FC Barcelona si pred duelom s Béticos uctí legendárneho Patricka O'Conella, zabudnutého Íra, ktorý zachránil Barcu pred finančným krachom. 'Don Patricio' je extrémne dôležitou súčasťou histórie Blaugranas a naozaj je škoda, že sa o ňom nevie skoro nič.

Patrick O'Conell odpočíva na cintoríne 'St. Marie' v Kensal Green. Zomrel na neďalekom území v roku 1959 po tom, čo bol nezamestnaný a chudobný niekoľko rokov. V mladosti bol zapletený do škandálov so stávkovaním v Manchestri United, či Liverpoole, no mal šťastie natoľko veľké, že sa vyhol trestnému stíhaniu.

O'Conell naozaj nie je meno, ktoré sa často spája s takým tímom, v ktorom hrajú hráči ako Messi, Neymar, či Iniesta. Aj napriek tomu si však legendárneho muža z Westheath pred zápasom s Betisom uctí celý Camp Nou. Ír totiž zachránil FC Barcelonu pred krachom.

Stredopoliar, alebo 'polovičný krídelník' (archaický výraz, ktorý snáď používal len on sám) sa narodil 8. marca 1887 v Belfaste a po svojom účinkovaní v Celticu, Sheffielde, či Hull City sa v roku 1914 dostal do Manchestru United. Bol však zapletený do veľkého škandálu, kedy sa vravelo, že v roku 1915 hráči Red Devils a Liverpoolu manipulovali zápasy pre stávkové účely.

Cintorín St. Mary, kde O'Connell navždy odpočíva

Naspäť však k stávkovému škandálu, ktorý sa mimochodom aj preukázal. Zápas medzi Manchestrom a Liverpoolom sa skončil výhrou Connelovho tímu 2-0, ale duel rozhodli nevysvetliteľné pokutové kopy. Rodák z Belfastu však vyšiel z celého škandálu bez následkov, narozdiel od siedmych hráčov, ktorí dostali doživotný dištanc.

Po prvej svetovej vojne sa presťahoval do Ashingtonu, kde sa stal hrajúcim manažérom. V roku 1919 sa podieľal na víťazstve Írska nad Škótskom v prestížnom medzištátnom zápase.

Dôvody O'Conellovho presťahovania sa do Španielska však nie sú úplne známe. Stal sa však trénerom Realu Santander, získal s tímom päť regionálnych titlov a putoval s ním aj do La Ligy, kde patril medzi mužstvá, ktoré túto prestížnu ligu založili.


Don Patricio bol komplikovanou osobou

Po tom, čo si prešiel aj svojím dobrodružstvom v Oviede sa dostal do Betisu, s ktorým v roku 1935 vyhral španielsky titul, aj napriek tomu, že jasným favoritom bol Real Madrid.

Neskôr sa do O'Connelloveho života dostáva aj Barcelona. On sám sa však bál o životaschopnosť tohto tímu a musel sa vysporiadavať s tým, že jej aktíva sa dostali do rúk anarchistických milícií.

V roku 1937 s Barcou vošiel do chaotického boja medzi ľavicovými frakciami, pričom vedenie Blaugranas dostalo ponuku na turné do Mexika a USA. Katalánci ju prijali a práve vtedy sa ich popularita vo svete prudko zvýšila.

Barca si O'Connella uctí pred zápasom s Realom Betis

Úspech bol pripisovaný práve O'Connellovým metódam a jeho osobnosti. Bol tu však iný problém. Do Európy, kde práve vrcholila vojna, sa chceli vrátiť len štyria hráči. Práve Ír však zosúladil celé mužstvo a hráčov Blaugranas sa mu podarilo presvedčiť, aby sa vrátili naspäť do Katalánska.

Dlhy Barcelony však neutíchali, a kto iný mal opäť Barcu zachrániť, keď nie O'Connell a jeho šek vypísaný na hodnotu 14 tisíc libier?

Na dielo Don Patricia sa však nezabudlo a pred zápasom s Realom Betisom sa stane prvým Írom, ktorého si klub oficiálne uctí.

Zdroj: telegraph.co.uk
Foto: telegraph.co.uk

MAESTROOO

17
2015-12-30 12:37:42

Super článok viac takýchto :)

GabrielSVK

10
2015-12-30 12:55:25

Páčia sa mi tieto články a veľmi ma zaujal aj ten o Michaelovi Ludropovi. Ten hráč mal fantastické prihrávky. Radosť pozerať a čítať tiež :)

quentin

7
2015-12-30 13:22:59

Ďakujem veľmi pekne za tento aj všetky podobné články týkajúce sa mojho srdcového klubu. Som zas o čosi múdrejší. Myslím, že ten prejav úcty vyjde excelentne, veď Dona Patricia história spája práve aj s Betisom. Perfektne načasované! Klobúk dolu pred funkcionármi FCB! Už dávno som nevidel a ani nepočul, aby bolo toľko (marketingových, spomienkových, štatistických, možných rekordných) ťahákov k jednému zápasu, a už vobec k bežnému ligovému. Vlastne, prepáčte mi, tento zápas prívlastok obyčajný nemože mať. Visca el Barca!

ronyy101

4
2015-12-30 14:55:05

No keďže ten zápas bude neobyčajný tak by mohol Mascherano konečne vstreliť svoj prvý nevlastný gól v Barcelonskom drese.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.