Na Strednom východe, mimo pozorného zraku médií, aktuálne účinkuje jeden z najinteligentnejších v hre, Xavi Hernandéz. Ten vo veľkom rozhovore pre FourFourTwo hovoril o svojej láske k futbalu, svojich začiatkoch, svojom pláne do budúcnosti, o tom, ako skoro opustil Barcu a tiež o mnohých iných zaujímavých veciach.

Hranie pod Pepom

Barcelona pomaly upadala, čo si uvedomovali aj jej fanúšikovia, ktorí boli v lete 2008 plní očakávaní. Na scénu sa totiž vrátil Pep Guardiola, sedem rokov po svojom hráčskom odchode, ktorý nahradil Franka Rijkaarda, ktorého posledné týždne v Barce neboli príliš pozitívne.

"Pep vás vyšťaví ako pomaranč," vraví Xavi, ktorý svoje rozprávanie dopĺňa o vizuálnu zložku a predvádzanie jednotlivých popísaných vecí. "Pokiaľ to robí tréner, je to skvelé. Bol naším veľkým učiteľom na každom jednom tréningu či stretnutí. Je obrovský perfekcionista a rodený líder, ktorý vás vždy dostane až na hranu vašich možností."

Všetko sa to začalo júlovou konverzáciou v Škótsku, kde mala Barca pod Guardiolom prvé tréningy. "Pýtal som sa Pepa: 'Počítaš so mnou do budúcej sezóny?' Odpovedal mi: 'Xavi, tento tím si bez teba neviem predstaviť'. Bolo to všetko, čo som potreboval počuť."

"Pamätám si, ako som uvažoval po našom prvom tréningu v Škótsku, vždy s loptou, skvelý tlak, Pepova sila. Nemôžem povedať, že som očakával, že v prvej sezóne vyhráme šesť trofejí, no fascinoval ma. Svoje myšlienky nám dokázal skvele odovzdať, jeho futbalové zmýšľanie pritom bolo fantastické - povedal by som, že dokonalé."

V sezóne 2008/09 Xavi strelil deväť gólov a na ďalších dvadsaťsedem presných zásahov prihral, čím si v týchto štatistikách utvoril kariérne rekordy. Barcelone sa napokon aj s jeho výrazným vplyvom podarilo získať nečakane sextuple, vyhrala teda La Ligu, Champions League, Copa del Rey, Španielsky a Európsky superpohár a Majstrovstvá sveta klubov.

"Nič sa nedá porovnávať s tou sezónou a nemyslím si, že sa na tom niečo v budúcnosti zmení," myslí si Xavi, z ktorého je cítiť hrdosť na skvelú barcelonskú éru. "Bol to ten najlepší futbal, aký som kedy od akéhokoľvek tímu videl. Niečo úžasné."

"Prakticky sme mali v každom zápase 80%-né držanie lopty. Vždy sme dominovali od prvých minút, v každom dueli sme si dokázali vytvoriť 20-25 šancí. Dokázali sme vyhrať všetko. Šesť trofejí! Boli sme v podstate neporaziteľní."

"Štyri roky predtým to bolo nemysliteľné, bol som barcelonský problém, zrazu som sa však stal jej oporou. Zmenil sa nejako môj futbal? Ani náhodou - rovnako som hral už od svojich jedenástich rokov. Zmenili sa výsledky. To je ten efekt."

Barca pokračovala vo vyhrávaní trofejí, so Xavim ako jedným z najlepších hráčov sveta pri Guardiolovej revolúcii. V roku 2011 vo finále Ligy majstrov jeho geniálne videnie hry dokonale vystihla gólová asistencia na prvý gól zápasu, ktorý strelil Pedro. Alex Ferguson opísal hranie proti tomuto velikánovi ako "pobyt na kolotoči".

"Pre mňa je asistencia dôležitejšia ako gól," začína Xavi. Ten si opäť pomáha výraznou gestikuláciou, keď sa vo vzduchu snaží naznačiť trajektóriu už spomínanej asistencie pri Pedrovom góle.

"Videl som, že sa ku mne rozbehli hráči United, aby na mňa vytvorili tlak. Pedro sa zbavil svojho strážcu brilantne. Vošiel do šesnástky, zastavil sa, vycúval si medzi dvoch obrancov a naznačil mi, že je pripravený prijať loptu. Ja som ho už videl, ale musel som ešte chvíľu počkať, ešte chvíľu počkať, ešte chvíľu počkať a potom bum, nahrávka vonkajškom."

"Tie tri, štyri sekundy medzi mojou nahrávkou a Pedrovou strelou mi nahnali husiu kožu, následne však už prišla len eufória. Pod Pepom to bolo naozaj vzrušujúce."

Svetová dominancia

Je pochopiteľné, že Xavi je doživotne zaviazaný Guardiolovi za úžasné sezóny v čase najväčšej dominancie Barcelony, no je potrebné poznamenať, že Pep profitoval zo skvelej práce, ktorú už pred ním pri formovaní stredopoliara odviedol Luis Aragones.

"Len pod Pepom a Luisom som z každého tímového stretnutia odchádzal s pocitom... ani vlastne neviem čoho," hovorí Xavi, ktorý si dá na chvíľu pauzu, zhlboka sa nadýchne a pokračuje. "S pocitom vzrušenia a s návalom pozitívnych emócií po všetkom, čo povedali."

"Naučil som sa toho veľa aj od ostatných trénerov, ale aby som zostal očarený z toho, čo povedali? Nie, to sa podarilo len im dvom. Aragones zmenil pre Španielsko úplne všetko."

Podarilo sa mu úplne zmeniť celú reprezentáciu La Furia Roja, dokázal naplno využiť talent svojho tímu. Zo Xaviho pritom spravil dirigenta hry. "Povedal mi: 'Chcem, aby si mal viac dotykov s loptou ako ktokoľvek iný'," spomína.

"Luis bol ako anglický 'mister', všetko to však bolo o jeho mentalite. Zvykol vravievať: 'Si najlepší hráč na svete', a to preto, aby nás navzájom trochu popodpichoval. 'Videl som všetkých ostatných a neklamem'."

"Pamätám si, že vynikal v pamätaní si mien," vraví Xavi, ktorý sám seba rozosmeje.

"Predtým, ako sme išli do tunela, na nás kričal: 'Chlapci, mám pre vás nejaké novinky. Walace netrénoval.' Hm, prepáčte, ale kto je to Walace, tréner? 'Walace, číslo trinásť, tvorca hry.' Myslíte Ballacka? 'No, Wallace, Ballack, to je vlastne to isté.' Všetkým nás tým dokázal rozosmiať a razom sme zabudli na nervozitu pred naším najdôležitejším zápasom doterajšej kariéry."

Španielsku sa napokon v zápase podarilo zvíťaziť po výbornom výkone 1-0, po víťaznom góle Fernanda Torresa. Bolo to na EURE 2008, kde Xavi získal prezývku 'Maki', odvodenú od slova mašina. "Tento turnaj bol pre mňa odrazovým mostíkom pre to, aby sa moje meno stalo v európskom futbale významným."

"Je to však nepochopiteľné. Mal som už 28, odohral som mnoho dôležitých duelov v Lige majstrov, no nezískaval som trofeje. Nestali sme sa takým referenčným bodom pre svetový futbal, ako sme k tomu boli predurčení. Luis z nás ale spravil hráčov inej planéty."

V rozprávaní sa Xavi dostáva o dva roky ďalej, na Svetový šampionát, kde La Furia Roja v prvom zápase šokujúco podľahla Švajčiarsku 0-1. "V tú noc som nemohol spať, tak som si pozrel celý náš zápas," začína.

"Ráno som navštívil del Bosqueho na jeho izbe. Povedal mi: 'Xavi, pozeral som ten zápas znova a znova a nemyslím si, že by sme mali niečo meniť.' Bol som naozaj šťastný. 'Tréner, je neuveriteľné, že sme prehrali. Je to len obrovská náhoda, že sa im nakoniec podarilo vyhrať. Je to len futbal a toto bolo naše drobné zakopnutie.' Pokračovali sme v tom, čo sme si stanovili ešte pred Švajčiarskom, vedeli sme, že za to budeme kritizovaní, no uvedomovali sme si, že odteraz je pre nás každý zápas finále."

Honduras, Čile, Portugalsko, Paraguaj, Nemecko a Holandsko. Všetky tieto tímy následne Xavimu a spol. podľahli a La Furia Roja sa radovala z titulu Majstra sveta. O štyri roky nato však pre Del Bosqueho zverencov prišlo obrovské zlyhanie. V Brazílii nedokázalo Španielsko postúpiť zo skupiny.

"Neboli sme jednoducho dosť dobrí," vraví Xavi, na ktorom je počuť, že v hlase rozosmutnel. "Bolo náročné hrať v prvom zápase proti Holandsku, ktoré bolo pripravené pomstiť sa nám za finále spred štyroch rokov. Nehrali sme dobre, nedostatočne sme držali loptu, no prehra 5-1 bola až príliš krutá. Ovplyvnila nás totiž aj do ďalších zápasov."

"Nikdy som nás nevidel hrať takto. Robili sme chyby, individuálne, aj ako tím, celkovo ich bolo asi viac, ako na predchádzajúcich troch šampionátoch dokopy. V kvalifikácii sme vyhrali asi úplne všetko, čo sa dalo, no proti Čile to bolo úplne iné. Vyvinuli na nás skutočný tlak. Aj oni chceli pomstu. A bum, podarilo sa im to - prehra 2-0."

Xavi sa cítil otrávený. Ukončil reprezentačnú kariéru a po tom, čo Carles Puyol zavesil kopačky na klinec a Victor Valdes sa rozhodol z Barcelony odísť, bol v podstate rozhodnutý aj pre odchod z katalánskej metropoly. Priznáva, že "dohoda o tom, že končím, bola v podstate pripravená."

"Vždy budem Luchovým dlžníkom, pretože ma presvedčil, aby som predsa v Barcelone ostal. Povedal mi: 'Xavi, ešte jedna, jediná sezóna. Môžeš nám naozaj pomôcť. Dokážeme vyhrať všetko, som o tom presvedčený.' V ten deň som si povedal, že tam hore sa na mňa niekto musel usmiať."

V januári 2015 to však s barcelonským snom nevyzeralo ružovo. Katalánci výrazne strácali na Real Madrid v tabuľke La Ligy a ich forma nebola optimálna. "Mal som obavy. Vedel som, že tím na konci sezóny opustím. Nedarilo sa nám, nehrali sme dobre, mužstvo malo viacero problémov. Ja som jednoducho dúfal, že získame aspoň jednu trofej, aby som sa s fanúšikmi mohol rozlúčiť veľkolepo, keď by som ju ako kapitán prvý dvihol nad hlavu."

"V posledných troch či štyroch mesiacoch sa však na mňa zázračne usmialo šťastie. Nemohol som uveriť rozlúčke na Camp Nou po poslednom zápase s Deportivom La Coruña. Vtedy to bolo z tej pozitívnej stránky emočne naozaj vypäté."

"Potom sa veci vyvinuli tak, že aj finále Copa del Rey sa odohralo na Camp Nou a ja som nad hlavu mohol dvihnúť trofej spoločne s mojím priateľom, Andrésom Iniestom. Najlepšie však bolo, že som v barcelonskom drese zdvihol nad hlavu ako kapitán trofej Ligy majstrov. Pff, existuje vôbec lepšia forma rozlúčky s klubom?"

Prečítajte si aj prvú časť rozhovoru. Tretie pokračovanie už čoskoro!

Zdroj: fourfourtwo.com
Foto: fourfourtwo.com

GabrielSVK

23
2016-06-29 17:11:29

Xavi bol proste stroj. Mal neuveriteľný prehľad na ihrisku, dokázal dať prihrávku na ktorú by nikto iný ani len nepomyslel a keď bolo zle, tak vždy vedel nájsť to "vyváženie" a "ukľudnenie".
Xavi - "Po polčase musím mať aspoň 100 dotykov s loptou, ak nie, som schopný niekoho zabiť".

jokerito

7
2016-06-30 09:38:12

Niektorí by ho síce u nás ešte chceli, ale môj názor je, že odišiel presne vtedy kedy mal, to sa málokomu podarí takýto odchod na vrchole.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.