Marc André ter-Stegen je vo veku 23 rokov považovaný za jedného z najtalentovanejších brankárov súčasnosti. Nemec má fantastické reflexy a je výborný v hre nohami. Jednoducho, Barca si lepšieho brankára (aj keď len pre Champions League a Copa del Rey) nemôže priať.

Marc-André ter Stegen sa stal hráčom Barcelony v lete roku 2014, keď do Katalánska prišiel z Borussie Mönchengladbach. Narodil sa 30. apríla 1992 práve v Mönchengladbachu, významnom meste na západe Nemecka. Mladému brankárovi pritom vybudovanie povesti jedného z najtalentovanejších gólmanov súčasnosti vôbec netrvalo dlho.

Jediným predchádzajúcim klubom štvornásobného reprezentanta die Nationalelf je spomínaná Borussia. Po troch rokoch fantastických výkonov v rezerve si postupne vybojoval miesto v prvom tíme Die Fohlen, kde odohral 127 duelov.

Ter Stegen debutoval v Mönchengladbachu 10. apríla 2011 pri jednoznačnom víťazstve, 5-1. Nemecký gólman si vybojoval miesto brankárskej jednotky po veľmi krátkom čase a trénerom sa osvedčil. V prvých šiestich dueloch v Bundeslige, ktoré odchytal, inkasoval len trikrát.

MATS na svoju prvú vážnu skúšku nemusel čakať dlho. Borussia totiž musela čeliť duelom o záchranu, no aj vďaka famóznym výkonom ter Stegena napokon v najvyššej lige ostala. V nasledúcej sezóne bol dokonca menovaný za najlepšieho gólmana celej Bundesligy.

187 centimetrov vysoký ter Stegen bol brankárskou oporou nemeckej reprezentácie vo viacerých mládežíckych kategóriách (U16, U17, U18, U19, aj U21). Okrem iného už odohral aj štyri duely za seniorské mužstvo, keď debutoval v roku 2012. Do výberu Joachima Löwa na MS sveta 2014 sa však nedostal.

Za Barcu oficiálne debutoval 17. septembra 2014 v Lige majstrov, proti Apoelu Nikózia. Duel sa skončil víťazstvom tímu Luisa Enriqueho, pričom Katalánci zvíťazili najtesnejším rozdielom, 1-0. Po Robertovi Enkem sa tak stal vo veku 22 rokov druhým najmladším nemeckým brankárom v drese Blaugranas.

Ter Stegen v Barcelone chytá výlučne v pohároch - či už v Copa del Rey, alebo Champions League. Vo svojej prvej sezóne (2014/15) inkasoval v 16-tich dueloch len 21-krát.

Jednou z hlavných výsad ter Stegena je jeho výška. Je nesmierne silný vo vzduchu a taktiež nesmierne známy pre svoju vynikajúcu hru nohami. MATSA možno považovať za spoľahlivého gólmana, okrem spomínaných atribútov aj pre jeho famózne reflexy.

Aj napriek tomu, že je mladý, je veľkou osobnosťou a má mnoho cenných skúseností. V kabíne je ho počuť a na ihrisku je schopný spraviť si poriadok. Je to presne brankár, ktorého potrebujeme!

Zdroj: fcbarcelona.com
Foto: fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.