Pôvodne alternatíva do stredu poľa, dnes neodmysliteľná súčasť tímu aj na iných pozíciách. Hráč, ktorý si vie urobiť poriadky nielen vo vlastných radoch, ale bez problémov si poradí aj so súperom. Predstavujeme vám Javiera Mascherana.

Javier Mascherano bol ako hráč Barcelony predstavený 30. 8. 2010 po jeho prestupe z Liverpoolu, kde sa prezentoval ako jedna z dôležitých opôr tímu.

El Jefecito (malý šéf – na základe prezývky hráča Leonarda Astrada prezývaného El Jefe) je hráč, ktorý si všade kde hrá, vybuduje rešpekt. Svoj profesionálny debut zaznamenal pod Manuelom Pellegrinim v River Plate. Zaujímavosťou je, že to bolo tesne po jeho medzinárodnej premiére v drese Argentíny v zápase proti Uruguaju.

Po tom ako zaujal v River Plate sa Mascherano presunul do brazílskeho Corinthians, kde vyhral ligový titul. A stalo sa to, že európske tímy spozorneli – jeho služby nakoniec získal Wes Ham United. Londýnsky klub ho vtedy spolu s Carlosom Tévezom kúpil dokopy za 35 miliónov dolárov.

V januári 2007 zmenil pôsobisko opäť, tentoraz prestúpil do Liverpoolu. Na Anfielde sa vyformovalo smrtiace trio v strede poľa – Javier Mascherano, Steven Gerrard a Xabi Alonso. Počas jeho pôsobenia v klube sa za tri a pol roka Liverpool síce dokázal prebojovať do finále Ligy Majstrov, no žiadnu trofej si neodniesol. Mascherano však po trofejach túžil a cítil, že je čas ísť.

30. 8 . 2010 podpísal štvorročný kontrakt s FC Barcelona, kde mal spolu s Tourém a Busquetsom vystužiť stred poľa. Svoj debut za Barcu si odkrútil 11. 9. 2010 v zápase La Ligy proti Hérculesu na Camp Nou, Barca prehrala 0-2. Kvôli mnohým zraneniam, ktoré jeho spoluhráčov neraz trápili sa Argentínčan prepracoval z podpornej úlohy až na nenahraditeľný prvok nielen v strede poľa. Spočiatku mal byť alternatívou za Busquetsa, no s Puyolom, Militom a Abidalom mimo hry sa Mascherano presunul do defenzívy. A aj na tejto pozícii ukázal svoje kvality, veď práve na tomto mieste sa ocitol v víťaznom finále Ligy majstrov vo Wembley.

Sezóna 2011/12 opäť ukázala Mascheranovu prispôsobivosť, keď opäť dokázal plnohodnotne nahradiť chýbajúcich spoluhráčov. Hrajúc najmä stopéra, zohral dôležitú úlohu pri ziskoch všetkých trofejí. Na ihrisku sa ukázal dovedna 52krát a stal sa dôležitým členom základnej jedenástky. Aj v nasledujúcich sezónach zostal prvou voľbou trénera, keď v sezóne 2013/14 odohral 46 zápasov a na svoj stopäťdesiaty nastúpil v derby proti Espanyolu na Camp Nou.

Spolu s Piquém sa stal prvou voľbou stopérskej dvojičky pre trénera Luisa Enriqueho v sezóne 2014/15, mnohokrát sa však presunul viac do stredu ako alternatíva k Busquetsovi. V tejto sezóne odohral aj svoj dvestý zápas za klub.

Mascherano je jediným Argentínčanom, ktorý vyhral na Olympijských hrách dve zlaté – z Atén v roku 2004 a z Pekingu v roku 2008 spolu s Lionelom Messim. Títo dvaja sa takisto spolu objavili na Majstrovstvách sveta v Nemecku (2006), Južnej Afrike (2010) a v Brazílii (2014), kde ich zastavili vo finále až hráči nemeckého tímu.

Javier Mascherano je v strede poľa prirodzenou autoritou. Argentínsky kapitán je prirodzený líder a je výborný v návrate späť a podpore obrany. Pôsobenie v Barcelone začal ako alternatíva k Busquetsovi, no rýchlo sa ukázal ako vhodná osoba v strede obrany pri absencii kľúčových opôr. Nakoniec sa jednou z nich stál aj on sám. Je technicky obdarený a má dobrú strelu z diaľky, ako aj zmysel pre taktiku a disciplínu. Jeho prirodzené povedomie o hre a zmysel pre pozíciu z neho robí kvalitného hráča.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.