Keď sa obzrieme za poslednými dvanástimi mesiacmi, tak musíme zhodnotiť, že pre Barcu boli nesmierne úspešné. Ako každý rok, však aj tento priniesol nielen svoje klady, ale aj zopár záporov. Zhodnotil ich Jason Pettigrove, z portálu Bleacherreport.

Klad: Zisk treble

Bez najmenších diskusií bolo najväčšou udalosťou tohto roka pre Barcu získanie druhého treble v histórii klubu. Žiadnemu inému tímu na svete sa tento počin nepodaril dvakrát.

Kto by to bol v januári po prehre so Sociedadom na Anoete povedal? Niektorí fanúšikovia Blaugranas sa dožadovali vyhodenia Luisa Enriqueho, pretože, ako pripomína Ian Holyman z ESPN, hovorilo sa o jeho údajnom konflikte s Lionelom Messim.

Rozruh okolo vzťahu Messi-Lucho a okolo mierneho útlmu Barcelony však bol napokon katalyzátorom pre hru Kataláncov na bezprecedentnej úrovni excelentnosti. S Barcou zrazu nedokázal nikto odohrať ani len vyrovnaný zápas a tri trofeje boli len odzrkadlením fantastických výkonov.

Zápor: Prehra s Bilbaom vo finále Španielskeho superpoháru

Po výhre v Európskom superpohári sa zdalo, že spanilá jazda Barcelony pokračuje. Athletic Club de Bilbao však vyčerpaný tím Luisa Enriqueho z náročnej predsezónnej prípravy jasne herne prehral.

Aritz Aduriz pochoval nádeje Barcelony za ziskom šiestich pohárov v jednom roku a spôsobil Ter Stegenovi nočné mory, keď mu strelil v oboch dueloch štyri góly. Je však paradoxom, že Athletic sa podarilo poraziť Blaugranas iba jedenkrát z posledných 25-tich duelov - teda práve v Superpohári.

Klad: Koniec závislosti na Messim

Veľmi dlho bola Barca považovaná za tím, ktorý bez Messiho nedokáže vyhrať ani jednoduché duely. Po tom, čo sa Argentínčan zranil v zápase s Las Palmas mal celok Luisa Enriqueho ukázať, že opak je pravdou a podarilo sa mu to. Ohromujúcim spôsobom.

"V Messiho neprítomnosti hrozilo, že Neymar a Suarez budú navzájom súťažiť o post kľúčového hráča. Namiesto toho sa však udial presný opak, obaja kombinovali ešte viac ako inokedy, menili si často pozície, vymieňali si loptu v nebezpečných situáciách," písal Michel Cox z ESPN.

Závislosť na Messim? Už nie.

Zápor: Potupná porážka s Celtou Vigo

V nadväznosti na neúspešný zápas s Bilbaom prišiel ďalší neúspešný zápas - v ktorom Barca inkasovala štyri góly v zápase. Katalánci podali naozaj mizerný výkon, nedokázali zabrániť fantastickému Nolitovi, aby ich doslova rozobral na najmenšie dieliky.

Víťazstvo Os Célticos bolo celkom zaslúžené a začalo sa opäť špekulovať - či Barca nestratí svoje 'čaro', či Luis Enrique je vhodný koučom pre Blaugranas. Na konci decembra môžeme zhodnotiť, že išlo naozaj len o drobný výpadok.

Klad: Klasika v El Clásicu

Štyri góly do Navasovej siete boli snom. Za poslednú dekádu to už bol tretí debakel v El Clásicu pre Real. Či už si spomenieme na rok 2009 a výsledok 2-6, alebo duel o rok neskôr, kedy Katalánci zničili Real taktiež jednoznačným spôsobom, 5-0.

Aj v tohtoročnom Clásicu možno nazvať výsledok pre Real hanebným. V podstate celý duel bol jednostranný, zverenci Rafu Benitéza mohli inkasovať oveľa viac gólov, pričom oni sami si počas celého zápasu vypracovali dokopy snáď len dve šance.

Zápor: Rafinhove zranenie

Rafinha prišiel do zápasu s AS Rím ako náhradník, Brazílčan v tomto dueli po strete s Radjom Nainggolanom však prišiel o niekoľko mesiacov. Pochopiteľne neskôr prišlo k ospravedlneniu, no nič to na fakte, že talentovaný stredopoliar prišiel o takmer celý ročník nezmenilo.

Na tom celom však zrejme 23-ročný futbalista nájde aspoň jedno pozitívum - s Barcou podpísal nový kontrakt do roku 2020.

Klad: Dovidenia, Bayern!

O zápase s Bayernom sa hovorilo ako o predčasnom finále, ako o zápase, ktorý ukáže, kto je naozajstným kráľom futbalovej Európy. Aj keď je potrebné poznamenať, že Guardiolove mužstvo bolo poznamenané zraneniami, Barca svojho mníchovského súpera jasne predčila.

A ústrednou postavou bol opäť Lionel Messi.

Klad: Opäť svetoví šampióni

Proti talentovanému, mladému a technickému klubu, River Plate sa Barca nevzdala svojej hry. Katalánci hrali fantasticky od začiatku do konca a kto iný ako Lionel Messi mal otvárať skóre?

Barca skórovala v roku 2015 (keď nerátame posledný zápas s Betisom) neuveriteľných 176-krát, vyhrala päťdesiatkrát, získala päť trofejí a opäť prepisovala históriu.

Zdroj: bleacherreport.com
Foto: archív, bleacherreport.com

martin123

33
2015-12-28 09:33:44

Krásny rok!!!

mizap

18
2015-12-28 11:06:29

Spolupráce Neymara a Suáreze v nepřítomnosti Messiho byla úchvatná! Oba šli kvalitativně velice nahoru.

frkmrk

6
2015-12-28 13:59:32

prajem tomuto muzstvu aj v buducom roku taketo uspechy a keby sa dalo tak aj ten siesty pohar

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.