Arda Turan patrí k najväčším tureckým osobnostiam súčasnosti. Tento bojovný stredopoliar ide do každého zápasu na viac ako 100%, obdivuhodná je však aj jeho famózna práca s loptou. Arda však nie je sympatický len pre svoje výkony na ihrisku.

Futbalové začiatky Ardu Turana sa viažu ku Galatasarayu, kde strávil hraním v mládežníckych kategóriách päť rokov. Rodák z mesta Fatih v drese Aslanlar na profesionálnej scéne debutoval v sezóne 2004/05. Hneď počas svojej prvej sezóny v tomto mužstve pritom Arda mohol oslavovať zisk tureckého pohára.

Turan však veľmi rýchlo pochopil, že jeho kariéra sa uberá v Galatasarayi zlým smerom, keďže väčšinu zápasov strávil len na lavičke. Rozhodol sa tak odísť na ročné hosťovanie do Vestel Maniaspor, no tento klub sa v najvyššej tureckej lige aj napriek hviezdnym výkonom Ardu nezachránil.

Galatasaray sa však rozhodol povolať ho naspäť do prvého tímu a dať mu viac príležitostí. 178 centimetrov vysoký stredopoliar sa stal pevnou súčasťou tohto tímu, za päť rokov si v Turecku vybojoval povesť jedného z najtalentovanejších hráčov sveta. Okrem iného sa v istanbulskom veľkoklube stal kapitánom.

Počas svojho pôsobenia v Galatasarayi sa Turan prebojoval aj do tureckej reprezentácie. V národnom drese debutoval v roku 2006 a patril ku kľúčovým hráčom Turecka na EURO 2008. Do momentu, kedy prestúpil do Barcelony si pripísal za svoju reprezentáciu 81 štartov. Aktuálne je jej kapitánom.

V lete 2011 prišiel pre hráča nesmierne dôležitý krok, transfer do Európy. O Ardove služby prejavilo najväčší záujem Atlético Madrid, ktorému sa kúpa rodáka z mesta Fatih nesmierne vyplatila.

28-ročný záložník odohral za Colchoneros štyri sezóny a získal s nimi päť cenných trofejí (Európsku ligu, Európsky a Španielsky superpohár, ligu a Copa del Rey). Diego Simeone v ňom našiel oporu v strede poľa, vzhľadom na Ardovu schopnosť hrať fantasticky nielen v ofenzíve, ale aj v obrane.

Ako sme už viackrát spomenuli, turecký reprezentant je mužom mnohých tvárí. Arda je naozaj všestranne talentovaný futbalista, schopný hrať na niekoľkých postoch, od krídelného záložníka, cez defenzívneho stredopoliara, až po krídelného útočníka.

Medzi jeho hlavné devízy patria fyzická sila a psychická odolnosť. Vyhráva hlavičkové súboje, vypomáha celej obrane, pripisuje si asistencie, góly, permantne zamestnáva defenzívu súpera. Je to presne ten typ bojovníka, ktorého potrebovalo Atlético a ktorého potrebuje aj Barca!

Zdroj: forcabarca.sk, fcbarcelona.com
Foto: archív, fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.