Je zrejmé, že Barca počas letného prestupového obdobia spraví všetko pre to, aby posilnila svoju defenzívu. Po tom, čo Kataláncov opustil Dani Alves, sa špekuluje o možnej náhrade na post pravého beka. Jeden z hlavných kandidátov by mal byť Cesar Azpilicueta. Bol by však Španiel dobrou kúpou? Podľa všetkého nie.

Anglické periodiká posledné dni píšu o tom, že krajný bek Chelsea Cesar Azpilicueta je jedným z hlavných prestupových cieľov Blaugranas. Španielsky reprezentant je bez najväčších pochýb skvelým hráčom, o čom svedčí aj jeho nominácia na EURO, no všetko nasvedčuje tomu, že do konceptu hry Barcelony by sa jednoznačne nehodil.

Základné požiadavky

Je dobre známe, že Barca má na pozíciu krajného beka špeciálne požiadavky. Kataláncom len samotné kvality hráča nestačia. Obranca Blaugranas musí byť takticky vyspelý, čo ukazuje aj dlhodobá štúdia nákupov Pepa Guardiolu či Luisa Enriqueho.

Dani Alves je toho dokonalým príkladom. Počas dlhých rokov v Barcelone Brazílčan neustále podporoval útok, geniálne si sadol s Lionelom Messim a stal sa z neho kombinovaný tvorca hry, pri ktorom platilo, že sa mu dalo nahrať v prípade, že všetci ostatní spoluhráči boli pokrytí.

Messi bol, je a bude kostrou Barcelony a na to, aby z neho dostali Katalánci to najlepšie, potrebuje kvalitnú podporu práve od krajného beka na jeho strane.

TIP | Alves prezradil dôvod odchodu z Camp Nou
TIP | Prestupové leto v Barcelone

To často pramení v to, že krajný bek, ktorý s Leom spolupracuje, musí vynaložiť oveľa väčšie úsilie na návrat do defenzívy, čo si Alves dokázal kompenzovať svojou technickou vybavenosťou. Posledné dva roky, ako jeho vek plynul, však už bolo zrejmé, že hranie na pravej strane Blaugranas bolo nad jeho sily.

Čo sme sa tým však snažili povedať? Niečo nesmierne prosté, a to, že Azpilicueta je diametrálne odlišný od Alvesa, čo znamená, že v Barcelone by jeho prednosti nevynikali.

Azpiho príťažlivosť

Pochopiteľne sa Azpiho nedá kritizovať, každý, kto ho pravidelne sleduje, ho musí pre jeho prínos do hry Chelsea obdivovať. Ide o krajného beka, ktorý v čase, kedy tím útočí, podporuje útok, no jeho hlavnou úlohou je posúvať loptu krídelníkom, ktorí následne prevezmú iniciatívu.

Azpilicueta je obrovský bojovník, fanúšikom Chelsea sa zapísal nezmazateľne do pamäti v januári tohto roku, keď odohral takmer celý zápas proti Crystal Palace so zlomeninou lícnej kosti.

Pozitívom je, že je zo Španielska, má stále len 26 rokov a jeho platové nároky nie sú ani zďaleka vysoké. Cesar hráva na oboch stranách obrany, aj keď väčšinu času strávi v Chelsea na ľavej strane. Prirodzenejšie sa však cíti napravo, nič to však nemení na tom, že je nesmierne variabilný, a to si drvivá väčšina manažérov veľmi cení.

Klady a zápory

Nech už sa dívame na hráča z akejkoľvek strany, vždy tu víťazí jeden a ten istý zápor. Messi.

Väčšina tímov by bez váhania siahlo po viacmenej ofenzívne zmýšľajúcom krajnom obrancovi, ktorý je pripravený behať hore dole, a ktorý každú svoju nahrávku bez rozmýšľania prihrá najbližšiemu útočníkovi, no Barca nie. Tá kladie dôraz na ovládanie hry, na útočenie zo všetkých možných strán, na podržanie lopty a následnom hľadaní svojich spoluhráčov centrami, či útočníkov kolmicami.

Záver - trpezlivosť

Azpilicueta tak, aj napriek tomu, že je bez najmenších pochýb fantastický, do Barcelony s najväčšou pravdepodobnosťou (aj pre) dôvody, ktoré sme spomenuli, nepríde. V katalánskom tíme by zrejme len trpel, prípadne by bol posadený na lavičku, čoho by pochopiteľne bola v jeho veku a pri jeho kvalitách obrovská škoda.

Nejaký krajný, ideálne pravý bek, však určite príde. Všetko nasvedčuje tomu, že minimálne Samuel Umtiti áno.

Zdroj: bleacherreport.com
Foto: bleacherreport.com

Rossel

10
2016-06-19 15:20:52

:D mám rád tieto články...kedy sa hneď hráč odsunie, lebo "vraj" niečo nespĺňa :D ani suarez sa spočiatku nehodil a bol presne tou chýbajúcou esenciou do technicky perfektnej barcelony...sila, priebojnos, tvrdosť... Cézar hraje super, je zohraný so španielmi, kvalitu má, nevidím dôvod prečo by mal byťhneď odsúdený k neúspechu v Barcelone..

fantomas

-3
2016-06-19 19:27:33

Do Barcelony sa jednoducho nehodí. V PL spočíva základná charakteristika krajného obrancu v dobrej defenzívnej činnosti. Ofenzíva je až druhoradá. A presne takýto je aj Azpilicueta. Dopredu urobí to čo musí, o moc viac nie. Osobne som za niekoho iného.

Lajcy

-1
2016-06-19 16:21:22

Čo tak Fabinho z Monaka ??

Barcelonista12

2
2016-06-19 22:33:47

Ten je luxusný.Ale čitatelia tohto webu sú trocha narušený ked ťa zmínuskovali za tvoj názor.Fabinho cenovo dostupný hráč a veľmi kvalitný

tominno9

6
2016-06-19 20:58:53

a čo tak Aleix Vidal z Barcelony?!

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.