Je hviezdou Barcelony, jeden z najlepších hráčov svojho mužstva, svojej reprezentácie a aj celého sveta. Pritom je však stále nesmierne mladý, všetko má pred sebou a môžeme očakávať, že sa bude stále rapídne zlepšovať. To je Neymar.

Neymar da Silva Santos Júnior podpísal s Barcou zmluvu 3. júna 2013, po dohode katalánskeho klubu so Santosom FC. Vtedy 21 rokov starý mladík sa stal prvou a najvýraznejšou posilou pre sezónu 2013/14.

Narodil sa 5. februára 1992 v meste Mogi das Cruzes v Brazílii, pričom Ney začínal svoju futbalovú kariéru v Santose keď mal len 11 rokov. Za veľmi krátku dobu sa z neho vyprofiloval nesmierne talentovaný hráč, ktorý v roku 2009 v prvom mužstve Peixe debutoval.

Veľmi rýchlo sa stal hviezdou celej ligy, keď získal prestížne ocenenie pre najlepšieho mladého hráča roka. V tom istom roku hviezdil aj v brazílskom pohári, kde Santosu pomohol jedenástimi gólmi.

V roku 2011 pritom paradoxne hral vo finálovom dueli MS klubov proti Barce. Santos, ako úradujúci víťaz Copa Libertadores nestačil na katalánsky veľkoklub, keď mu podľahol absolútne jednoznačným pomerom 0-4. Neymar bol menovaný tretím najlepším hráčom celého turnaja, prvé dve priečky získali Messi a Iniesta.

Úspech pre talentovaného krídelníka prišiel aj na Olympijských hrách v Londýne, v roku 2012. Brazília pasovaná mnohými futbalovými odborníkmi za absolútneho favorita celého turnaja napokon skončila len na druhom mieste, keď vo finále nestačila na Mexiko. Los Tricolores porazili Kanárikov 2-1.

V lete 2013, tesne predtým ako sa stal hráčom Barcelony, Ney získal Pohár konfederácii so svojou reprezentáciou. Bol menovaný za najlepšieho hráča celého turnaja a vo finále, kde sa Brazília stretla so Španielskom sa presadil gólovo. Neymar jednoducho zaujal celý svet.

174 centimetrov vysoký rodák z Mogi das Cruzes oficiálne debutoval v drese Blaugranas v zápase s Levante, do ktorého nastúpil ako striedajúci hráč. Zverenci Tata Martina v prvom kole La Ligy na Camp Nou zničili svojho súpera jednoznačným pomerom, 7-0.

Vo svojej prvej sezóne odohral 41 zápasov a strelil 15 gólov, deväť v La Lige, jeden v Copa del Rey, štyri v Lige majstrov a jeden v Španielskom superpohári. V Champions League pritom debutoval 18. septembra 2013 a už o pár týždňov nato zaznemenal v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži svoj prvý hattrick proti Celticu.

Oveľa lepší však bol pre Neymara nasledujúci ročník. Stal sa druhým najlepším strelcom Barcelony, keď v 50-tich dueloch strelil 43 gólov. Brazílčan bol najlepším strelcom Copa del Rey s 11-timi presnými zásahmi a taktiež spoločne s Messim a Ronaldom získal individuálne ocenenie pre top strelca Ligy majstrov.

Rýchly, šikovný a obratný Neymar je šikovný zvlášť v súbojoch jeden na jeden, no žiari v aj akejkoľvek inej útočnej pozícii. Kedykoľvek je schopný preukazovať to, že je smrteľnou zbaňou pre obrany súpera, Brazílčan má navyše schopnosť trestať akékoľvek chyby defenzívy.

Desiatka brazílskej reprezentácie je taktiež schopná tvrdo pracovať pre tím. Vypomáha defenzíve, jeho famózna technika mu navyše pomáha k dosahovaniu skvelých streleckých štatistík.

Zdroj: forcabarca.sk, fcbarcelona.com
Foto: fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.