Idol mnohých ľudí, najlepší hráč na svete, najlepší hráč uplynulej dekády a s veľkou pravdepodobnosťou aj najlepší futbalista celej histórie tohto športu. Presne tak, nepredstavujeme Vám nikoho iného ako hviezdneho Lea Messiho.

Lionela Andrésa Messiho možno s piatimi Zlatými loptami (2009, 2010, 2011, 2012, 2015) oficiálne nazvať najlepšieho hráča histórie futbalu. Avšak aj napriek toľkým individuálnym oceneniam je pozoruhodne tímový hráč, ktorý uprednostňuje klubové úspechy.

Kariéra tohto argentínskeho útočníka sa začala v roku 1995, v tíme Newell's Old Boys. Súčasťou tohto mužstva bol až do roku 2000, teda do chvíle keď dovŕšil vek 13 rokov. Leo skúsil svoje šťastie v Barcelone, keď sa stal členom mládežníckej kategórie U-14.

Messi urobil v nasledujúcich rokoch obrovský pokrok a veľmi rýchlo sa prebojoval do barcelonského céčka, z ktorého následne putoval až do rezervy Blaugranas.

V sezóne 2003/04, pripomíname, že mal stále len 16 rokov, Leo za Barcu debutoval, nie však na Camp Nou, ale v Porte. Katalánci totiž otvárali nový domovský stánok tohto mužstva, Dragao.

Oficiálny debut rodák z mesta Rosario zaznamenal 16. októbra 2004, pri víťazstve s mestským rivalom, Espanyolom Barcelona na Olympic Stadium pomerom 0-1. Leo dostal od trénera FCB príležitosť najmä z dôvodu obrovského množstva zranených hráčov prvého tímu Blaugranas.

1. mája 2005 si Messi pripísal prvý z následného obrovského množstva rekordov. Leo totiž strelil gól ako najmladší hráč v celej histórii Barcelony. V momente, keď Argentínčan prekonal gólmana Albacete mal len 17 rokov, 10 mesiacov a 7 dní. Pripomeňme však, že Leov rekord sa neskôr podarilo prekonať Bojanovi.

Na Majstrovstvách sveta do 20 rokov v Holandsku prišiel jeho prvý, väčší úspech. Argentínčan nielenže získal so svojou reprezentáciou titul, podarilo sa mu navyše byť najlepším strelcom, aj hráčom celého turnaja. Krátko po tom debutoval v seniorskom tíme Albicelestes v dueli proti Maďarsku.

Najväčší zlom v jeho kariére však nastal v sezóne 2005/06, počnúc jeho geniálnym výkonom v zápase Joan Gamper Trophy proti Juventusu. Počas celého ročníka dostával mnoho príležitostí v základnej zostave a patril ku kľúčovým hráčom El Clásica, či duelu proti Chelsea. Kvôli zraneniu síce nezasiahol do druhej časti sezóny, no nič to nezmenilo na jeho skvelých štatistikách. Leo zasiahol do 17-tich ligových duelov, 6 zápasov odohral v Copa del Rey a 2 v Lige majstrov. Celkovo si na svoje konto pripísal osem gólov.

V nasledujúcom období na sebe Messi tvrdo pracoval a ohromoval svet svojimi nádhernými gólmi, medzi ktoré patril napríklad aj gól proti Getafe (keď predribloval celú polovicu ihriska). V sezóne 2006/07 bol zvolený za druhého najlepšieho futbalistu sveta podľa ankety FIFA World Player. V ankete Zlatá lopta skončil na treťom mieste. Vo vyvíjaní pokračoval aj o sezónu neskôr, keď strelil 16 gólov a pripísal si 10 asistencií v 40-tich dueloch. V roku 2008 Messi skončil v súťaži FIFA World Player opäť na famóznej druhej priečke.

Sezóna 2008/09 však bola absolútne prelomová. Po Ronaldinhovom odchode musel 170 centimetrov vysoký rodák z Rosaria prevzať úlohu lídra, čo sa mu podarilo. Leo sa stal najväčšou hviezdou Blaugranas, v 51 zápasoch strelil 38 gólov. Argentínčan bol taktiež kľúčovou postavou vo finálových zápasoch Copa del Rey a Ligy majstrov, keď sa v oboch dueloch gólovo presadil. No a napokon, v roku 2009 získal aj individuálne ocenenia, spomínané FIFA World Player, aj Zlatú loptu.

Ako sa však mohol Messi ešte výkonnostne posúvať? Stal sa najlepším strelcom sezóny 2009/10 a vyrovnal Ronaldov rekord zo sezóny 1996/97, ktorý si pripísal na svoje konto počas spomínaného ročníka 34 gólov.

Lea to však neodradilo a neuspokojil sa so svojimi úspechmi. Nasledujúca sezóna pre neho bola ešte úspešnejšia, gólovo sa v nej presadil 53-krát. Leo, rovnako ako v Ríme, vo Wembley zohral podstatnú úlohu pri zisku Champions League. Vo finále nádherným gólom prekonal Van der Sara. V roku 2011 navyše získal svoje tretie ocenenie Balon d'Or, čím prekonal legendárneho Cryuffa, Platiniho a van Bastena. O rok neskôr týchto velikánov dokonca prekonal. Na pódium sa dostal aj v nasledujúcich troch ročníkoch Zlatej lopty, čo znamená, že v top trojke bol hneď deväťkrát za sebou.

Sezóna 2011/12 sa niesla v znamení Messiho ďalšieho prekonaného rekordu. Leo sa stal najlepším klubovým strelcom všetkých čias, keď prekonal 232-gólového Césara Rodrigueza. Podarilo sa mu to v zápase s Granadou 20. marca 2012 pri výhre 5-3. 'Lio' zaznamenal hattrick.

Dva týždne predtým bol z Messiho pritom užasnutý celý svet. Podarilo sa mu totiž do siete Bayeru 04 Leverkusen streliť päť gólov, ako prvému hráčovi v histórii Ligy majstrov.

5. mája 2012 prišiel ďalší historický moment. V jednej ligovej sezóne sa podarilo Leovi streliť neuveriteľných 50 gólov. Celý tento pozoruhodný ročník sa skončil jedným z jeho najkrajších gólov, ktoré strelil vôbec vo finále Copa del Rey, v zápase proti Bilbau. Celkovo zaznamenal 73 presných zásahov, získal Európsky a Španielsky superpohár, Copa del Rey, aj MS Klubov. Úspešný rok 2012 ukončil ako inak, rekordom. Odchovanec Newell's Old Boys prekonal Gerda Müllera v počte strelených góloch v jednom kalendárnom roku. Leo ho ukončil s číslom 91.

Vráťme sa však k najbližšej minulosti, k poslednému ročníku, 2014/15. Otec dvoch nádherných detí prezývaný svojimi priateľmi Lio, bol kľúčovou postavou pri zisku treble, keď strelil 56 gólov. Messi sa navyše stal najlepším strelcom histórie La Ligy, proti Seville to bol pre neho presný zásah s poradovým číslom 251.

Aj napriek tomu, že to tak nemusí vyzerať, náš hrdina má na svojom konte aj niekoľko cenných reprezentačných úspechov. Okrem spomínaného šampionátu hráčov do dvadsať rokov, aj zlato z OH v Pekingu, striebro z MS 2014, či striebro z Copa America. Leo je aktuálne kapitánom Albicelestes.

Leo je jedinečný, vynikajúci, geniálny hráč. Je neuveriteľne kreatívny, má úžasné individuálne zručnosti. Neustále znepokojuje súperovu obranu, jeho ľavá noha je geniálna. Jeho post je však univerzálny, dokáže hrať v strede útoku, na pravom krídle, či dokonca v zálohe.

Pre Messiho výška nie je hendikepom. Jeho rýchlosť a technika mu dovoľuje presadiť sa aj cez najlepších a najmohutnejších stopérov na svete. Leo je prekvapivo silný a jeho dribling môže miestami vyzerať, ako keby mal loptu prilepenú na nohe.

Na celom futbalovom svete jednoducho neexistuje nikto ako on. Je špecialistom na štandardné situácie, vie na seba zobrať zodpovednosť, vie podržať psychicky spoluhráčov, vie znervózniť súpera. Je jednoducho najlepší futbalista na celom svete.

Zdroj: forcabarca.sk, fcbarcelona.com
Foto: fcbarcelona.com, archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.