Luis Suarez patrí medzi najlepších stredných útočníkov na celom svete. Má fantastickú techniku, je rýchly a dokonale zapadol do tridentu Blaugranas, je jednoducho presne hráčom, ktorého Barca potrebuje.

Luis Albero Suárez Diaz prišiel na Camp Nou v lete 2014 ako držiteľ Zlatej kopačky a jeden z najlepších futbalistov na svete vôbec. Útočník Blaugranas sa narodil v meste Salto v Uruguaji 24. januára 1987 a podpísal s Barcou kontrakt na päť rokov.

Svoju futbalovú kariéru začínal v útlom veku v tíme Club Nacional de Football v Montevideu, v drese tohto tímu napokon nastupoval až do roku 2006. Ako 19-ročný putoval do Holandska, pripojil sa k mužstvu Gronigen. V tomto mužstve hviezdil natoľko, že sa ho rozhodol kúpiť Ajax Amsterdam. Netrvalo dlho a El Pistolero si vybojoval miesto v základnej zostave aj v de Godenzonen. Za veľmi krátky čas sa stal hviezdou celej Eredivise.

V sezóne 2009/10 bol hlavným strojcom postupu Ajaxu do Ligy majstrov. V tej istej sezóne získal individuálne ocenenie pre najlepšieho strelca holandskej ligy. Jeho nesmierny talent nemohol uniknúť ani európskym veľkoklubom, čo nakoniec pramenilo k jeho transferu do Liverpoolu.

Postupom času si na Merseyside vďaka jeho gólom vybojoval miesto v základnej zostave. Udržal si navyše svoj štandard, teda minimálne desať presných zásahov v jednej sezóne (Suarezovi sa to podarilo v každom jednom profesionálnom mužstve, kde hral).

Na Anfielde boli jeho výkony kľúčom k úspechom celého tímu. Liverpoolu sa takmer podarilo získať titul z Premier League po dlhočizných 24-och rokoch, trofej unikla The Reds naozaj len o vlások. V nádhernej uplynulej sezóne navyše strelil 31 gólov a spoločne s Cristianom Ronaldom sa tak stal držiteľom Zlatej kopačky.

Luis Suárez je taktiež hlavnou postavou uruguajského reprezentačného mužstva. V roku 2011 viedol celý tím za ziskom Copa America, spoločne s Diegom Forlánom a Edinsonom Cavanim patril ku kľúčovým postavám svojho tímu na MS 2010 (dostali sa až do semifinále).

Lucho debutoval v drese Blaugranas absolútne štýlovo, v El Clásicu, na pôde Santiago Bernabeu. Zápas sa síce skončil prehrou tímu Luisa Enriqueho, no Suarez výkonom nesklamal, skôr naopak. Po dlhej pauze kvôli sankciám od FIFA podal bojovný výkon okorenený asistenciou.

Len mesiac po svojom debute zaznamenal aj svoj prvý gól v drese FCB. Uruguajský futbalista otváral skóre v dueli Ligy majstrov proti APOELU. Svoj prvý presný zásah na Camp Nou si pripísal proti PSG, Barca zvíťazila pomerom 3-1.

15. februára El Pistolero pamätne skóroval, keď gólmana Levante prekonal nádhernými nožničkami, keď tak dokázal dokonale zužitkovať nie príliš vydarený Adrianov center.

Deväť dní nato sa Luis presadil dvomi gólmi proti City, a Barce sa tak najmä jeho zásluhou podarilo Citizens vyradiť. Neskôr bol kľúčovou postavou aj v Parc de Princes, kde strelil nádherný presný zásah do siete PSG. Suarez počas akcie nachytal celú obranu, no najmä Davida Luiza, ktorému nasadil jasličky.

Čo sa týka La Ligy, 28-ročný útočník hviezdil 2. mája proti Córdobe, pri výhre 8-0 strelil hattrick. Uruguajčan strelil druhý, štvrtý a ôsmy gól Blaugranas. O dva týždne neskôr, 17. mája slávil Suarez s Barcou zisk La Ligy na Vicente Calderón. Paradoxom však je, že El Pistolero do zápasu s Atléticom nezasiahol. Na trávniky sa však vrátil vo finále Copa del Rey, Katalánci aj s jeho pomocou vyhrali s Bilbaom 3-1.

No a samozrejme, 181 centimetrov vysoký odchovanec Nacionalu zažiaril vo finále Ligy majstrov. Za stavu 1-1 v druhom polčase opäť preukázal inštinkt chladnokrvného, šesnástkového zabijaka. Po Messiho akcii a strele stál Suarez na správnom mieste a prekonal z dorážky bezmocného Buffona.

Luisitovi sa v Barce nesmierne darí a to aj napriek tomu, že na začiatku svojho pôsobenia v Blaugranas nemal príliš veľa šťastia. Suarez však dal jasnú odpoveď svojim neprajníkom svojimi fantastickými výkonmi. Stal sa súčasťou najlepšieho útočného trojzáprahu na svete a pri úspechoch tímu zohráva nemalú úlohu.

Uruguajčan je rýchly a nepredvídateľný, dokáže strieľať obomi nohami, pre súpera môže byť nebezpečný z každej situácie. Je tak univerzálny, že dokáže hrať nielen v strede poľa, ale rovnako aj na krídle. Navyše, keď Suarez nestrieľa len góly, často na ne aj asistuje.

Zdroj: forcabarca.sk, fcbarcelona.com
Foto: fcbarcelona.com

quentin

-2
2016-01-17 13:14:14

Čo k tomu dodať? El Pistolero asi nebude celkom výstižné, ale sakramentsky to Luisovi pristane;) Vďaka Bohu, že patrí do naše rodiny FCB! Visca!

quentin

2
2016-01-18 13:58:35

-2? To si robíte srandu? Asi som bol príliš stručný:) OK, narážal som na to, že nie je len špičkový hrotový útočník, ale aj na jeho skvelé asistencie, ktorých má tiež neúrekom, a že nie je sebec. Podľa mňa, najlepší hráč s číslom #9 minimálne za posledné roky, ak nie v histórii klubu a verím, že v budúcnosti sa to potvrdí! Visca!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.