Po dvoch megaúspešných sezónach, v ktorých Barca získala treble a double, sú očakávania do nadchádzajúceho ročníka odvážnejšie ako kedykoľvek predtým. Poďme sa pozrieť na desať najväčších výziev, ktoré tak na Blaugranas čakajú.

Vyhrať ligu tretíkrát v rade tretíkrát v histórii

Barca pokračuje vo svojom historicky najúspešnejších období. V tomto storočí zatiaľ vyhrala štyrikrát Ligu majstrov, osemkrát La Ligu, štyrikrát Copa del Rey, trikrát Majstrovstvá sveta klubov, trikrát Európsky superpohár a šesťkrát Španielsky superpohár, čo je obrovská zbierka titulov. Avšak aj napriek tomu sú tu stále rôzne výzvy, ktoré pretrvávajú rok čo rok. Napríklad len prednedávnom mal celok našliapnuté k tomu, aby obhájil Champions League, no nepoadrilo sa mu to. Teraz tak chce prepísať históriu iným spôsobom.

Barca si stanovila jasný cieľ, chce po tretíkrát vo svojej histórii vyhrať najvyššiu španielsku ligu trikrát za sebou. Vôbec prvý raz sa jej to pritom podarilo pod Johanom Cruyffom, ktorý so svojím dream teamom v Primere División zvíťazil v sezónach 1990-91, 91-92, 92-93 a 93-94. Ďalšia unikátna séria prišla počas trénerského obdobia Pepa Guardiolu, ten s Blaugranas dominoval v ročníkoch 2008-09, 2009-10 a 2010-11. Teraz má na dosah podobný úspech aj Lucho.

Udržať jej hráčov čerstvých až do apríla, aby mohli vyhrať LM

Barca utrpela v uplynulej sezóne najväčší herný pokles počas apríla, teda práve v momente, keď sa na rad dostávajú štvrťfinálové zápasy Ligy majstrov. Pokles výkonnosti stál Blaugranas takmer úplne všetko, obrovský náskok v La Lige a nádej zvíťaziť v Champions League.

Katalánci draho zaplatili za veľké množstvo síl, ktoré stratili v prvej polovici sezóny, keď po nevhodnej a náročnej predsezónnej príprave museli bez posíl, ktoré sa k tímu pre sankcie od FIFA mohli pripojiť až v zime, zvládnuť Európsky i Španielsky superpohár.

Klub pochopil, kde spočíval problém a Luisovi Enriquemu a jeho mužstvu tak tentokrát vyčerpávajúci výlet do USA či Ázie nenaplánoval. FCB rovnako nebudú hrať na Majstrovstvách sveta klubov, čo by im mohlo ušetriť značnú časť energie.

Dávkovať minúty pre tridente a nasadzovať štvrtého útočníka

Barcelonské družstvo bolo na konci uplynulej sezóny na samotnom konci svojich síl. Nedostatok energie sa obzvlášť týkal útočného trojzubca, s Luisom Suárezom, ktorý sa zranil vo finále Copa del Rey, Neymarom, ktorému Barca nedovolila ísť na Copa America aj OH, a napokon Messim, ktorého úplne odrovnal neúspech vo finále Majstrovstiev Južnej Ameriky proti Čile.

Trojica chce hrať za každej okolnosti a počas minulého ročníka sa tak od Luisa Enriqueho nedočkali skoro žiadnej rotácie, čo je jednoznačne niečo, čo sa musí zlepšiť. Messi si v uplynulej sezóne vydýchol len počas dvojmesačného zranenia, Neymar len keď mal virózu alebo bol vykartovaný. Suárez si neoddýchol vôbec. Príchod štvrtého útočníka a častejšie nasadzovanie Munira by mohlo dopriať trojici menej zápasového vyťaženia.

Plnohodnotne nahradiť Alvesa Sergim Robertom a Aleixom Vidalom

Vôbec po prvý raz od roku 2008 začne Barca predsezónnu prípravu bez Daniho Alvesa, ktorý sa počas mnohých sezón v Katalánsku stal ikonom Azulgranas. Brazílčan presvedčil všetkých o tom, že v tíme bol nenahraditeľný, keď ho zo zostavy nedokázali vytlačiť ani Montoya, ani Douglas, a rovnako nie Aleix Vidal, ktorého prvé zápasy vyzerali sľubne, no následne sa ukázalo, že v jeho prípade si odniesla adaptácia na štýl FCB svoju značnú daň.

Práve on bude pravdepodobne na tomto poste číslom jeden, no skvelú konkurenciu by mu mohlo vytvárať najväčšie pozitívne prekvapenie uplynulého ročníka, Sergi Roberto. Práve na nich dvoch bude teraz čakať obrovská výzva, ukázať vedeniu, že rozhodnutie nekupovať po Daniho odchode žiadneho iného pravého beka bolo správne.

Vhodné rotovanie Brava a Ter Stegena

Jednou z najväčších otázok a najnepríjemnejších hlavobôľov by mohla byť situácia u brankárov. Počas prvých dvoch sezón sa Lucho rozhodol podeliť medzi gólmanov minúty inteligentne. Skúsenejší Čiľan chytal v ligových zápasoch, kým nemecký reprezentant dostával priestor v pohároch, vrátane Ligy majstrov. Ter Stegen s týmto riešením každopádne nebol úplne spokojný, a tak s napätím očakávame, koho Luis Enrique postaví do brány v prvom kole La Ligy.

Objaviť najlepšiu Ardovu verziu

Na Turana čaká veľká príležitosť ukázať fanúšikom Blaugranas, prečo do neho vedenie Barcy zainvestovalo a kúpilo ho z Atlética. Turecký stredopoliar v katalánskom klube debutoval na jar, po tom, čo nemohol hrať niekoľko mesiacov pre tresty, ktoré boli Barce udelené, no Arda nedokázal ani zďaleka vytvárať konkurenciu pre Andrésa Iniestu, aby ho tak následne mohol zbavovať veľkej porcie minút, čo bolo koniec koncov jeho prioritným cieľom. Stále tu je však príležitosť zvrátiť nepriaznivú situáciu.

Zapojiť Umtitiho a Digneho do rotácií v obrane

Samuel Umtiti a Lucas Digne, dvaja francúzski rodáci, ktorí do Barcelony prišli toto leto. Obaja hráči sú stávkou technického sekretariátu, ktorý kúpu oboch obrancov konzultoval spoločne s Luisom Enriquem. Výzvou lodivoda Blaugranas bude, aby doprial dvojici dostatok minút.

Z teoretického hľadiska bude mať náročnejšiu úlohu Digne, pretože bude musieť o svoju pozíciu súperiť s Jordim Albom, hráčom, ktorý v Barcelone k postu ľavého krajnébo beka za niekoľko rokov prirástol. Francúz by však mohol zlepšiť jeho výkonnosť. Na druhej strane, Umtitiho zrejme bude Lucho využívať pri rotácii stopérov.

Hľadanie alternatív proti 'betónujúcim' tímom

Odkedy je Luis Enrique trénerom Barcy, trvá tento kouč na tom, že jeho cieľom je nájsť viacero variantov do ofenzívy, to však bez toho, aby zmenil základný herný štýl tímu. Inými slovami, nebyť predvídateľný a nájsť spôsoby, akými riešiť náročné situácie, a to najmä proti mužstvám, ktoré to vzadu 'zabetónujú' a vypĺňajú všetky priestory na ihrisku.

V tomto ohľade sa Kataláncom v posledných rokoch podarilo spraviť obdivuhodný pokrok zo strategického hľadiska, ale stálo ich to otvorenie obrany, čo súperom dáva dobrú príležitosť zakladať nebezpečné protiútoky.

Prinavrátiť La Masii dobrý status pomocou Denisa, Rafinhu a Sampera

Opätovné získanie Denisa Sáreza, keď klub v jeho prípade využil klazulu predkupného práva a posun Sergiho Sampera do prvého tímu, môžu prinavrátiť La Masii naozaj veľmi slušný status. Sú to hráči, ktorí poznajú barcelonskú filozofiu dokonale, takže teoreticky by mali veľmi dobre ladiť s Iniestom, Piquém, Busquetsom a spol.

Katalánci dúfajú, že v budúcnosti hráči preukážu, že sa mladíkom oplatí dôverovať, a že ich prípadné dobré výkony odmení Luis Enrique dostatočnou dávkou zápasov.

Pokračovať v svetovej nadvláde z hľadiska výkonov

Barca, to nie sú len tituly, je to taktiež jej štýl hry, keď v posledných rokoch bola referenčným bodom pre celú Európu. Jej filozofia jej zabezpečila množstvo trofejí a absolútnu dominanciu na španielskej scéne, čoho dôkazom je aj fakt, že v oboch posledných sezónach vyhrala ligu i pohár. Prečo by sa jej to nemohlo podariť aj po tretí raz v rade?

Najlepším možným spôsobom, akým by to mohla zvládnuť, je pokračovať v spomínanom určovaní smeru tohto športu. Barca je mužstvo, ktorého sa obávajú všetci, je rešpektovaná a tímy ju považujú za najsilnejšiu na svete, aj keď práve nevyhrala Ligu majstrov. Udržať si tento status bude pre Blaugranas pravdepodobne najťažšou výzvou. Nie však nemožnou.

Zdroj: mundodeportivo.es
Foto: mundodeportivo.es

quentin

30
2016-07-20 13:01:29

Tak, klobúk dolu, páni admini. Trefný článok. Verím, že nástup mladých chlapcov, resp., že dostanú šancu, že je super! Som na ich výkony veľmi zvedavý. A áno, verím im a aj projektu, ktorý FCB naplno rozbieha. Hoci je to predčasné, verím v Treble! Visca el Barca!

rentu

-1
2016-08-20 14:24:39

kurzové sázení, velmi spolehlivé informace http://santoref.blogspot.cz

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.