Ivan Rakitič sa k Barcelone pripojil v lete 2014. Záložník sa narodil chorvátskym rodičom vo švajčiarskom Rheinfeldene 10. marca 1988. Hráč disponuje tak chorvátskym, ako aj švajčiarskym pasom.

Svoje detstvo strávil vo Švajčiarsku a po vzore svojho otca či brata začal s futbalom. Prvé skúsenosti naberal v mládežníckych kategóriách Bazileju, za ktorý potom neskôr, 29. septembra 2005, aj debutoval v Pohári UEFA. Do zápasu s Neuchatel Xamax pritom nastúpil iba ako 17-ročný.

Ďalšiu sezónu už hrával pravidelne v základnej zostave bazilejského mužstva. V tom istom ročníku dokázal skórovať až 11-krát a stal sa tak najlepším mladým hráčom švajčiarskej Superleague. Svojmu tímu navyše pomohol k triumfu vo Švajčiarskom pohári.

Vo Superleague sa prezentoval skvelým dojmom a netrvalo tak dlho, kým si ho všimli aj veľké európske celky. V lete 2007 si ho ulovilo nemecké Schalke 04, za ktoré sa hneď vo svojom debute proti Stuttgartu dokázal gólovo presadiť. Za Die Königsblauen odohral celkovo tri a pól sezóny, pričom sa dokázal v celkovo 135 zápasoch zapísať na streleckú listinu 17-krát. Najúspešnejšou sezónou v drese Die Knappen bola preňho sezóna 2009/2010.

V zimnom prestupovom období počas sezóny 2011/2012 Rakitič prestúpil. Do svojich radov ho získala FC Sevilla, za ktorú potom debutoval 6. februára 2011 proti Málage. Netrvalo dlho a Ivan sa stal lídrom andalúzskeho celku a v sezóne 2013/2014 aj kapitánom Rojiblancos. Sevilla pod jeho vedením hneď vyhrala Európsku ligu a Raki sa dočkal ocenenia pre najlepšieho hráča finálového zápasu. V Andalúzii strávil znova 3 a pól sezóny, v 145 zápasoch skóroval rovných 30-krát.

27-ročný futbalista síce v mládežníckych kategóriách obliekal dres Švajčiarska, no na úrovni seniorskej reprezentácie sa rozhodol hrať za Chorvátsko, za ktorú si odkrútil svoj debut 8. septembra 2007 ako 19-ročnný. Hral na európskom i svetovom šampionáte.

Svojho debutu v drese Blaugrana sa dočkal 24. augusta 2014 v ligovom zápase proti Elche, ktorý Barcelona vyhrala 3-0.

Ex-kapitán Seville odohral vo svojej prvej sezóne za Barcu 50 zápasov – 32 v La Lige, 12 v Lige Majstrov a 6 v Copa del Rey, pričom dokázal sieť súperov rozvlniť ôsmymi presnými zásahmi. Svoj zatiaľ určite najdôležitejší gól dal Juventusu vo finále Champions League, kde otváral skóre zápasu.

Chorvátsky záložník patrí k fyzicky dobre vybaveným stredopoliarom, ktorého vidno skoro na každom kúsku ihriska. Je skôr ofenzívnym hráčom, no skvele si dokáže plniť aj svoje defenzívne úlohy, poprípade dokonca zahrať aj na poste defenzívneho záložníka. Skvelé čítanie hry a prehľad z neho robia jedného z najlepších záložníkov Primera División, pričom disponuje aj skvelou prihrávkou a veľmi tvrdou strelou zo stredných vzdialeností.

Ivan sa nestratí ani v pokutovom území súpera, keď si dokáže efektne nabehnúť na center od spoluhráča, prípadne sa zorientovať v neprehľadnej situácii.

K futbalistovi treba dodať, že hovorí viacerými jazykmi a patrí k lídrom na ihrisku. Do Barcelony zapadol skvele, je veľmi súťaživý a poctivý, čo sa tréningovej práce týka.

zdroj: forcabarca.sk, fcbarcelona.com
foto: archív, fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.