Gerard Piqué patrí k strateným synom Barcy, k navrátilcom a pomaly už aj legendám FC Barcelona. Do klubu, v ktorom vyrastal, sa vrátil v lete 2008. Vysoký a technicky dobre vyspelý stopér strávil okrem Katalánska aj tri sezóny v Manchestri United a jednu v Reale Zaragoza.

Gerard sa narodil 2. februára 1987 a prakticky od narodenia je členom FC Barcelona. Už od útleho veku patril do mládežníckych kategórií La Masie, s ktorou vyrastal a futbalovo rástol. Svoju profesionálnu futbalovú kariéru začal v štruktúrach akadémie, konkrétne v Alevíne B.

Gerard si potom prešiel prakticky všetkými kategóriami, od Alevínu A až po Cadete B, kde bol jeho trénerom Tito Vilanova. Skvelý stopér už v tej dobe vynikal v obrannej činnosti, no nesmierne platný pre trénera bol aj pri útočných štandardných situáciách, strieľal dokonca pomerne veľa gólov.

V sezóne 2003/2004 sa však Katalánec rozhodol, že svoju kariéru obohatí aj zahraničnou skúsenosťou. Odišiel do Manchestru, kde 26. októrbra v zápase Carling Cupu proti Crewe Alexandra debutoval. V sezóne 2006/2007 potom hosťoval v Reale Zaragoza, aby sa následne po ďalšom roku v United do Katalánska vrátil.

V Reale Zaragoza častokrát plnil aj úlohu defenzívneho záložníka. Odohral vtedy 22 ligový zápasov, z toho v základe nastúpil 18-krát a do štatistík sa zapísal dvoma presnými zásahmi. V tej dobre hral aj s Gabrielom Militom, s ktorým sa potom v drese Barcy opäť stretol.

Sezóna 2007/2008 bola pre Piquého v Anglicku veľmi úspešná, keď sa tím pod vedením Alexa Fergusona tešil z double. Gerard svojmu tímu k víťazstvu v Lige Majstrov pomohol dvoma presnými zásahmi v skupinovej fáze.

Piqué si v Premier League spravil meno a vyslúžil si transfer, ktorý preňho znamenal návrat domov. Urastený obranca veľmi rýchlo preukázal svoje kvalitu a stal sa jasnou stopérskou voľbou. V úvodnom ročníku po jeho návrate do Katalánska nastúpil celkovo v 45 zápasoch a skóroval trikrát. O Piquém bolo vždy známe, že ak môže, tak rád podporí aj útok. Pamätný je najmä jeho gól, ktorý dal v legendárnom zápase, keď Barca porazila Real Madrid 6-2.

V jeho druhej sezóne sa o ňom už hovorilo ako o jednom z najlepších stopérov na planéte. S Carlesom Puyolom vytvorili veľmi dobrú stopérsku dvojicu, čím značne napomohli Barcelone k zisku ďalšieho ligového titulu.

V tretej sezóne bol Piqué vôbec najvyťaženejším obrancom Blaugranas, kvôli veľkému počtu zranení, ktoré trápili najmä Puyola a Milita. S chorobu vtedy už bojoval aj Abidal. V sezóne 2010/2011 odohral Gerard celkovo 51 stretnutí a okrem iného čelil aj svojmu bývalému zamestnávateľovi vo finále Ligy Majstrov. Barca vtedy United porazila.

Štart s poradovým číslo 100 prišiel pre Piquého 22. septembra 2010, keď po polčase striedal zraneného Puyola.

Jeho štvrtá sezóna bola poznačená zranením, no i tak bol členom víťazného tímu, ktorý triumfoval v Španielskom superpohári, MS klubov či Copa del Rey, no prišiel o Európsky superpohár, o ktorý Barca bojovala s Portom.

Piata sezóna bola pre Piquého zlomová, stal sa totiž voľbou číslo jedna na stopérsku pozíciu. V Sezóne 2012/2013 Barca vyhrala ligu so 100 bodmi.

V tej sezóne si zahral dokopy 39-krát, skóroval v štyroch prípadoch, no bohužiaľ musel kvôli zraneniu vynechať veľmi dôležitý finálový zápas Copa del Rey proti Madridu.

Piqué sa stal tak isto veľmi dôležitou osobou v dejinách Barcelony, keď dokázal dať jej tisíci medzinárodný gól v zápase proti Celticu. V januárovom zápase proti Elche dosiahol métu 150 štartov v prvom tíme a taktiež oznámil predlženie zmluvy s tímom až do roku 2019.

V ročníku 2014/2015 odohral 43 zápasov a s tímom dopochodoval až k historickému treble. Bola to jeho gólovo najúspešnejšia sezóna, keď ich dal dokopy 5.

Piqué má za sebou aj množstvo skúseností s národným tímom. Hral na MS do 20 rokov v Kanade, na Eure do 19 rokov v Poľsku, ktoré so Španielmi aj vyhral a v roku 2004 skončil druhý na Eure do 17 rokov vo Francúzsku. V A-tíme reprezentácie debutoval piatok 11., roku 2009 proti Anglicku. Prvý oficiálny štart si však pripísal na Pohári konfederácií v Južnej Afrike v roku 2009.

Za Barcu debutoval 13. augusta 2008 v zápase proti Wisle Krakow. V tomto zápase Barca jednoznačne triumfovala rozdielom štyroch gólov, keď zápas skončil 4-0.

Katalánsky stopér je mužom mnohých schopností. Je veľmi dobre fyzicky vybavený, vysoký 193cm, no zároveň má veľmi vysokú technickú vyspelosť. Platným hráčom je vo vzduchu a to pre oboma brankármi na ihrisku. Okrem stopéra je Piqué schopný zahrať aj na pozícii defenzívneho zametača, predstopéra, či defenzívneho záložníka. Svoju flexibilitu preukázal najmä počas pôsobenia v Reale Zaragoza.



zdroj: fcbarcelona.com , forcabarca.sk
foto: archív, fcbarcelona.com

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.