Rodák zo Sabadellu patrí už niekoľko rokov k základným stavebným pilierom zálohy Barcelony a zároveň aj k najnedocenenejším hráčom, ktorý sa pohybuje po európskych trávnikoch. K La Masii sa pripojil v lete 2005 z tímu Jabac. S Juvenilom A vyhral tri najdôležitejšie trofeje, navyše to bolo po boku Bojana, Giovaniho, Jeffrena či Marca Crosasa.

V sezóne 2006/2007 pokračoval Sergi v Juvenile A, kde patril už k najdôležitejším hráčom tímu. Pod vedením Alexa Garciu odohral Busi aj svoju tretiu sezónu v Barcelone, kde ako záložník dal v 26 zápasoch 7 gólov.

Nasledujúcu sezónu už prešiel Busquets pod Pepove krídla do Barcy B. Svoj debut tam zažil až v 12. zápas sezóny, no hneď v jeho prvom štarte viacerých nadchol, o čom svedčí i to, že sme ho v zostave mohli vidieť ešte 23-krát tú sezónu. Skóroval dvakrát a výrazne prispel k tomu, aby Barcelona B postúpila do Division 2B.

K prvému tímu si pričuchol v sezónach 2007/2008 a 2008/2009, keď nastúpil v zápasoch Copa Catalunya. Ligové debutu sa dočkal 13. septembra 2008. Zaujímavé je, že odohral 90 minút, keď hneď na začiatku striedal. Tá istá sezóna bola preňho nesmierne úspešná a zažil v nej obrovský skok. Z treťoligistu až k európskemu šampiónovi!

V sezóne 2009/2010 sa naňho svet už pozeral ako na jedného z najtalentovanejších záložníkov na svete vôbec. A to mal v tíme obrovskú konkurenciu v osobe Yayu Tourého. No tak či tak, v lige odohral 33 zápasov, 10 v Lige Majstrov a 4 v Copa del Rey. V sezóne 2010/2011 potom skonsolidoval svoju pozíciu v záložnej rade ako víťaz Španielskeho superpohára, ligy a Ligy Majstrov.

Sergio futbalovo neuveriteľne rástol. V ďalšej sezóne s tímom dosiahol opäť veľmi pekné chvíle, keď triumfoval v Španielskom aj Európskom superpohári, MS klubov i Copa del Rey. V 52 zápasoch dal 2 góly a bez neho sme si základnú zostavu Barcelony pomaly nevedeli predstaviť.

V ročníku 2013/2014 Busi vyrovnal svoj osobný rekord, keď dal 3 góly vo všetkých súťažiach a stal sa neoddeliteľnou súčasťou základnej jedenástky Blaugranas. V tej sezóne nastúpil celkovo 48-krát.

V ďalšej už prekročil métu 300 zápasov za Barcu stal sa len piatym hráčom z momentálne aktívnych futbalistov, ktorému sa to podarilo. Pripojil sa tak k legendárnej štvorici Xavi, Iniesta, Messi a Alves. Ten rok odohral Sergio 44 zápasov, dal jeden gól, ten však o to dôležitejší – v poslednej minúte zápasu proti Valencii na štadióne Mestalla.

Jeho výborná forma, no skôr celkové kvality si všimol aj reprezentačný kouč repre Španielska. Svoj prvý zápas odohral 1. apríla 2009 proti Turkom. Cestoval s tímom aj na Pohár konfederácií v roku 2009, ktorý sa konal v Južnej Afrike.

Vicente del Bosque si Busquetsa vybral do základnej zostavy tímu, ktorý vybojoval vôbec prvé víťazstvo na MS pre Španielsko v Afrike a samozrejme nechýbal ani pri výhre Majstrovstiev Európy, či pri nie najúspešnejších Majstrovstvách sveta v Brazílii.

Zaujímavosťou je, že je Sergio Busquets synom Carlesa Busquets, teda bývalého brankára FC Barcelona z 90. rokov minulého storočia.

Sergio Busquets patrí k najkompletnejším záložníkom na svete. Jeho inteligencia a um sú na ihrisku pre Barcu pomaly už nenahraditeľné. Rodák zo Sabadellu je pozičný majster, výborne odoberá lopty, skvelé číta hru a zakladá akcie. Busquetsova prítomnosť pridáva tímu na istote, plní si stopercentne tak svoje defenzívne, ako aj ofenzívne úlohy.

Je to veľmi flexibilný hráč, ktorý je schopný sa dostať aj do gólových príležitostí. Jeho výška skoro 190 cm je pre Barcu veľkou výhodou, práve i vďaka tomuto parametru môže hrávať aj na pozícii stopéra.

zdroj: fcbarcelona.com , forcabarca.sk
foto: fcbarcelona.com , archív

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.