ECA - Európska asociácia klubov pracuje nad rôznymi možnosťami implementovania zmien do Ligy Majstrov, ktorá by sa v roku 2018 mohla zmeniť na novú súťaž. Tkz. Superliga by mala vzniknúť bez ohľadu na to, či by získala podporu UEFA alebo nie.

Kalle Rummenige, prezident ECA, pred niekoľkými dňami v Miláne hovoril o možnej Superlige. Táto myšlienka však nová nie je. ECA sa k tejto myšlienke vracia preto, aby sa zvýšili príjmy a zmenil formát súťaže. Veľkým klubom sa nepozdáva súčasný stav, v ktorom je podľa ich názoru priveľa výhod pre stredné mužstvá a federáciu. Ligy Majstrov bola vytvorená, aby pod patronátom televízií zabránila vzniku nezávislej Superligy. Michel Platini preto uzavrel dohodu, že sa do súčasného formátu Ligy Majstrov nebude zasahovať až do roku 2018. To všetko výmenou za 1 miliardu 300 miliónov eur za sezónu.

Rummenige sa snažil zistiť postoje k dvom možnostiam. Buď sa vytvorí Superliga, ktorá je takmer presadená a je jedno či s podporou UEFA alebo nie. Druhou možnosťou je vznik novej Ligy Majstrov bez automatického postupu majstra ktorejkoľvek ligy. Táto Liga Majstrov nebude zvýhodňovať stredné kluby a malé federácie.

Veľké kluby by mali v novej súťaži istú účasť vďaka svojej histórii a výsledkom z posledných rokov. V Španielsku by sa to týkalo jedine Realu, Atlética a Barcelony. Uzavrieť novú súťaž úplne však nie je možné, pretože by sa týmto krokom zbytočne provokoval Brusel. V novej lige tak bude otvorená malá skupina menších tímov. V NFL či NBA je však Liga uzavretá úplne.

Nová Liga Majstrov

Ďalším riešením je modifikácia súčasnej Ligy Majstrov, v ktorej by mali svoje isté miesto mužstvá, ktoré patria do ECA. Spoločne s nimi by v Lige Majstrov súťažili kluby, ktoré by si každoročne svoje mieste vybojovali prostredníctvom kvalifikácie. Na to by mohla slúžiť Európska liga alebo celkom nová súťaž. Cieľom je zamedziť prístup k súťaži malým a stredným klubom, ktoré nechce ani ECA a ani televízne spoločnosti.

Európska superliga

V hre sú však tak obrovské peniaze, že ECA hovorí jasne: pokiaľ UEFA nebude so zmenami súhlasiť, tak sa celá nová súťaž osamostatní. Rešpektovať sa bude jedine kalendár svetových súťaží. Zápasy by sa hrali počas víkendov a to súbežne s ligovými súťažami, kde by hrávali aj veľké kluby.

V súčasnej dobe sa jedná len o interné diskusie ECA. Musí sa totiž prispôsobiť skutočným potrebám každej krajiny, pretože je len ťažko mysliteľné, aby vláda v Španielsku dovolila klubom byť súčasťou takejto revolúcie. ECA sa k celej veci stavia napriek tomu veľmi optimisticky, pretože európske orgány doteraz nekomentovali nový formát basketbalovej Euroligy, kde ekonomické kritéria prevažujú nad tými športovými pokiaľ hovoríme o kvalifikácii klubov.

Súperom je Premier League

Veľké kluby z Nemecka, Talianska a Španielska, ktoré predsedajú ECA, chcú zmeny v súťažiach bez ohľadu na to, či pôjde o Superligu alebo o novú Ligu Majstrov, ktorá zabezpečí vyššie príjmy. Kluby každopádne vedia, že sa nemôžu merať s mnohomiliónovými príjmami v Premier League, ktoré pramenia z televíznych práv a ktoré európskemu trhu kraľujú.

Andrea Agnelli, prezident Juventusu uviedol, že cieľom ECA je vytvorenie súťaže, ktorá by príjmy navýšila na 7 miliárd eur, tak ako v NFL. Aby sa tento cieľ dosiahol, ECA je pripravená na všetko. Európska Superliga? V súčasnej dobe sa zdá byť pravdepodobná nová Liga Majstrov, ktorá vznikne v roku 2018. Či s UEFA alebo bez nej.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: mundodeportivo.es

Radovan

23
2016-01-22 16:27:12

spanielske timy 3 ale "kvalitnych" anglickych by tam bolo po kkt :D

quentin

13
2016-01-22 17:08:06

Máš pravdu! Len preto, že má nejaký klub dlhú históriu a je z Premier League, tak sa všetci poserme, lebo tomuto klubu sa darilo od vzniku 1880 asi 5-10 rokov v rámci 60tych rokov minulého storočia. Pre úplnosť, nemal som na mysli žiaden konkrétny klub. To mi potom nepríde ako Liga Majstrov, ale klub vyvolených, kde sa všetko vopred dohodne:( Keďže ide o veľmi veľké peniaze, úplne stačí zmeniť štýl prerozdeľovania financií. Opravte ma, ale takto mi to podľa článku vychádza.

erdzo

13
2016-01-22 16:59:18

dosť sa mi to nepáči, lebo podľa toho je klubom z bohatou históriou aj Ac Milano, a pozrime sa kde je aktuálne kvalitou vzhľadom na Menchester City, PSG ktorý majú dosť úbohú históriu, a toto je len jeden príklad z viacerých.

tomessi

17
2016-01-22 17:01:00

Hlavny ciel su prachy, reklama, marketing, medialny image, znacky... Takze ak klub s malym financnym zazemim bude hrat kvalitnejsi futbal ako najbohatsi nema sa tu sancu presadit... Prinesie to upadok do futbalu, toto je iba o vplyve a moci, popiera zakladny zmysel sportu... Neviem ci chcem aby Barca v takom debilnom spolku bola, tam strati svoje hodnoty, identitu... Ak pokladame futbal za sport, bez sportovej konkurencie nemoze byt progres.. Hraci sa stanu iba nosidlami na reklamu globalnych spolocnosti, ktore uz davno stratili kontakt s realmym svetom. Je mi z toho sleeping

rudinho

9
2016-01-22 18:16:05

mas uplnu pravdu.pripada mi to ako iluminati v sporte.nie je to dobre a ani spravodlive riesenie.

quentin

6
2016-01-22 19:59:23

Bez výhrad, súhlas. Dal by som Ti +, ale som rád, že s mojim starčekom aspoň viem napísať:)

Suarez_FCB_9

-18
2016-01-22 17:14:32

Ja by som to spravil takto : Vytvorit Superligu , v nej by hrali len tie najlepsie kluby v Europe a prestali by hravat domace pohare a ligy. Bolo by v nej napr 20 timov , odohrala by sa zakladna cast , prvych 8 timov by postupilo do vyradovacej casti ktora by sa hrala na 3 vitazne zapasy , zacalo by sa vo stvrtfinale az po finale. Vtaz finale by sa stalo majstrom Superligy. A teraz ti co by sa v zakladnej casti umiestnili na na poslednych 4 miestach by hrali o zachranu proti najlepsim styrom timom z Europskeho pohára( dnes Europska liga) , tento Europsky pohar by sa hral podla sucasneho formatu len s inymi timami

Suarez_FCB_9

-5
2016-01-22 17:15:52

čo vy na to ?

soyferinho

25
2016-01-22 17:32:39

Podla mna je dobry sucasny system ked aj nejaky mensi tim moze dosiahnut skupinu a zahrat si s velkymi.
Tento system by len prehlboval financnu a kvalitativnu nerovnost medzi klubmi, co iste neprospeje futbalu

quentin

8
2016-01-22 19:57:15

Soyferinho, presne tak. Ako som napísal, postačí zmena prerozdeľovania financií v prospech klubov v súťaži a zvýšia sa aj všetky prémie.

soyferinho

7
2016-01-22 20:57:48

a mozno je to hlupost, ale ja aj ako fanusik klubu ktory zo sucasneho stavu profituje chcem aby boli peniaze v La Lige rozdelene spravodlivejsie, La Liga je uz teraz najlepsia na svete, ale to len pre to ze niektore timy robia zazraky a dokazu vytazit z minima maximum, je udivujuce ze su timy ktore hospodaria zhruba z polovice Messiho alebo Ronaldovho platu, cely rok, pre vsetkych hracov, prestupy, infrastruktura, zapasy, trening, cestovanie...

netfrog

3
2016-01-22 19:21:35

Zo sucasneho systemu nevedia vydolovat viac penazi ? Tento system sa mi paci...+ novy system by demotivoval stredne kluby aj herne aj financne

Federer

1
2016-01-22 19:34:08

Malé, stredné kluby ? Vo svete platí len jedno : ten kto vyhráva. Už 2. miesto je nezaujímavé. Toto platí tak pri Nobelovej cene ako i futbale a všade inde. Skúste prekoptiť peniaze. Ja neviem ako na to. Vy viete ?

Federer

1
2016-01-22 19:34:32

oprava : prekotiť

frkmrk

6
2016-01-22 19:43:13

teraz je futbal este ako tak futbalom,ale potm by mi to uz pripadalo ako hra kde pojde uz len a len o prachy,ak sa mylym , uvedte ma na spravnu mieru prosim

espana

3
2016-01-22 19:44:19

To akože "superkluby" by vystúpili z domácich líg a hrali by európsku superligu - to je najhorší nápad od zavedenia bránkových rozhodcov pre EL a LM.
LM tak ako je, funguje výborne, dosahuje rekordné návštevnosti, sledovanosť, TV príjmy a prečo meniť niečo čo funguje a má tradíciu a prestíž. LM je zaujímavá aj vďaka tým outsiderom (okrem M.Tel Aviv všetky kluby bodovali v skupine, takže neboli tam zbytočný) a stačí sa pozrieť na Arsenal, United, Chelsea ako sa trápili v skupine. Ako by dopadli v konkurencií superklubov? Anglické kluby by nikdy do takejto súťaže nešli + oni berú neskutočné prachy už teraz za TV práva v PL, nehovoriac o tom, že majú podpísané dlhodobé zmluvy s TV spoločnosťami, s ktorých nemôžu vystúpiť.

espana

3
2016-01-22 19:44:42

Takisto treba sa pozrieť aj na druhú stranu mince a čo náklady v takejto súťaži - cestovanie, ubytovanie? A čo zaujímavosť súťaže, LM je aj preto taká zaujímavá, lebo sa tie superkluby proti sebe stretávajú len pár krát do roka, ak by stretávali každý týždeň, tie zápasy by strácali na zaujímavosti. Z pohľadu TV spoločností - aj pre nich je zaujímavé, ak nejaký stredný klub zažiari a vyradí superklub - je okolo toho vždy veľký mediálny humbuk.
Proste superliga aj keby náhodou vznikla, čo je vysoko nepravdepodobné, tak by rýchlo aj zanikla, lebo by to so sebou prinieslo viac negatív ako pozitív!

quentin

4
2016-01-22 20:08:21

Nebudem reagovať na vás všetkých, páni. V podstate ale, keď si prejdem všetky príspevky, tak superliga proklamovaná ako je, je absolútna blbosť! PS: komu sa chce, nech urobí logický výťah z našich príspevkov, lebo viac k toumu niet, čo dodať! Visca el Barca y Culés!

tomessi

1
2016-01-22 22:45:14

Par mudrych hlav sa dalo dokopy a vymyslaju ako este viac podojit futbal

dumbo

1
2016-01-23 00:29:28

Potlacia sa základné princípy športu. Veď ak si kvalitou vybojuje aj malý má mať právo si zahrať aj s veľkým klubom. Veď o to je šport zaujímavejší, že napriek všetkým peniazom sveta ho stále hrajú iba ľudia a môže sa stať hocičo. Nehovoriac o tom,že pre niektorých hráčov v menších kluboch je životný zážitok hrať proti barcelone alebo realu. A tie zápasy veľkých tímov proti sebe sú preto vzácne lebo sa konajú iba pár krát do roka a v dôležitých prípadoch. Keby hrali furt niekde spolu v nejakej lige tak to zovšednie.

Dedmoroz

0
2016-01-23 09:15:42

Podla mna sa celkovo sport skazil,akonahle zacali do neho tiect peniaze..Ved sport ma byt o niecom uplne inom a nie kto kolko komu dal,ma dat....to patri inde..uplne zle,tym padom je sport ako taky nepochopeny..

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.