Všetko sa raz skončí. Guardiolova misia v Bayerne nebola jednoduchá. Prevziať mužstvo na vrchole po jednom z najlepších trénerov všetkých čias, vysporiadať sa počas svojho trénerského obdobia s obrovským množstvom zranení, no aj tak si udržať permanentne len tú najvyššiu úroveň, to je Pep. Jeho bavorské dobrodružstvo je však už na konci.

Nenávidený, milovaný, no nespochybniteľne jeden z najlepších. Mnohí ľudia nevedia doceniť jeho prínos pre svetový futbal, vidia v ňom len obyčajného kouča, ktorý trénoval len najlepšie kluby sveta. Pravdou však ostáva, že za Guardiolom stoja tituly.

Pepa spočiatku mnoho fanúšikov Bayernu nemalo v obľube. Vyčítali mu, že mníchovský celok pretvoril na novú Barcelonu, vadilo im, že základ svojej hry postavil na Španieloch. Nevideli v ňom podobnú autoritu, ako v Juppovi Heynckesovi. Postupne si však začali uvedomovať, že Guardiola to myslí s klubom vážne.

Dnes smútia. Z ich klubu totiž odchádza futbalový fanatik, človek, ktorý venuje príprave na každý jeden zápas desiatky hodín. Každý tím, ktorý čelí jeho celku má detailne preštudovaný, analyzuje si jeho posledných šesť zápasov. Celkovo zo 108-ich bundesligových duelov vyhral neuveriteľných 82-krát.

Pep s trofejou Bundesligy

Pep sa s klubom rozlúčil presne tak, ako si zaslúžil. Výhrou v pohári, skompletizovaním nesmierne cenného double, obrovskou oslavou, ktorá sa niesla najmä v duchu rozlúčky s ním. Bayernu sa napokon podarilo poraziť nepríjemnú Borussiu Dortmund až po pokutových kopoch.

Pep sa pri rozlúčke nevyhol slzám

"Boli to skvelé roky, nikdy na ne nezabudnem. Veľa som sa toho naučil. Odchádzam ako iný človek, tréner. Odchádzam ako lepší človek. Veľmi ma však mrzí, že som nevyhral Champions League, za čo sa mojim hráčom skutočne ospravedlňujem," vravel samotný tréner.

Poďme sa však na tri Guardiolove roky v Mníchove pozrieť bližšie. Celkovo sa mu v Nemecku podarilo získať sedem trofejí, medzi ktorými sú aj tri z Bundesligy, ktorú pod jeho vedením Bayern zakaždým s maximálnym prehľadom ovládol. Katalánskemu rodákovi sa s FCB podarilo skompletizovať dvakrát double (2013/14, 2015/16).

Guardiola získal v troch sezónach tri nemecké tituly

Veľmi blízko k tomuto počinu mal aktuálny nemecký majster aj v predchádzajúcej sezóne, v semifinále však vypadol s Borussiou po pokutových kopoch, keď ani jeden zo štvorice hráčov Lahm, Alonso, Götze a Neuer, svoj pokus nepremenil. Všetko si to však vynahradili v tejto sezóne, keď vo finále zdolali práve Dortmund, práve po penaltovom rozstrele.

Jediné, s čím počas svojho trénovania Pep v Nemecku nemohol byť spokojný, boli dve doslova Guardiolovi zakliate súťaže. Ide o DFL-Supercup, teda nemecký superpohár a pochopiteľne Champions League, kde bol vyradený trikrát po sebe v semifinále.

Je naozaj otázne, ako je možné, že Bayern prehral v superpohári trikrát po sebe, no faktom ostáva, že najsmolnejšie bolo práve tohtosezónne finále. Bavori v ňom prehrali, ako inak, po pokutových kopoch, s VfL Wolfsburg, keď rozhodujúcu penaltu premenil Nicklas Bendtner.

Bendtner sa stal hrdinom, keď pochoval Guardiolove nádeje na zisk Nemeckého superpohára

Potrebný kúsok šťastia nemal Guardiolov tím ani v jednom z troch semifinálových účinkovaní v najcennejšej európskej pohárovej súťaži, Champions League. Kým v sezóne 2013/14 nepochopiteľne zlyhal, keď na domácom trávniku podľahol Realu Madrid 0-4 a v celkovom súčte 0-5, v nasledujúcich dvoch ročníkoch vypadol za úplne iných okolností.

O rok nato, v sezóne 2014/15 čakala na Bayern v tom čase v podstate neporaziteľná Barcelona, ktorej dokonale fungoval ofenzívny trojlístok MSN. Kouč der FCB sa však nemohol spoľahnúť na väčšinu svojich opôr, ktoré mali zdravotné problémy.

Kapitolou samou o sebe je semifinále tohto ročníka Ligy majstrov. Bayern mal v dvojzápase s Atléticom herne navrch, no Simeoneho defenzívna taktika napokon žala úspech a Pep tak opäť so svojím bavorským tímom ostal len pred bránami finále.

'Dali sme do toho všetko'. Tak zneli Guardiolove slová po dvojzápase s Atléticom.

Aj napriek tomu sa však do histórie Bayernu zapísal nezmazateľným písmom. "Si futbalový génius! Ďakujeme za všetko," odkazoval mu večne zranený Badstuber.

"Pep je jeden z najlepších trénerov, akých kedy Bayern mal. Som presvedčený o tom, že by sa mu podarilo dokázať v Bayerne veľké veci, keby sa rozhodol ostať ešte jeden alebo dva roky," hovoril pre zmenu Robert Lewandowski.

"Všetci sme sa zlepšili, odkedy prišiel," komentoval výstižne na jeho adresu Boateng.

Nič však netrvá večne. Guardiola chce spoznať novú kultúru, je hladný po ďalších úspechoch vo svojom novom pôsobisku, Manchestri City. Bude zaujímavé sledovať, ako sa mu bude dariť v tíme s neobmedzeným rozpočtom a s voľnou rukou vybudovať úplne nový tím od samotných základov.

Pepovi prajeme veľa šťastia v Anglicku a mnoho úspešných odkoučovaných zápasov (pokiaľ práve City nebude hrať proti Barcelone).

Zdroj: forcabarca.sk
Foto: 101greatgoals.com, bayernmunchen.de, sport.es, skysports.com, facebook, archív.

Lukasino

13
2016-05-22 14:18:47

Bezpochyby jeden z najlepších trénerov na svete. Dúfam, že ho ešte uvidím trénovať Barcelonu. :)

jjnovo

36
2016-05-22 14:28:15

Myslím, že se vyjádřil, že do Barcy se už nikdy jako kouč nevrátí, ale kdo ví, co přinese čas, že. Já se těším že jednou uvidím na lavičce třeba Xaviho, to by bylo krásný.

Taylor

6
2016-05-22 14:23:34

Like!

Galacticos

4
2016-05-22 17:06:34

Konečne sa ukáže čo v ňom je...

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.