Nie je ľahké prebojovať sa do prvého tímu Barcelony, obvzlášť v mladom veku, Katalánci totiž majú na každom poste obrovskú konkurenciu. Jeden z najlepších defenzívnych stredopoliarov histórie FCB Sergio Busquets sa stal napríklad členom áčka, keď mal 20, iné hviezdy ako Piqué či Jordi Alba museli odísť do iných celkov, aby následne dostali v Katalánsku šancu. Je tu však aj vzácna kategória tých, ktorí hviezdili už v tínedžerskom veku. Pozrime sa na šesť najlepších z nich z tohto milénia.

6. Sergi Samper

Sergi zatiaľ odohral v Barce len jedenásť zápasov, pričom iba jeden z nich v La Lige, no nič to nemení na tom, že sa právom prebojoval do tohto zoznamu, v ktorom nechýbajú ani žijúce legendy.

Luis Enrique v ňom videl odjakživa potenciál, pod jeho vedením debutoval vo veku devätnástich rokov, keď podal dobrý výkon proti Apoelu Nikózia v septembri 2014. Kataláncom sa v skupinovom zápase Ligy majstrov podarilo zvíťaziť 1-0, svoj podiel na tom mal aj stredopoliar z Montañe.

Sergi postupne od Lucha dostával príležitosti najmä v Copa del Rey, postupne si dláždil cestu do áčka, ktorého členom sa oficiálne stane v nasledujúcom ročníku. Aj napriek tomu teda, že sme od neho zatiaľ v prvom tíme veľa nevideli, Samper si svoje miesto v rebríčku zaslúži už len preto, že si úspešne prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami Blaugranas, aby si následne vybojoval najcennejší dres tohto klubu.

5. Munir el Haddadi

Aj napriek tomu, že si nedokázal zaistiť miesto v základnej zostave, čo sa však popri hviezdnemu triu MSN zdá ako neuskutočniteľná misia, dokázal poblázniť celý futbalový svet už pri svojom debutovom zápase v sezóne 2014/15, keď ho Luis Enrique do základu postavil v prvom dueli nového ročníka.

Munir sa stal vtedy tretím najmladším strelcom histórie prvého tímu Blaugranas, keď gólmana Elche na Camp Nou prekonal vo veku 18 rokov a 357 dní. Následne sa ale jeho vzostup mierne zastavil, keď v ďalších zápasoch nedokázal podávať tak kvalitné výkony.

V uplynulom ročníku ale našiel opäť spôsob, ako skórovať, zahviezdil najmä v pohárovom zápase proti Villanovense, následne tiež strelil tri ligové góly v dueloch, keď bol nútený nahradiť niekoho z trojice Messi-Suarez-Neymar. Munira si v Barce ešte užijeme, počas tohto prestupového obdobia totiž podpísal s klubom novú zmluvu.

4. Andrés Iniesta

Aktuálneho kapitána FCB dnes považujeme za jedného z najlegendárnejších stredopoliarov španielskej histórie, no len málokto by mu v októbri 2002, keď v Barce debutoval, predpovedal takúto brilantnú budúcnosť, hoci bolo jasné, že Andrés bol odjakživa nesmierne talentovaný.

Šancu mu dal Louis van Gaal a Iniesta sa jej chopil, veľmi rýchlo sa stal pre mužstvo nesmierne užitočný, postupom času dokonca kľúčový. Ako tínedžer niekoľkokrát zažiaril, no mnoho priaznivcov Blaugranas ho považovalo za hráča s príliš slabou telesnou konštrukciou.

Niektorí muži z vedenia plánovali Iniestu poslať na hosťovanie k Rangers, no vďaka Txiximu Begirstainovi Andrés ostal v Barcelone. Ktovie, ako by v nasledujúcich rokoch dopadla Barca či španielska reprezentácia, keby stredopoliar naozaj v tom čase do škótskej ligy odišiel.

3. Thiago Alcantara

Písal sa máj 2009, keď v prvom tíme Barcy debutoval Thiago, ktorý svojími výkonmi presvedčil všetkých o tom, že má pred sebou obrovskú budúcnosť. Svoj prvý gól v klube zaznamenal o menej než rok a v roku 2011 sa už s mužstvom tešil zo zisku trofeje Ligy majstrov.

Španielsky reprezentant však nedostával, aj napriek svojmu zjavnému talentu, dostatok minút, čoho dôvodom nebolo nič iné, ako legendami nabitý stred poľa Blaugranas, v ktorom malo neohrezené miesto trio Busquets, Iniesta a Xavi. Thiago sa tak rozhodol Katalánsko opustiť a za 25 miliónov eur putoval do mníchovského Bayernu.

Je nutné povedať, že zakaždým, keď stredopoliar v tíme nemeckého majstra nastúpil, odviedol svoju prácu na jednotku, no život mu sužovali neustále zranenia. Ich výsledkom bolo, že ako hráč, ktorého Pep Guardiola nikdy neváhal postaviť do základnej zostavy, nastúpil počas troch sezón len do sedemdesiatich deviatich duelov. Aktuálne je však fit a my mu tak ako tretiemu mužovi nášho zoznamu prajeme do nasledujúceho ročníka v prvom rade veľa zdravia.

2. Bojan Krkić

Aj napriek tomu, že dnes Bojan hráva 'len' v Stoke City, v čase, keď bol tínedžerom, bol každý presvedčený o tom, že jedného dňa bude ašpirovať na Zlatú loptu či iné individuálne ceny. Katalánsky rodák debutoval v Barcelone keď mal 17 rokov a 19 dní, teda ešte skôr než Leo Messi, a už vo svojej prvej sezóne sa mu podarilo streliť 12 gólov.

Zaznamenal víťazný presný zásah vo štvrťfinálovom zápase Champions League proti Schalke, prelomil Messiho rekord, keď sa stal najmladśím strelcom histórie La Ligy. Bojan však neustál tlak, v roku 2011 odišiel do Ríma, a tak sa jeho rozprávka, ktorá začala nádherne, skončila skôr, než sme dúfali.

1. Lionel Messi

Na zozname možno figurovalo niekoľko nečakaných mien, no prvé miesto zrejme neprekvapí nikoho. Neumiestnil sa na ňom nikto iný ako pravdepodobne najlepší hráč histórie, argentínsky kúzelník, Leo Messi. Aj napriek tomu, že svoj prvý zápas v drese FCB odohral už keď mal šesnásť rokov, svoj oficiálny debut zaznamenal vo veku 17 rokov, 3 mesiace a 22 dní, v októbri 2004, keď prišiel ako striedajúci hráč do duelu s Espanyolom.

Svoj prvý gól pritom strelil v máji 2005, pamätným spôsobom proti Albacete. Pravidelne začal dostávať šance ako devätnásťročný, keď nastupoval po boku Ronaldinha či Samuela Eto'oa. Po rokoch už nikto nepochybuje v to, že predpovede mnohých culés, ktoré hovorili o tom, že tento mladík ma na to stať sa najlepším na svete, boli správne.

Zdroj: bleacherreport.com
Foto: bleacherreport.com

lovefootball

-15
2016-07-27 15:35:18

Carles Alena

Messiking

-9
2016-07-27 16:04:02

ze munir el hadadi, to je podla mna tuctovy hrac , ktoryh beha po ihriskach vela....

Jestper9

-4
2016-07-27 16:43:36

V tomto storočí? :DDDDD Samper? Thiago? Munir? Akoze ani jeden neukazal ešte nič. Aj ospevovaný Thiago ani v Bayerne nie je z neho nejaký svetový top hráč.

fantomas

7
2016-07-27 17:07:43

LOL.

fantomas

17
2016-07-27 17:09:10

Mimochodom článok je o TÍNEDŽEROCH, nie o tom, akí hráči z nich vyrástli. Thiago? Ten žiari, to mi ver. Keď hrá, hrá super. Uvidíme, čo s ním bude stvárať Ancelotti, ale doteraz vždy keď hral, nesklamal. :)

Jestper9

-6
2016-07-27 17:17:13

Ved práve. Traja co som ich spomenul, tak v Barcelone ako teenageri moc nezažiarili. Iniesta, Krkič, Messi samozrejme, Ja si pamatam aj Xaviho a Puyola, ale neviem ci nemali uz 20 a viac, ale proste to bolo niečo iné... Saviola

Shattered

12
2016-07-27 18:12:25

Strašně mě mrzí že jsem začal Barcelonu sledovat až tak pozdě a nebyl jsem svědkem prvních zápasů takového Iniesty, Xaviho... No co se dá dělat :)

Tomaga

6
2016-07-27 18:43:28

Munir el Haddadi (20) ma stale dost casu na to aby ukazal co vnom je

Jestper9

4
2016-07-27 22:22:59

Sice je pravda, ze zo zaciatku ma chytali nervy, ked Iniestu ako striedajuceho davali hrat.Nebol vtedy nič moc :) Furt som nadaval, ze krpec skaredy biely. Fakt bol vtedy biely ako stena a taký chrúst malý :)Snád sa tak mýlim aj teraz.

Váš účet je zablokovány! Nemôžete pridávať komentáre do:
Ak chcete pridať komentár, musíte sa prihlásiť.