Barcelona pokračuje a mašíruje nezadržateľne – tentokrát bol na rade Eibar. K tomuto zápasu nie je treba mnoho dodať i keď sa Eibar postavil slávnemu súperovi čelom.

Eibar sa pokúšal pressovať v rozostavení 4-2-3-1, no jeho mechanizmy boli pomerne nečisté. Najvyššie postavený krídelník s najbližšou pozíciou voči lopte sa vysúval a „desiatka“ hrala často ako druhá špica útoku. Z rozostavenia 4-4-2 pri práci proti lopte sa tým stávalo často až 4-3-3, v ktorom zvyšní stredoví hráči sa prisúvali k citovanej dvojici. K lopte najbližšia „šestka“ sa vysúvala na Busquetsa, čo však bolo problematické. Na jednej strane boli Busquetsova rezistencia voči pressingu a jeho pohyby tak vynikajúce, že vlastne sám rozobral súperove pokusy o pressing. Jednoduché pasy do voľných priestorov, Busquetsove pohyby, ktorými sa uvoľňoval alebo jeho driblingy vystavili hráčov Eibaru – do slova a do písmena – nábehom „do prázdna“. Párkrát však mal dokonca i Busquets menšie problémy ak sa naňho s veľkým fókusom „vrhlo“ viacero súperov.

Rakitič (dolu vpravo) nachádza otvorený priestor voči vysokému pressingu Eibaru

K Busquetsovým pasom (po tom ako sa zbavil pressingu) sa pridávali akcie „osmičiek“ Barcelony. Uvoľňovali sa podobne ako i krajní obrancovia, aby sa ponúkali Busquetsovi k nahrávkam, čím sa Turan, Raktič a samozrejme i Messi dostávali k loptám uprostred vysunutých a tým i otvorených formácií Eibaru. Messi sa dostal niekoľkokrát k zahrávaniu svojich neuveriteľne nebezpečných diagonálnych prihrávok a generálne k driblingom v pravom polo-priestore, čím otváral obranu súpera pre Munira a Suareza.

Pressing Eibaru – no pasívny

Najväčším problémom Eibaru v inak zaujímavo zvolenom spôsobe pressingu bola však slabá kompaktnosť medzi prvou a zvyšnými líniami. Obranná línia sa síce zúčastňovala na pressingu, zostávala však stáť niekoľko metrov za poliacou čiarou a nevysúvala sa vyššie. Stredový a útočný rad ale pressoval až na šestnástke Barcelony. Vznikala veľká medzera. Vyzeralo to tak, že Barcelona na toto vedome pristúpila, dokonca strední obrancovia začali rozohrávať akcie až z vlastnej bránkovej čiary, čím v strede vznikali neuveriteľne veľké voľné priestory. Niekoľko driblingov a nábehov Alvesa a Albu potom ľahko skompletizovali štruktúru výstavby hry Barcelony.

Alvesov dribling a problémy kompaktnosti Eibaru

Eibar nehral v žiadnom prípade zle: čiastočne využil nepresné pasy Barcelony a jej veľmi „voľný“ spôsob hry bez lopty na niekoľko kvalitných šancí. No po Messiho góle na 2:0 bolo „po zápase“ – bolo vymaľované...

zdroj: www.spielverlagerung.de / artikel od RM
výber, preklad:
Peter

Spirit11211

6
2016-03-11 19:24:29

Fakt vás cením, že zvládate robiť aj takéto analýzy.

okbor

1
2016-03-11 20:22:35

Pod článkom je uvedené také, že "zdroj".:)

505speedy505

5
2016-03-11 20:54:15

niekto to musí aj preložiť. to nepreberajú od zdroja spôsobom ctrl+c ctrl+v :)

quentin

2
2016-03-11 20:24:47

Páni, ako napísal Spirit, super ako to zvládate:) Navyše aj skutočne zrozumiteľne! Visca!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.