Na Strednom východe, mimo pozorného zraku médií, aktuálne účinkuje jeden z najinteligentnejších v hre, Xavi Hernandéz. Ten vo veľkom rozhovore pre FourFourTwo hovoril o svojej láske k futbalu, svojich začiatkoch, svojom pláne do budúcnosti, o tom, ako skoro opustil Barcu a tiež o mnohých iných zaujímavých veciach.

Xavi, sediaci v Katare viac ako 5000 kilometrov od svojho reálneho domova, sa doširoka usmieva pri spomienkach na úspešné roky v Barcelone. V našej debate sa pomaly dostávame od jeho minulosti, cez prítomnosť, až po budúcnosť. Čo teda bude najúspešnejší španielsky futbalista všetkých čias robiť v nasledujúcich rokoch?

"Futbal je stále moje hobby. V tom spočíva moje tajomstvo. Pokiaľ by som nemal tréningy, spoločne s mojimi kamarátmi by som hrával každý deň len tak, pre zábavu zápasy piati proti piatim," vraví Xavi.

"Teraz ma počúvajte. Hrávam v Katare. Je to profesionálna liga, čiže si tu nemôžeš dovoliť len tak odchodiť zápasy, pretože každý tu je psychicky veľmi dobre pripravený - nie je to však ako v Európe. Čo sa týka taktiky, tak dobre to tu nie je zatiaľ vyvinuté. Ja však milujem futbal a Al Saad hrá s veľkým držaním lopty, čo znamená, že sa jej za zápas dotknem aj stokrát."

"Prišiel som sem len pre futbal a chcem tu po sebe na Majstrovstvách sveta 2022 zanechať dedičstvo." Život na Strednom východe je pritom skvelý, až na kolóny ("absolútna nočná mora"). S nimi sa stretne pravdepodobne každý turista, ktorý sa Katar všeobecne rozhodne navštíviť.

V januári porodila manželka Nuria Xavimu dcéru, ktorá dostala meno Asia. "To, že som otcom, zmenilo môj život v tej najlepšej podobe, ako som si to len vedel predstaviť. Je úžasná."

Blízko pri reštaurácii, kde Xavi rozpráva svoje príhody, sa nachádza Aspire Academy, miesto, kde začal svoju novú životnú kapitolu. Stredopoliar Al Saad tu totiž bude trénovať katarský tím v kategórii do 23 rokov, mladým hráčom by sa totiž mohli zísť jeho skúsenosti.

"Nemám žiadne pochybnosti. Chcem ostať vo futbalovom svete, chcem byť blízko trávnika. Osobne by som nedokázal byť uviaznutý v kancelárii. Chcem robiť správne veci. Môj hlavný cieľ je jedného dňa trénovať Barcelonu. Neskrývam ho, chcem pracovať opäť doma."

Na to, aby sa mu to podarilo, podrobne futbal skúma. "Kedykoľvek, keď mám 10 minút voľna, pozerám v televízii futbal. Moja žena to vie, ona pritom futbal neznáša. Napríklad, v takú bežnú sobotu sa sústredím na zápasy La Ligy a Premier League, preštudujem si zostavy a na telefóne sa pozriem, kto za koho skóroval."

"Dohoda o televíznych právach Premier League je veľmi dobrá, pretože každý zarába v podstate rovnako. V Španielsku sa nič také nedeje. Rozdiel medzi Realom Madrid a Barcelonou je priepastný. Nikto sa nemôže porovnávať s touto dvojicou tímov."

"V Anglicku to tak ale nie je. Napríklad také Stoke City s výbornými hráčmi ako Affelay, Bojan, Marko Arnautović a Xherdan Shaquiri sú bez problémov schopní poraziť Chelsea, pretože rozpočet všetkých tímov je viacmenej podobný."

Xavi prekvapivo sleduje aj zápasy druhej najvyššej anglickej ligy, Championship. "Tak trochu som sledoval zápasy Middlesbrough kvôli bývalému útočníkovi Espanyolu Cristhianovi Stuanimu a pochopiteľne taktiež pre trénera Aitora Karanku, vďaka ktorému hrali výborný futbal. Tiež som videl nejaké zápasy Brentfordu."

"Nižšie futbalové ligy v Anglicku sú úplne odlišným svetom. Pred pár dňami za mnou prišiel malý anglický chlapec, ktorý si vypýtal autogram. Spýtal som sa ho, akému tímu fandí, očakávajúc, že budem počuť Arsenal, Manchester United, Liverpool, možno Tottenham... 'Som fanúšik Sheffieldu United', povedal. To je klub, ktorý je v tretej najvyššej anglickej súťaži! V tretej najvyššej! A to dieťa nezaujíma žiadny klub viac ako Sheffield. Úžasné."

Xavimu však aj naďalej prúdi v krvách barcelonská krv. "Barca je niekde inde. Nehovoriac o tých troch vpredu. Vedia streliť gól odvšadiaľ. Nikdy som nevidel troch hráčov podobne vysokej úrovne v jednom tíme. Nikdy. Messi, Neymar a Suarez sú veľkolepí."

"Rovnako tak však celý tím. Sergio Busquets robí v zálohe všetko, aj tak však stále nie je nominovaný na Zlatú loptu. Ako to je vôbec možné? Veď to je škandál. To tí ľudia nepozerajú futbal? Nerozumejú tomu, že tento šport nie je len o dribllingu?"

Vášeň, s akou Xavi vraví o futbale, je nákazlivá. Zaujíma sa o futbalovú minulosť, prítomnosť a budúcnosť, rovnako tak však ponúka možné herné vylepšenia, ktoré by rozhodne priniesli posun tohto športu dopredu.

"Prvá vec, ktorú by som spravil, je vytvorenie pravidiel o kvalite trávnika. Pozrime sa na tenis, keby som hral s Novakom Djokovićom, bez najmenších diskusií by som výrazne prehral, pretože je omnoho lepším hráčom ako ja. Čo by som však mohol spraviť, aby som mal aspoň nejakú šancu? Išiel by som na jeho stranu kurtu a rozkopal by som jeho povrch."

"Znie to hlúpo, ale vo futbale to je v podstate dovolené. Keď hrajú tímy proti silnejším mužstvám, zámerne ničia trávnik. Je rok 2016 a to sa predsa už nemôže stávať. Je to zlé pre vaše kolená aj lakte, nehovoriac o tom, že trpí divák."

Cieľ príchodu: zlepšiť kvalitu hráčov

Čas neúprosne uteká, pomaly už je desať hodín večer a na Xaviho doma čaká sledovanie futbalu a rodina, no ukončiť s ním rozhovor je extrémne náročné. S týmto velikánom by ste sa totiž mohli rozprávať celé dni, a stále by veci, ktoré by vyšli z jeho úst, dávali význam.

So Xavim sa naspäť vraciame k téme anglický futbal. "Štandard je dnes oveľa vyšší. V minulosti tak veľa hráčov nemalo prirodzený talent, možno len Rooney, Lampard a Gerrard, všetci zvyšní hráči čerpali skôr zo svojej psychickej sily."

"Teraz tu máte Raheema Sterlinga, Adama Lallanu, Erica Diera, Dele Alliho, Jacka Wilsheara, všetko kvalitných futbalistov. Potom tu máte rodených strelcov - Vardyho, Kanea a tiež Rooneyho. Anglicko má rozhodne veľmi silné individuality."

"Bez pochýb vám tiež pomohli zahraniční tréneri, ktorí sa rozhodli hrať typickú anglickú hru - priamočiaru, s dlhou nakopnutou loptou a s typickou deviatkou, ktorá si zoberie loptu a vyvezie ju do šesnástky. Im sa to dokonca podarilo ešte vylepšiť."

"Mauricio Pochettino s týmto herným modelom odvádza v Tottenhame skvelú prácu. Pep, ktorý ide do Manchestru City rozhodne zvýši kvalitu ligy, je to človek, ktorý dokáže zmeniť celú hru. Jurgen Klopp je fenoménom, rovnako tak Jose Mourinho, ktorý ide do Manchestru United."

"Pamätám si na to, keď nás prišiel trénovať v barcelonskom béčku ako asistent Luisa van Gaala. Už vtedy ste mohli vidieť, že veľmi chcel byť manažérom, aj keď som si nemyslel, že sa mu to podarí dotiahnuť až tak ďaleko. Je to jednoducho víťaz, aj keď nesúhlasím s cestou, akou chce hrať futbal, keďže je to vśetko postavené na protiútokoch, nie na držaní lopty."

Nakoniec, na samotný koniec celého nášho interview Xavi prezrádza, na čom záleží pri vašej kariére najviac. "Dôležitá je samozrejme vaša stavba tela, no rozdiel robia talentovaní hráči. Som romantik a dúfam, že celá moja kariéra, ktorá bola o prihrávkach, to tiež ukázala."

"Čo má Cristiano Ronaldo? Talent na strieľanie gólov. Čo má Neymar? Talent na driblling. Čo má Messi? Najväčší talent v histórii. V deň, kedy ukončí kariéru, sa skončia aj futbalové galapredstavenia," ukončí svoje rozprávanie Xavi.

Pomaly sa už schyľuje k rozlúčke, Xavi s prekríženými rukami nám podrobne vyrozprával príbeh svojej futbalovej mysle. Počuli sme všetko o jeho kariére, vieme, čo plánuje do budúcnosti. Na stretnutie s týmto velikánom sa ale nechodí len tak. Xavimu sme doniesli darček.

"Pane Bože!" zakričí, ťažko sa zmáhajúci akéhokoľvek slovíčka aj napriek tomu, že inokedy býva extrémne výrečný. Pravdepodobne to bude tým, že práve dostal podpísaný dres Matta le Tissiera. "Naozaj si to môžem nechať? To je fantastické. Vy ho poznáte?!"

Prečítajte si aj prvú a druhú časť rozhovoru!

Zdroj: fourfourtwo.com
Foto: fourfourtwo.com

ViscaElBarca88

8
2016-07-01 00:44:14

Mali by sme ďakovať bohu za takých ľudí ako je Xavi.

DavidP

0
2016-07-01 06:21:39

Mimo tento článek, není tady o tom zmínka, ale součástí tiskovky Bartomeua bylo oznámení že budou prodána práva na název Camp Nou za něco kolem 200M euro.

aguero

-8
2016-07-01 09:25:33

Museli predsa nejako udrzat Neymara, vdaka bohu ze neprestupi do Realu.

CuleSebastian

6
2016-07-01 09:29:04

To je nespravna informacia, Bartomeu oznamil, ze prenechali americkej spolocnosti aby zabezpecila predaj praav za "priezvysko" Nou Camp Nou, nie za nazov "camp nou" ako ty pises. Stadion FC Barcelona sa nadalej bude volat Camp Nou, ale na iste obdobie, za urcitu sumu, bude mat pred alebo po dalsi nazov.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.