Futbal sa v posledných rokoch stáva čoraz viac vecou peňazí a mohutných transferov na prestupovom trhu. Obrovské čiastky, ktoré sa platia za hráčov sa nevyhli ani španielskej La Lige, pozrime sa tak na desať historicky najdrahších prestupov jej histórie.

10. Cesc Fabregas (Arsenal -> Barcelona), 48 miliónov eur

Cesc Fabregas sa vrátil do svojho mládežníckeho klubu v roku 2011, keď tak ukončil jednu z najdlhších prestupových ság tejto dekády. Stredopoliar počas svojho päťročného pobytu v Arsenale vypracoval 486 gólových príležitostí, na svoje konto si pripísal 86 asistnecií a zaznamenal 8 gólov. Cesc bol menovaný za kapitána Gunners, no nedostatok trofejí si vypýtala svoju daň a hráč sa tak rozhodol prestúpiť do Barcy.

Kataláncov stál štyridsaťosem miliónov, kúpa jedného z najlepších záložníkov vtedajšieho obdobia jej dávala nádej, že by sa jedného dňa mohol stať Xaviho nástupcom. Blaugranas ale tento ťah nevyšiel podľa predstáv, Cesc nedostával popri spomínanom rodákovi z Terrassy a Iniestovi dostatok minút, keď často na trávnik vybiehal len z lavičky náhradníkov.

Po troch rokoch sa rozhodol v roku 2014 pre tranfer do londýnskej Chelsea, teda paradoxne k úhlavnému rivalovi Arsenalu.

9. Luis Figo (FC Barcelona -> Real Madrid), 60 miliónov eur

V lete 2000 novozvolený prezident Los Blancos Perez začal v klube novú éru, ktorú odštartovala senzačná kúpa Luisa Figa. Hviezdny Portugalčan podpísal s Realom šesťročný kontrakt.

Prestup okrem toho, že sa zapísal do histórie ako najdrahší vo svojej dobe, zlomil srdcia miliónom priaznivcov Barcelony, pričom samotný hráč sa do ich pamäti navždy zapísal ako zradca. Na druhej strane však pre Real znamenal nesmierne veľa. V drese Bieleho baletu totiž Figo žiaril, už počas svojej prvej sezóny v Madride získal Zlatú loptu a ocenenie pre najlepšieho hráča roka podľa FIFA. Ešte pred svojím odchodom do Interu Miláno v roku 2005, tu stihol vyhrať Ligu majstrov aj La Ligu.

8. Kaká (AC Miláno -> Real Madrid), 65 miliónov eur

Fiorentino Perez svoju povesť jedného z najaktívnejších prezidentov na prestupovom trhu nezaprel ani pri budovaní druhej éry Realu Madrid v roku 2009, keď na Santiago Bernabeu priviedol Ricarda Izecsona dos Santosa Leiteho, známeho pod prezývkou Kaká.

Brazílčan, ktorý žiaril v talianskej lige sa upísal klubu na šesť rokov a pre fanúšikov Realu prinášal obrovský prísľub do budúcnosti. Talent hráča, ktorý dokázal ako jediný vyhrať Zlatú loptu v nominácii popri Messim a Ronaldovi, sa ale v Madride nenaplnil.

Počas štvorročného pôsobenia v klube mu život sužovali zranenia a následne tak v roku 2013 tím opustil, keď sa rozhodol vrátiť do Milána. Majster sveta aktuálne pôsobí v americkej MLS, konkrétne v družstve Orlanda City.

7. Zlatan Ibrahimović (Inter Miláno -> Barcelona), 69.5 milióna eur

Švédsky fenomén prestúpil do Barcy v roku 2009 ako náhrada za Samuela Eto'oa. Zlatana si vyhliadol sám Pep Guardiola, ktorý na Camp Nou pokračoval vo svojej revolúcii, keď v uplynulej sezóne Katalánci získali treble. Tento prestup ale podľa predstáv nevyšiel ani jednej strane.

Kouč a hráč si po ľudskej stránke nesadli, a aj napriek tomu, že v sezóne strelil dvadsaťdva gólov, pre dobro klubu i Ibrahimovića, sa súčasný hráč Manchestru United rozhodol Barcu opustiť. Podpísalo ho PSG, odkiaľ odišiel ako legenda.

6. Zinedine Zidane (Juventus -> Real Madrid), 73.5 milióna eur

Real Madrid získal Zidana v roku 2001 z Juventusu, keď sa opäť činil Perez. Po mohutnej čiastke, ktorú zaplatil za Figa, sa rozhodol investovať aj do francúzskeho kúzelníka, vtedajšieho dvojnásobného víťaza individuálneho ocenenia hráča roka podľa FIFA.

Zidane sa veľkým podielom zaslúžil o výhru v Lige majstrov, keď vo finálovom zápase proti Bayeru Leverkusen strelil víťazný gól po pamätnom voleji. V roku 2003 pomohol Los Blancos k zisku ligového titulu, s klubom sa rozlúčil o tri roky neskôr. Nie však definitívne.

Rodák z Marseille sa v uplynulej sezóne stal hlavným trénerom Realu a s družstvom okolo Cristiana Ronalda sa mu podarilo senzačným spôsobom vyhrať Champions League.

5. James Rodríguez (AS Monaco -> Real Madrid), 75 miliónov eur

Aj ďalšia priečka v rebríčku patrí Realu Madrid, tentokrát pre kúpu Jamesa, hviezdy Majstrovstiev sveta 2014. Práve skvelé výkony na Mundiale rapídne zvýšili jeho hodnotu, ktora sa napokon dostala až nad hranicu sedemdesiatich miliónov eur.

James na Santiagu Bernabeu dostal číslo desať, ktoré v klube nosili pred ním legendy ako spomínaný Luis Figo či Ferenc Puskás. Kolumbijčan strelil v Reale počas svojej prvej sezóny sedemnásť gólov, tú druhú poznačili zranenia a Zidanova nedôvera, čo napokon rezultovalo v to, že stredopoliar stratil stabilné miesto v základnej zostave.

4. Luis Suárez (Liverpool -> FC Barcelona), 81.7 milióna eur

El Pistolero prichádzal do Katalánska ako jeden z najkontroverznejších hráčov súčasnosti, keď sa len tesne pred svojím transferom neslávne preslávil uhryznutím ramena Giorgia Chielliniho na Majstrovstvách sveta v Brazílii.

Veľa fanúšikov Barcelony sa síce obávalo o jeho správanie, no na druhej strane nikto nepochyboval v to, že Suárez je skvelým hráčom, za ktorého vravia perfektné výkony aj štatistiky. Do Katalánska prichádzal ako hráč roka Premier League, ani jeho tridsaťjeden gólov ale Liverpoolu k vytúženému ligovému titulu nestačilo.

Lucho potreboval prirodzene istý čas na adaptáciu, no nič to nezmenilo na tom, že pri historickom treble v sezóne 2014/15 strelil neuveriteľných dvadsaťpäť gólov a na ďalších dvadsať prihral. V nasledujúcom ročníku navyše tieto čísla dokázal ešte vylepšiť, Barcelone vystrieľal La Ligu, keď zaznamenal úchvatných štyridsať presných zásahov. Skvele investované peniaze.

3. Neymar (Santos -> FC Barcelona), 88.2 milióna eur

Oficiálna suma, za ktorú Barca Brazílčana kúpila, bola 57 miliónov. Vyzeralo to ako inteligentný transfer, o Neymara mali záujem mnohé veľkokluby a jeho príchod do Európy bol už na spadnutie. Každopádne, napokon sa na povrch dostala informácia, ktorá prezradila, že reálna čiastka bola o viac než tridsať miliónov eur vyššia.

Aj napriek tomu sa ale ukazuje, že eurá, ktoré do Neya Barca dala, boli využité správne. Kapitán brazílskej reprezentácie, ktorý povedie Seleção na OH v Riu, strelil počas troch sezón v drese Blaugranas 85 gólov a výrazne prispel k zisku treble spred dvoch ročníkov. Hráč má pritom stále len 24 rokov a tímu môže dať extrémne veľa aj v budúcnosti.

2. Cristiano Ronaldo (Manchester United -> Real Madrid), 94 miliónov eur

Cristiano Ronaldo bol hviezdou Manchestru United šesť rokov. Počas svojho obdobia na Old Trafforde sa mu podarilo získať tri ligové tituly a trofej z Ligy majstrov z roku 2008. Následne sa vo svojej kariére rozhodol posunúť ešte o niečo ďalej, keď za rekordnú čiastku prestúpil do Realu.

Dohoda bola vyhodná pre obe strany. Cristiano od svojho príchodu do Madridu prekonáva jeden rekord za druhým, v drese španielskeho giganta sa mu podarilo v 348-ich zápasoch streliť neuveriteľných 364 gólov. Počas svojho pôsobenia v tíme Los Blancos si na svoje konto navyše pripísal dve Zlaté lopty.

Portugalčan sa stal talizmanom Realu, výrazným spôsobom prispel k obom titulom z Champions League, teda pri La Decime a La Undecime.

1. Gareth Bale (Tottenham -> Real Madrid), 101 miliónov eur

Bale prestúpil do Tottenhamu v roku 2007 za dvanásť miliónov, keď sa ho londýnsky klub rozhodol kúpiť zo Southamptonu. O šesť rokov neskôr sa stal reprezentant Walesu najdrahším hráčom sveta, keď za neho Real Madrid bol ochotný zaplatiť obrovskú sumu, ktorá bola napokon vyššia než 100 miliónov.

Po istom čase sa ukazuje, že táto investícia bola viacmenej dobrá. Bale sa fanúšikom Realu vryl do pamäti najmä v roku 2014, keď rozhodol obe finále, či už v Copa del Rey, kde prekonal Pinta alebo v Lige majstrov, kde v nadstavenom čase pochoval nádeje zdecimovaného Atlética.

Zdroj: sportskeeda.com
Foto: sportskeeda.com

tomasek

13
2016-07-23 12:41:14

ziadne prestupy Atletica, Seville alebo Valencie ... som prekvapeny :))) :D :D

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.