Vicente del Bosque v rozhovore pre El Confidencial okrem iného hovoril aj na tému Barcelony a Katalánska.

Skomplikovala vám ako trénerovi život politická situácia, predovšetkým snahy o nezávislosť Katalánska?

"V tejto správe sme nemali žiadne problémy. Na druhej strane, so zápasmi Realu a Barcelony je to už iné vzhľadom na zle pochopenú rivalitu, ktorá niekedy prechádza do reprezentácie, ale musím priznať, že na naše vzťahy to nemalo vplyv."

Vždy sa hovorilo, že Del Bosque si vie poradiť aj v komplikovaných situáciách.

"Vždy som povolával tých, ktorých som považoval za najlepších bez toho, aby som bral do úvahy, kde sa narodili. A to z jednoduchého dôvodu - miesto svojho narodenia si nevyberá nikto. Boli časy, kedy v reprezentácii hralo 6 hráčov z Valencie, keď inokedy 5 hráčov Realu či Barcelony... Len 6 hráčov povolávam vždy, odkedy som pri reprezentácii: Casillas, Ramos, Iniesta, Silva, Cesc a Cazorla. Hráčov povolávam bez rozmýšľania o mieste ich narodenia a snažím sa pracovať s novou generáciou hráčov, ktorí nám veľa pomohli a na ktorých nemá vplyv prehra v Brazílii. Navyše, povolávam hráčov, ktorí v kluboch veľmi nehrajú."

Dvaja španielski tréneri, Pep Guardiola a Luis Enrique sú nominovaní na Zlatú loptu. Ste spokojní s tým, že existujú dobrí kandidáti, ktorí by vás mohli nahradiť?

"Za týchto trénerov som hlasoval. Myslím si, že jedným z najdôležitejších aspektov, ktoré španielsky futbal má, sú tréneri. Nielen tí, ktorí trénovali či trénujú veľké kluby, ale aj tí, ktorí pracujú s mládežou. Len zriedka vidíme mládežnícky zápas, kde nevidieť rukopis trénera. Niekedy som nahnevaný, keď vidím mládežnícky zápas s taktikou 4-4-2 či 4-3-3 s trojicou záložníkov... Pripomína mi to obrázok, ktorý nie je modelom hry, hoci sa bez pochýb rozvíja. Vždy sme mali trénerov, ktorí rozvíjali taktiku a organizáciu tímu."

Vo svojej knihe píšete o trestoch či trpezlivosti. Zaviedli ste tieto praktiky aj pri Piquém?

"Nemusím nikoho trestať a tiež takýto postup neobhajujem. Boskov hovoril, že tréneri by mali problémy riešiť čo najskôr. Niekedy musíme všetci riešiť nejaký neočakávaný problém a vtedy je najhoršie mať nedostatok trpezlivosti."

Ak pri najbližšom zraze povoláte Piquého, Ramosa a Arbelou, porozprávate sa s nami tak, aby to médiá už zbytočne nerozmazávali?

"Pokiaľ to uznám za vhodné, porozprávam sa s nimi, ale nebudeme celé dni hovoriť na tému, o ktorej by sa nemali baviť ani hráči. Sú dospelí. Ak by sa stalo niečo v šatni, prijmeme adekvátne rozhodnutia. Nikdy som nepreferoval ani Real, ani Barcu a našťastie som tieto problémy nemal."

zdroj: El Confidencial
foto: El Confidencial

Bartra

11
2016-01-04 11:23:01

ja by som ujovi Broskvovi chcel dat jendu velmi dobru radu a to taku nech na Euro nebere Costu a hrot pokryje dvojicou Morata/Alcacer (Paco) pre neznalych ..

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.