Futbalový turnaj na Olympijských hrách je častokrát podceňovaný. Mnoho fanúšikov mu neprikladá veľkú dôležitosť, pre viacero priaznivcov nepredstavuje atraktívnu divácku show. Pravdou však ostáva, že už stihol vyprodukovať mnoho skvelých futbalistov. Pozrime sa na piatich hráčov, pre ktorých boli OH prvou vážnou skúškou ich kariéry.

Neymar

Meno hviezdneho útočníka Barcelony patrí na zozname medzi najzvučnejšie. Ney je považovaný za jedného z najlepších hráčov svojej doby, a to aj napriek tomu, že má stále len 24 rokov. Dnes len málokto pochybuje, že jedného dňa získa Zlatú loptu.

Dôležitým odrazovým mostíkom v jeho kariére boli OH v Londýne, kde v dvadsiatich rokoch doviedol Brazíliu až do finále turnaja. Práve vtedy na seba výrazným spôsobom upozornil a celý futbalový svet ho začal vnímať ako jedného z najtalentovanejších hráčov na svete.

Xavi Hernández

Legenda Blaugranas vstúpila do žiary reflektorov na OH v roku 2000, ktoré sa odohrávali v Sydney. Magický stredopoliar odohral fantastický turnaj a doviedol Španielsko k cennej striebornej medaile, keď nad sily La Furie Roja boli vo finálovom zápase po smolnom penaltovom rozstrele, v ktorom mimochodom Xavi svoj pokus premenil, reprezentanti Kamerunu.

Rodák z Terrassy bol v tomto období na vzostupe. Len rok predtým bol zažiaril v La Lige a získal individuálne ocenenie pre 'skokana roka'. Olympijské hry mu výrazným spôsobom pomohli k tomu, aby sa následne dostal do seniorského španielskeho národného tímu.

Oscar

Hráč Chelsea sa dostal na medzinárodnú scénu v roku 2012, na Olympiáde v Londýne. Stal sa kľúčovým členom brazílskeho výberu do 23 rokov, ktorý podobne ako v prípade vyššie menovaných, skončil na druhej priečke.

Oscar spoločne s Neymarom kontroloval hru Kanárikov a práve jeho skvelé výkony mu zabezpečili následný transfer na Stamford Bridge a najcennejší brazílsky reprezentačný dres.

Angel di Maria

V čase, keď bol Angel di Maria argentínskym reprezentantom do dvadsať rokov, sa tréneri rozhodli povolať ho aj na olympijský turnaj do Pekingu, kde v roku 2008 nastúpil popri Sergiovi Agüerovi a Lionelovi Messimu.

Podarilo sa mu streliť dva dôležité góly, keď svojimi presnými zásahmi Albicelestes pomohol vo štvrťfinále proti Holandsku a vo finále proti Nigérii. Argentíne sa tak podarilo obhájiť najcennejšie zlato a di Mariova hviedzna kariéra sa dostala do nového svetla.

Carles Puyol

Náš zoznam ukončuje ikona a talizman Barcelony Carles Puyol, jej bývalý kapitán, ktorý ako jediný z pätice už zavesil kopačky na klinec. Bývalý stopér odohral za Španielsko rovných sto zápasov.

Puyol bol vždy považovaný za talentovaného hráča, ktorý na sebe pracoval nesmierne tvrdo. Na Olympiádu bol povolaný ako dvadsaťtriročný čerstvý hráč barcelonského áčka, keď sa do prvého tímu FCB dostal po svojom pôsobení v béčku a céčku Blaugranas.

Na OH v Sydney spoločne so Xavim vo výbere žiaril, jeho skvelé výkony pre neho znamenali šancu v seniorskej reprezentácii, v ktorej následne debutoval v novembri 2000.

Zdroj: sportskeeda.com
Foto: sportskeeda.com

MiskoTM

9
2016-07-24 13:32:05

Neymara by som tu nedaval lebo v 2011 hral na Copa America

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.