Duel Arsenal – Barcelona pripomína „deň svišťov“: Arsenal hrá zakaždým dobre a nakoniec vyhrajú vždy Katalánci. Tentokrát to dokonca vyzeralo pre Arsenal viac ako len dobre.

Arsenal odťahoval hru do strany

Základné formácie

Wenger hovoril pred zápasom o tom, že príprava na zápas s Hullom je ťažšia ako na Barcelonu. Človek vie – hovoril Wenger – ako bude hrať Barcelona. Príprava ako taká tým nie je zložitá, len stupeň realizácie myšlienky... Samozrejme, že je to riskantná výpoveď. Každá vyššia porážka pri jasných taktických nedostatkoch by spôsobila, že to bude Wengerovi „otrepané o hlavu“.

Tentokrát však ukázal Wenger taktickú šikovnosť. In puncto prispôsobenia sa na súpera robil Arsenal minimálne zo začiatku všetko správne.

V zásade to bolo postavenie 4-4-1-1/4-4-2. Giroud a Özil sa starali spoločne o Busquetsa; buďto bránili priestor jeho prihrávkam (i na neho), alebo ho osobne bránili, sčasti sa pokúšal k lopte najbližší zabrániť pasom a ten druhý sa dostal do pozície tesne k Busquetsovi, aby pri následnej situácii bol pri ňom v najbližšej možnej vzdialenosti. To dovoľovalo mať Busquetsa čiastočne pod kontrolou – najmä v 1. polčase – bez toho, aby sa museli rozlúčiť s pressingom v prvej línii.

4-4-1-1/4-4-2 bolo okrem toho akoby asymetrické a posunuté 4-3-3 alebo aj 4-1-4-1. K postaveniu 4-3-3 došlo, ak sa vľavo hrajúci Alexis Sanchez vysunul vpred. Pokúšal sa mať neustále Alvesa v „krycom tieni“ a vytvárať tlak na pravého stredného obrancu. Spolu s už citovanou dvojicou na Busquetsovi, osobkou Coquelina na Rakitiča a Monreala na Messiho, plus prirodzenou rýchlosťou Alexisa to aj skutočne fungovalo. Özilova vyššia pozícia na Busquetsovi pomohla k širšiemu postaveniu Girouda, ktorý zas takto mohol sledovať ľavého stredného obrancu Mascherana a prípadne sa tiež mohol rýchlo vysúvať vpred.

Občasne sa sťahoval Arsenal do pozície 4-1-4-1 – teda späť, pričom Giroud sa prisúval k Busquetsovi a Özil s Ramseym hral pred Coquelinom.

Tento pressing fungoval celkom dobre. Arsenal tlačil Barcelonu na ľavú stranu, kde potom agresívne pressoval najmä Ramsey a spol. Aj na pravej strane za pomoci Koscielnyho, Ramseyho a už spomínaných osobiek vyvinul Arsenal dostatočný tlak. V oboch prípadoch mala Barcelona problém na ľavej strane.

Nesprávna opcia presunov doľava

Barcelonský voľný hráč bol v týchto situáciách Jordi Alba. Ak sa Arsenal stiahol na pravej strane, zostával k lopte najvzdialenejší hráč Arsenalu pri Neymarovi. Bellerin je na toto ako stvorený. Ak sa sprava presunula hra na Albu, mohol sa tento síce vysunúť, no chýbalo mu napojenie. Potrební spoluhráči boli odrezaní tým, že Arsenal striehol na pasy, navyše hlbšie hrajúci Oxlade-Chamberlain sa ako pravé krídlo šikovne pohyboval medzi osobkou na Iniestu a nábehmi Albu, v čom ho podporoval veľmi dobre aj Ramsey.

Arsenal v pressingu

Iniesta sa takto nedostal dlhú dobu do hry, podobne i Neymar, Alba nemohol využiť svoju rýchlosť na prierazy obrany Arsenalu. Aj jeho schopnosti krátkych prihrávok neexistovali a v bode kreativita s loptou na nohe má svoje problémy. Ak Barca vystavala útok na ľavej strane, mal Alba problémy napojenia na Neymara, čo nebolo len schopnosťami Arsenalu, ale aj generálne spôsobom akým Barca (vtedy) riadila výstavbu svojich útokov.

Čiže riešenie: fókus na priechodnosť na pravej strane, ako sa stávalo často v minulej a i tejto sezóne. No na prekvapenie: Messi, Suarez a Co. taktiež nenachádzali riešenie.

Slabé zaberanie pozícii v priestore „desiatky“ a na pravej strane

Inak vynikajúci pozičný „balans“ medzi Messim, Rakitičom a Suarezom sa dostával tentokrát do problémov. Za normálnych okolností má Alves voľné priestory v hĺbke, odkiaľ dokáže rozohrávať a vystavať akcie. Vpredu hľadá Messi voľné priestory, ktoré mu otvárajú Rakitič a Suarez a súčasne ho zabezpečujú. Ak toto nefunguje, aguje Messi veľmi široko, aby dostal príležitosť na súboje 1 – proti – 1, alebo aby sme to správne formulovali Messi – proti – X.

Prekvapujúca intenzita Arsenalu v tejto zóne to však zamedzila. Osobka na Messiho sa postarala o problémy udržať loptu tak, aby boli možné driblingy v smere na bránku. Často bol Messi vytláčaný dozadu alebo do strany, prečo musel hrať pasy preč od brány. Rakitičovi sa zápas jednoducho nevydaril, takže Arsenal ho viac ako iných ponechával voľným, čo tento nedokázal využiť. Alves sa čiastočne pohyboval v priestore prehustenom hráčmi Özil, Ramsey, Coquelin a Alexis, kde mal málo miesta na svoje akcie. Buďto na neho agresívne nabiehal Sanchez alebo nemohol vôbec rozohrať svoje typické akcie obrátený čelom k bráne súpera so smermi do stredu ihriska kde začína cirkuláciu lopty. Takéto akcie boli výnimkou.

Dokonca ani rozostupy medzi hráčmi Barcy neboli optimálne. Čistota pozičnej hry nebola na úrovni a Arsenal z toho profitoval. K tomu bol často neobsadený priestor „desiatky“. Ani Iniesta, ani Raktič sa adekvátne nevysúvali vpred, zatiaľ čo Neymar alebo Messi (ak boli v týchto priestoroch) nemali žiadne napojenie. Takto sa darilo Arsenalu stlmiť ofenzívne nebezpečenstvo Barcy a po niekoľkých stratách lopty dokonca vyskúšať nebezpečné kontry..

Arsenal a jeho speed

Rýchlosť je dôležitá. Nielen štrukturálna rýchlosť, ale i individuálne tempo (anticipácia), rýchlosť konania a rýchlosť na prvých krokoch po nástupe do šprintu. Proti lopte z toho Arsenal viackrát profitoval, čo sa ukázalo veľmi dôležité po zisku lopty.

Niekoľko krát dokázali veľmi rýchle krídla dostávať dlhé lopty do behu, čo napr. pomohlo Arsenalu k dobrým šanciam na začiatku a čo bolo i konštantným faktorom počas zápasu. Ďalšími rýchlymi hráčmi boli Walcott a Welbeck, ktorí prišli neskôr a ukázali, že pomocou takejto rýchlosti a jednoduchými nákopmi po zisku lopty existujú šance proti Barcelone. Toto by mohlo byť krédo Arsenalu do odvety...

Barcelona predsa len víťazná

…keby Barcelona nedokázala zvýšiť svoje tempo po ziskoch lopty. Neustále prichádzajúce a existujúce riskovanie Neymara a Suareza ako i občasné u Messiho a neuveriteľná spolupráca týchto troch, kvalita na lopte, spolupráca v hre bez lopty – to všetko umocnené u týchto troch neuveriteľnou schopnosťou prepnúť z obrany do útoku – no a výsledok je tu. Tentokrát sa to stalo po zisku lopty vo vysokej zóne, keď Neymar okamžite prepol dopredu a v priestore za sebou mal nabiehajúceho Messiho, ktorý chladnokrvne zakončil. Týmto gólom bolo prakticky „dohrané“. Barcelona dominovala a dosiahla ešte druhý gól.

Facit – zhrnutie

Arsenal bol dobrý. Aby som citoval kolegu Martina Rafelta: prekvapujúco dobrý. Wengerovi napadla tentoraz silná taktika, ktorá zo začiatku veľmi dobre fungovala. Barcelona však dokázala stopnúť Arsenal v kritickej fáze osobou Ter Stegena, predtým ako začala byť stabilnejšou a rozhodla jedným kvalitným protiútokom.

zdroj: www.spielverlagerung.de/artikel od RM
výber, úprava, preklad:
Peter

MartinPogadl

32
2016-02-26 15:55:00

Skvelá analýza. Mohla by byť častejšie pridávaná :)

Federer

12
2016-02-26 16:29:06

Vysvetlivka : "deň svišťov" - ako keď my hovoríme : "na svätého Dindy, čo nebude nikdy"

enrique

6
2016-02-26 17:45:34

Viem, že je to od témy, ale v nedeľu si Barcelonu môžme pozrieť aj na Dajto. Žeby tam konečne pochopili, kto hrá najlepší futbal?

patooo

4
2016-02-26 18:55:58

myslím že digi má právo prvotného výberu :) dajto si vyberá až ako druhé

Hobo

0
2016-02-26 19:32:32

Máš pravdu, majú prvotný výber na 4 zápasy. Ale v nedeľu barcu dáva dajto

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.