Dani Alves svoje dobrodružstvo na Camp Nou ukončil. Jeho hru sme si mohli užívať celých 8 rokov. Sám Brazílčan je hrdý na to, že mohol nosiť dres najlepšieho klubu na svete, zatiaľ čo Barca mu za jeho služby poďakovala.

Jeden z najlepších pravých bekov sveta na Instagram pre fanúšikov vyvesil veľmi dojemný odkaz, v ktorom potvrdil, že z metropoly Katalánska odchádza. Či do Juventusu, zatiaľ nevedno. V Barcelone sa však počas svojho pôsobenia nenudil a vitrínu má až po okraj zaplnenú trofejami. Vyhral 6x La Ligu, 4x Copa del Rey či 3x Ligu Majstrov. Dokopy v drese Blaugrana získal 23 titulov.

Odchod Alvesa klub potvrdil prostredníctvom Športového riaditeľa Roberta Fernandeza. Alves neskôr na Instagrame trval na tom, že navždy zostane súčasťou FC Barcelona: "O mesiac ubehne osem rokov od môjho príchodu do Barcelony. V júli 2008 som do tohto klubu prišiel po prvýkrát a bol som súčasťou šatne, kde som zažil najdôležitejšie úspechy mojej kariéry."

Mnohí pritom Alvesa kritizovali predovšetkým kvôli jeho centrom, ktoré nie vždy leteli tam, kam mali. Mnohí ho už pred rokmi posielali z Barcelony preč. Teraz odchádza a možno si uvedomia, akú mal pre tím cenu. Veď ho chcel aj Real Madrid, no Brazílčan si vybral Barcu. Za 30 miliónov eur, no pri pohľade na plnú vitrínu ide o grandiózny obchod.

TIP | Alvesova emotívna rozlúčka s culés
TIP | Barcelona ďakuje Alvesovi

Alves v mnohom prepisoval definíciu úloh krajného obrancu. Na pravej strane mal voľnosť, pre Messiho vytvoril viac gólov ako ktokoľvek iný. A to v zálohe Barcelony hrávali ako Xavi, tak aj Iniesta. Ešte väčšiu radosť však fanúšikovia mali počas rozcvičiek pred zápasmi, kedy sa Messi s Alvesom vybláznili do sýtosti.

"Alves je najlepším krajným obrancom sveta. Dnes je veľmi ťažké nájsť hráča ako on."

Leo Messi

A naozaj. Je síce známe, že brazílski krajní obrancovia radi útočia po čiare, no Alves ponúka oveľa viac než len to. Jeho schopnosť prihrávok a technika mu umožnili prepojenie so stredom poľa a s útočníkmi, aby to celé skĺbili do povestného barcelonského držania lopty, zatiaľ čo presing vždy nastupoval už od útočníkov.

V defenzíve sa takisto zlepšil a svoje chyby úplne zakryl fantastickým vkladom v iných oblastiach. V uplynulej sezóne to zo začiatku nemal jednoduché, kedy ho Sergi Roberto výkonmi miestami aj prevýšil, no Brazílčan sa v druhej časti ročníka prezentoval skvelou hrou a bol pri zisku double kľúčovým hráčom.

Gólovo sa o slovo nehlásil často, no aj z jeho strany si pamätáme zopár skvelých kúskov. Je to hráč, ktorý vždy vymyslí niečo výnimočné práve vtedy, ak Barca hľadá inšpiráciu. Za Pepa Guardiolu dodal Alves obrane novú dimenziu. Vtedy v zadnej línii hrával s Piquém či Marquézom. Alves neraz plnil úlohu ďalšieho útočníka - a v tom bol jedným z najlepších na svete. S Messim a Alvesom vo forme, mužstvá si v ich sektore na trávniku často vylámali zuby.

"Jeho kúpa je pre klub veľmi dobrá správa. Spolu s Messim, ak budú spolupracovať, budeme mať najlepšiu pravú stranu na svete."

Pep Guardiola

Barca ju mala. A stále pracuje skvele. Pod vedením Guardiolu, Alves často hrával ako neortodoxný krídelník, zatiaľ čo defenzívnejšie ladený Eric Abidal zostával vzadu a Sergio Busquets sa sťahoval hlbšie do obrany, aby v prípade potreby defenzívu vystužil. V súčasnosti je myšlienka podobná aj s Jordim Alba na ľavej strane.

Daniho však veľmi dobre poznáme aj zo života mimo trávnik. Jeho komentáre či vyhlásenia sú plné pozitívnej energie. Je dušou a srdcom šatne, svoj život sa nesnaží brať priveľmi vážne, práve naopak - užíva si ho ako to len ide, zatiaľ čo robí to čo má najradšej - hrá futbal.

Servítku si pred ústa rozhodne nedáva. Za tie roky na rovinu hovoril o Cristianovi Ronaldovi, Josem Mourinhovi či Pele. Politická korektnosť mu našťastie nehovorí nič, svoje slová dvakrát neváži. Pamätáte sa na obdobie, kedy Messi zaznamenal svoj 400. gól v kariére? Aj tento míľnik Alves komentoval, keď reagoval na svojich neprajníkov:

"Keď pôjdem do dôchodku, ľudia sa budú pýtať: 'Kto bol ten najväčší?'. Messi. A kto mu prihral na najviac gólov? Dani. Moje meno je tam - či sa to ľuďom páči alebo nie."

Dani Alves

Alves sa zaslúžene a nezmazateľne zapísal do histórie FC Barcelona. Na Camp Nou odohral 8 vynikajúcich rokov, zaslúži si, aby sme si ho pamätali nie ako Messiho dvorného nahrávača, ale predovšetkým ako jedného z najlepších krajných obrancov, ktorý po trávnikoch kedy behal. Ubehne množstvo času, kým sa niekto ako Alves na ihriskách objaví. Ak vôbec.

zdroj: goal.com
foto: goal.com

jjnovo

28
2016-06-03 14:31:51

Díky za všechno Dani, jsi nejlepší. Těžko za Tebe najdeme náhradu. Snad se chytí Vidal anebo Roberto. Ať se ti daří v dalším působišti.

505speedy505

7
2016-06-03 14:44:47

Alves je super a dúfam, že sa mu v novom klube bude dariť. Nikdy nezabudnem na tej jeho fantasticky gol proti Realu v CdR https://www.youtube.com/... To bolo famózne :)

jjnovo

4
2016-06-03 14:49:57

https://www.youtube.com/... Leo + Dani :)

blauigrana

5
2016-06-03 15:06:03

Dani-Messi tak tak :S

barcelonista29

5
2016-06-03 15:19:16

Ďaľší z generácie šampiónov a legiend. Ďaľší z partie legendárneho roku 2009. Puyol, Valdes, Xavi, Pedro teraz Dani. Na týchto borcov sa nikdy nezabudne. Dani si zaslúži veľký rešpekt za všetko. Tento chlapík mi bude v Barcelone veľmi chýbať. Ale určite sa raz vrati ako to aj sám povedal.

GabrielSVK

3
2016-06-03 16:50:38

"Keď pôjdem do dôchodku, ľudia sa budú pýtať: 'Kto bol ten najväčší?'. Messi. A kto mu prihral na najviac gólov? Dani. Moje meno je tam - či sa to ľuďom páči alebo nie." :D Presne Dani ako hovoríš :) Tvoje meno je tam :D Či sa to niekomu páči alebo nie !

Sabuliak

1
2016-06-03 19:06:01

Chlapci nemate tu dake videjko z predsapasovej rozcvicky ?
Haluzenie Daniho s Leom

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.