Poučenie na začiatok: Riegel = systém „Riegel“ (v preklade „zámok s petlicou“) bol objavený Rakúšanom menom Karl Rappan. Trénoval Servette Genf, Grasshopper Club Zürich a Švajčiarske národné mužstvo.

V porovnaní so systémom 2-3-5, tzv. Škótska brázda (rigol, žľab) sa stiahli obaja polo-útočníci do zálohy a obe krídla ku krajným obrancom. Obaja pôvodní krajní obrancovia hrali centrálne za sebou (!!!), čím vznikol tzv. libero, voľný hráč – zametač za obrannou líniou. Centrálny záložník sa stiahol dozadu, aby ešte zabezpečil všetkých už menovaných obrancov. Totálny zámok! Centrálny hráč a hráč za obranou sa zasúvali spoločne do strany ako keď v zámku zasúvate „petlicu“. Z dôvodu slabého obsadenia zálohy (všetci sú stiahnutí) a v hre proti mužstvám ktoré hrali systém WM, boli stiahnutí späť i zostávajúci hráči a útoky sa pokúšali organizovať len kontrami.

FC Barcelona oslavovala veľké víťazstvo 6:0 proti Athletic Bilbao. I keď je jasné, že penalta spolu s vylúčením ovplyvnili zápas (penalta zaslúžená – vylúčenie je podľa pravidiel...), spôsob ako sa Kataláncom darilo prekonávať hlboko stojacich Baskov je obdivuhodný. V mnohých zápasoch s tým mali problémy (v minulosti). Hodíme očkom na 3. gól, ktorý by mala povinne obsahovať každá učebnica moderného futbalu.

FC Barcelona cirkulovala loptu vo vlastných radoch a čakala na dieru v obrane súpera. Šanca začala, keď Neymar, ktorého tu vidíme na ľavom spodnom okraji, rozoznal voľný priestor a okamžite doň šprintoval.

Busquets zahráva pas na Neymara

Čo nasleduje – je svetová kvalita! Neymar nahráva Suárezovi, nezastaví sa – pokračuje ďalej a obieha protihráča, čím je opäť voľný.

Suárez pozná nábehy spoluhráča, len mu naťukáva loptu do behu a šprintuje do voľného priestoru.

Neymar zahráva smrtiaci pas na spoluhráča…

….ktorý zasúva loptu popri brankárovi do brány.

Tento gól na 3:0 je preto povšimnutiahodný, keďže ukazuje ako je možné obohrať hlbokú obranu, no i preto, že demonštruje svetovú triedu barcelonských hráčov a ich zohratosť. V tom momente, v ktorom Sergio dostáva v strede loptu, začína rozhodujúca kombinácia. Suárez a Neymar zahrajú potom za 3 (!!!) sekundy tri pasy a potrebujú každý len 1 dotyk. Úžasné je ako Suárez ihneď anticipuje nábeh Neymara, ktorý má ihneď potom prehľad a techniku na t, aby zahral rozhodujúci pas do diery v obrane.

Tu je video: https://cdn.streamable.com/video/mp4-mobile/wmq6.mp4

Že sa s tým FC Barcelona neuspokojila, vieme. Učebnicový gól však zostane v pamäti.

zdroj: www.abseits.at / Stefan Karger
úprava, doplnenie, výber, preklad:
Peter

Domink

22
2016-01-27 20:59:08

Pekný članok!

RikkoGrj

16
2016-01-27 21:17:12

Milujem takéto technické rozbory! Kiežby bolo takýchto článkov viac.

Johny10

1
2016-01-27 21:21:30

Prosim vas chcem sa spytat ci nebudete publikovat videa ""inside" kedy tu parkrat byvali...neskutocne sa mi pacia...neni s tym ani robota na preklad len sem pridate to video...
Dakujem za odpoved :)

dardel

4
2016-01-27 21:28:35

Myslite videa z dielne Canal+ El dia despues (the day after?)

Johny10

0
2016-01-27 23:27:51

Myslim taketo https://www.youtube.com/... by som stale pozeral :)

VoJTa-Alexis9

4
2016-01-27 23:49:09

Bohužel, oficiální stránky, respektive kanál na YT, přestaly vydávat tato videa. Poslední takového typu je z El Clásica na Bernabeu, což je také jediné z této sezóny. Pokud by se ale opět taková videa objevila, tak je určitě přidáme i zde.

Johny10

2
2016-01-28 00:35:03

Vojto dakujem velice pekne! :)

Raketa

1
2016-01-28 10:10:31

http://fans.fcbarcelona.com/... všetky tie videá môžte nájsť po prihlásení tuto PS registrácia je zadarmo

cruyff

2
2016-01-28 10:33:10

je to prese ako s tiky-taka, to sa natrénovať nedá, na to musia byť hráči vybavený takouto hernou disciplínou, ako sa to hlavne ukázalo v druhom polčase. Je na škodu, že takýto kolísavý výkon sa už opakuje a je to náročne na psychiku, ktorá má veľký vplyv na samotnú hru. Tak, ako povedal Macho, ,,len veľké mužstva dokážu, aj napriek zlému výkonu vyhrať,, visca..

quentin

2
2016-01-28 12:06:49

VojTa, skvelý článok, teda rozbor a výborne napísaný a zdokumentovaný! Moja polovička sleduje FCB spolu so mnou a aj jej bolo jasné, čo a ako. Ešte raz, skvelá práca, ktorú tu s kolegami odvádzate! Ďakujem! Súhlasím s culés, že by ich mohlo byť viac. Visca el Barca y Culés!:)

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.