ďalej sú ďalší, ktorí najvyššie hodnotia taktiku, mnohí sa zaujímajú najviac o „hrdinské“ historky a/alebo tragédie milovaných hráčov. Dokonca sú i takí, ktorí vidia v defenzívnom umení základný znak kvalitatívne vysokohodnotného mužstva – a pre nich tým i zábavného mužstva.

Jednoznačná definícia z týchto dôvodov ani nemôže existovať. Dokonca ak chceme merať kvalitu v relácii voči titulom, o kvalite ligy nie je možné hovoriť. Liga samotná totiž nehrá v žiadnej súťaži, ale len jej jednotliví členovia súťažia v jej rámci s k tomu patriacim faktorom náhody a ďalšími rušivými premennými, a to ešte len jednu uzatvorenú sezónu do ktorej sa kvalifikovali. Bolo by preto skôr vhodné nájsť individuálne kladné stránky ligy v bode herná identita a tieto dať proti sebe „na váhy“.

Najlepšia liga – v čom?

Prístup by mohol spájať úspechy mužstiev a schopnosti hráčov v celej šírke ligy a vyzerať (možno) takto:

Anglicko: táto liga má najvyššiu individuálnu kvalitu v šírke, pravdepodobne však len v špičkových kluboch. K tomu ešte zrejme najväčšie zameranie na telesné a mentálne schopnosti hráčov. Ofenzívne je kladené sústredenie na rýchle kombinácie a zisk priestorov, čo je veľmi riskantné, tak ako i individuálna trieda jednotlivých hráčov a malých skupín hráčov.

Španielsko: Primera Division by mohla byť ofenzívno-takticky a strategicky (ako taká) najďalej, k tomu ešte veľmi vysoko kladené sústredenie na hráčske schopnosti aktérov. V ofenzívnej hre je mimoriadne kladený dôraz na kvalitnú hru prihrávok, mnoho mužstiev aguje v držaní lopty inteligentne a konzervatívne, čím avšak trpí tempo alebo pod väčším tlakom vznikne väčší chaos.

Nemecko: v Bundeslige existuje extrémne zameranie na „prepnutie hry“ po zisku lopty a na taktiku ako takú. Prednostne základné aspekty ako: kompaktnosť, pressing, postavenia hráčov, skupinovo-taktické posuny a presuny a defenzívno-strategické prevedenie tvoria fundament ligy.

Taliansko: vynikajúca individuálno – taktická vzdelanosť, stabilita a silné bránenie šestnástky ako i sila pri „prepadových“ útokoch sa zdajú byť základnými piliermi väčšiny mužstiev. K tomu ešte silné napojenie hráčov a flexibilné formácie, ktoré umožňujú aktérom uplatňovať svoje schopnosti v strategicky relevantných zónach.

Toto však neznamená, že existuje lepšia liga – ale že v každej lige panujú určité základné aspekty, ktoré môžu subjektívne viesť k tomu, že táto je kvalitatívne viac hodnotená.

Toto vysvetlenie rozličných aspektov slúži však na to, že je daný jeden jediný rozumný diskusný predpoklad, lebo väčšina diskusií tohto druhu sa rozpadá už v zárodku bez toho, aby človek vedel, že vlastne nediskutuje o tom istom! Len ak sa táto báza zmení, je možná konštruktívna a hodnotná debata.

zdroj: René Maric, www.abseits.at
preklad, výber, úprava: Peter

mizap

19
2015-12-27 12:44:25

Angličani vyhráli MS pouze jednou, a to někdy v 60. letech, ale tehdy byli opravdu úžasní a nejlepší na světě, obdivovanější než Brazilci. No ale i tak jim to poměrně rychle pohaslo a mám dojem, že veškerá jejich dosavadní sláva má jenom setrvačnost z té doby. To, že se pravidelně dostávají do posledních kol LM je sice dobrou vizitkou, ale současně to, že to prakticky nikdy nevyhrají, je zase vizitkou toho, že v Evropě jsou pořád lepší ligy než je anglická. Podle mě jsou španělská a německá rozhodně lepší.

Radovan

5
2015-12-27 13:16:39

Do neskorsej fazy LM sa posledne roky dostavala akurattak chelsea...ostatne timy hasli hned po skupinovej faze...hlavne spanielske a ked bol dortmund lepsi aj nemecke timy sa zvacsa dostavali cez osemfinale LM na rozdiel od anglicanov...a aj tak maju anglicky fanusikovia pocit ze ich liga je najlepsia lebo hocikto s hocikym prehra, lenze to skor ukazuje slabost ich top timov, nie silu slabsich timov

Macko7

-15
2015-12-27 13:21:20

anglicko = peniaze, spanielsko = chudoba okrem RM a Barca, nemecko a taliansko = futbal

Barcelonista12

12
2015-12-27 13:33:53

Chudoba okrem RM a FCB? Tak preto Sevilla,Valencia ale aj Atletiko vyhodilo dosť financí na posily ...

Macko7

2
2015-12-27 13:40:44

Bacca? Otamendi? kupia lacno a predaju draho jak AS Trencim je uz bohaty na slovensku

Barcelonista12

2
2015-12-27 15:03:25

No vidiš tak to niesu chudý pribuzný .....

quentin

12
2015-12-27 13:46:33

Macko7, súhlasím s Tebou, ale len z časti. Vezmi si top kluby z ostatných európskych líg, ale aj zvyšku futbalového sveta, prídeš na to, že všade sa nájdu top tímy vďaka financiám. Vezmime si posledné MS klubov. Čínsky klub nafúkaný peniazmy od najvačšej pharmaceut. fy, napr. Brutálne peniaze sú aj vo Fra, Ger, Ita a aj Esp lige. Ide o efektivitu použitia prostriedkov. Len groše Ti úspešný tím nikdy neurobia. Z mojho pohľadu je v súčasnosti naj La Liga. Prečo? Pre to, čo dokážu tímy z La Ligy aj na medzinárodnom fóre.

conquistador

5
2015-12-27 14:26:48

Zopár korekcií k článku (v dobrom): správne je "potenciálne", nie potencionálne (odvodené od slova potenciál), správne je "spektakulárnosť", nie špektakulárnosť. Inak obsahovo pekný článok.

blauigrana

2
2015-12-27 15:49:27

Laco si to ty?

cules

13
2015-12-27 14:28:14

Momentálne nemôže byt pochyb ktorá liga je najkvalitnejšia!. V Španielsku hrajú momentálne najväčšie hviezdy svet. futbalu, posledné 2 ročníky LM a EL vyhrali španielske mužstva (a to jednoznačne nie ako CHELSEA LM alebo EL čista haluz), z toho vyplýva jednoznačne a suveréjne najlepší koeficient. Fans PL sa oháňaju vyrovnanosťou ich ligy, ktorá nie je ale spôsobená kvalitou tímov ale momentálnou priemernosťou a úpadkom popredných mužstiev, viď. Leicester v polke sezóny leader ligy :) PL. nie je nič len mediálna "sračka", ktorá žije z tradície a mohutného toku financií ale to najdôležitejšie a to kvalita a hlavne výsledky v Európe absentuje. Aj PD má svoje slabé stránky (štadióny rozhodcovia...) Ale po futbalovej stránke je ďaleko vpredu.

cules

8
2015-12-27 14:29:01

BL pár rokov dozadu bola najvyrovnanejšia liga sveta. Momentálne ale neohrozene králuje Bayern a skupuje najlepších hráčov z ostatných klubov, čo podla môjho názoru dosť uberá atraktívnosti samotnej ligy, keď od prvého kola sa prakticky bojuje max. o 2. miesto. SA Možno sa tam kladie najväčší dôraz na taktiku, to im neberiem ale vizuálna stránka hry je niekedy na zaplakanie, samo. aj tam z času na čas je k videniu pekný zápas ale na môj vkus až príliš takticky zviazane. Dalo by sa písať mnoho ale toto je asi ta podstata.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.